• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σουκρί: Θα ανοίξουν πρεσβείες σε Τουρκία και Αίγυπτο ανάλογα με τις πολιτικές της Άγκυρας

Θανάσης Αργυράκης 13-06-2021 22:48 Τελευταία ενημέρωση: 13-06-2021 22:59
Σουκρί: Θα ανοίξουν πρεσβείες σε Τουρκία και Αίγυπτο ανάλογα με τις πολιτικές της Άγκυρας
Ο Σούκρι άφησε να εννοηθεί ότι, εάν η Άγκυρα «ικανοποιήσει» ορισμένα από τα βασικά «αιτήματα» του Καΐρου, θα ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας

Αποκατάσταση των ευρισκομένων στο ναδίρ σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία, υπό όρους, βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμεζ Σούκρι, οποίος, εμμέσως πλην σαφέστατα, άφησε να εννοηθεί ότι, εάν η Αγκυρα «ικανοποιήσει» ορισμένα από τα βασικά «αιτήματα» του Καΐρου, θα ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας.

Σε μια εφόλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, Sada Al Balad, ο Σ.Σούκρι:

-Αναφέρθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόφόροι.

-Είπε ότι υπάρχουν θεαματικά θετικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Αιγύπτου, που πολλοί εκτιμούσαν ότι θα βρεθούν σε προβληματική κατάσταση με την άνοδο Μπάϊντεν στην προεδρία, λόγω της υποστήριξης Σίσι στον Τράμπ.

-Ανέφερε ότι η Αίγυπτος θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση προκύψει στο Ισραήλ κυρίως προς την κατεύθυνση του Παλαιστινιακού.

-Εξέφρασε την άποψη ότι είναι νωρίς να ανοίξει νέα διαδικασία για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

-Εριξε ιδιαίτερο βάρος στο φράγμα του Νείλου που κατασκευάζει η Αιθιοπία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Αίγυπτος ακόμα και δυναμικά.

Αίγυπτος - Τουρκία

Όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, οι οποίες αφορούν άμεσα την Ελλάδα, ο Σ.Σούκρι:

-Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία από την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις προσπάθειες προσέγγισης Αιγύπτου-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου και ότι οι δύο χώρες ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τα κοινά συμφέροντα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

-Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με επικείμενη ανταλλαγή πρεσβευτών, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μέσω της οποίας αξιολογούνται οι τουρκικές πολιτικές.

-Δήλωσε ότι τα ζητήματα της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (σ.σ. μέλη και στελέχη των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία) έχουν μεγάλη σημασία.

-Μιλώντας για το ότι έως τώρα δεν έχουν εκδοθεί οι καταζητούμενοι (σ.σ. Αδελφοί Μουσουλμάνοι), ούτε έχουν κλείσει τα τηλεοπτικά κανάλια τους που λειτουργούν στην Τουρκία, είπε ότι οι καταστάσεις αυτές κάνουν τα πράγματα ... πιο δύσκολα.

-Επισήμανε ότι έχουν τεθεί πολλά θέματα εκ μέρους της Αιγύπτου, τα οποία εάν τα λάβει υπόψη της η Τουρκία, θα συμβάλει στην άρση των υφιστάμενων δυσκολιών.

-Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία και αλλαγή της τουρκικής στάσης, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να απέχει η τουρκική πλευρά από οτιδήποτε επηρεάζει τη σταθερότητα της Αιγύπτου, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

-Τόνισε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων είναι μια σταδιακή διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσω της αξιολόγησης, της παρακολούθησης, αλλά και της αίσθησης ότι θα υπάρξει όφελος από την αναβάθμιση του επιπέδου των σχέσεων, την κατάλληλη στιγμή.

-Διευκρίνισε ότι η Αίγυπτος διερευνά την ετοιμότητα της Τουρκίας να οικοδομήσει σχέσεις με την Αίγυπτο σε σωστές βάσεις, καθώς και τη δέσμευσή της ως προς το διεθνές δίκαιο.

-Αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη, πρώτη επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Κάϊρο, η αιγυπτιακή πλευρά επισήμανε ορισμένες πολιτικές που θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Λιβύη

Ο Σ.Σούκρι, αναφερόμενος στο πρόβλημα της γειτονικής στην Αίγυπτο Λιβύης:

-Επισήμανε ότι η χώρα του έχει αποκαταστήσει τη διπλωματική εκπροσώπηση.

-Αναφέρθηκε στη συνάντηση του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, τονίζοντας ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, τη διάλυση των πολιτοφυλακών, την ενίσχυση των θεσμών ασφαλείας, την ενοποίηση του λιβυκού στρατού και της αστυνομίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών και να υποστηριχθεί η σταθερότητα στη χώρα.

Το φράγμα Renaissance της Αιθιοπίας

Οσον αφορά ένα από τα μείζονα θέματα που προκαλούν εντονότατη ανησυχία στο Κάϊρο, το φράγμα Renaissance της Αιθιοπίας, είπε ότι το ζήτημα των υδάτων του Νείλου είναι στρατηγικής σημασίας για την Αίγυπτο και το Σουδάν, κατηγόρησε την Αιθιοπία για αδιαλλαξία και είπε ότι θα υπάρξουν πολιτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των δύο χωρών, ενώ η Αίγυπτος και το Σουδάν θα καταφύγουν σε όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

ΗΠΑ - Αίγυπτος

Σχετικά με τη θετική αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ - Αιγύπτου, τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν μια κοινή οπτική για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και για την από κοινού δράση σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Όσον αφορά μια ενδεχόμενη νέα κίνηση για Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση, αλλά τόνισε ότι η χώρα του εργάζεται για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, μέσω του Διεθνούς Κουαρτέτου και με τη στήριξη των ΗΠΑ, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Παλαιστινιακό - Ισραήλ

Όσον αφορά το Παλαιστινιακό και τις σχέσεις Αιγύπτου - Ισραήλ, ο Σ.Σούκρι:

-Δήλωσε ότι η Αίγυπτος συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό, ιδίως μετά την πρόσφατη καταστροφή που υπέστη η Γάζα.

-Κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε ενότητα μεταξύ τους.

-Διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στο Ισραήλ βάσει των κανονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, συνεχίζοντας να προωθεί την ειρήνη και την επίτευξη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα και με τη λύση των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo