• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Όταν τα Σκόπια παίζουν μπάλα…

Ηλίας Ψυχογιός 13-06-2021 09:20
Όταν τα Σκόπια παίζουν μπάλα…
Οι διακρατικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται χωρίς πραγματικά να απηχούν τις απόψεις των λαών των χωρών οι οποίες τις συνάπτουν είναι όπως οι «γάμοι με το ζόρι»
Οι διακρατικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται χωρίς πραγματικά να απηχούν τις απόψεις των λαών των χωρών οι οποίες τις συνάπτουν είναι όπως οι «γάμοι με το ζόρι». Τα πεθερικά μπορεί να συμφώνησαν αλλά οι ενδιαφερόμενοι έχουν τόσο «θερμή» ερωτική έλξη όσο ο πάγος με τον φούρνο. Καμία δηλαδή.

Και η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ακριβώς μια τέτοια συμφωνία. Την υπέγραψαν δύο κυβερνήσεις οι οποίες, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία, είχαν συμφέρον από αυτήν.

Προσοχή: Οι κυβερνήσεις, όχι οι λαοί.
Οι λαοί κρίνουν βάσει του θυμικού και της ιστορίας τους.

Και η ιστορία μεταξύ ημών και των σλάβων των Σκοπίων, είναι βαριά και ασήκωτη.

Το χθεσινό συμβάν με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας, η οποία συνεχίζει να ονομάζεται «Μακεδονική» και η απάντηση του σκοπιανού ΥΠΕΞ ότι «η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, άρα δεν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών» απέδειξε περίτρανα τα παραπάνω.

Και μπορεί ο Λευτέρης Αυγενάκης να κινήθηκε άμεσα και να διαμαρτυρήθηκε, η φανέλα και η ονομασία όμως θα παραμείνει γιατί έχει ήδη δηλωθεί και επικυρωθεί από την UEFA για το φετινό EURO.

Ίσως θα πρέπει το υπουργείο Αθλητισμού να κοιτάξει τις όποιες ευθύνες έχουν οι αρμόδιοι μηχανισμοί του για τη μη υποβολή έντασης πριν την έγκριση της ονομασίας και της ενδυμασίας της γειτονικής χώρας για τους αγώνες.

Γιατί εκατομμύρια κόσμου θα δουν φέτος μία χώρα η οποία θα ονομάζεται «Μακεδονία» να «παίζει μπάλα», κυριολεκτικά και μεταφορικά….

Αυτό όμως είναι διαδικαστικό.
Το ουσιαστικό θέμα είναι ότι τέτοιες προκλήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Σύλλογοι, οργανώσεις, εκδοτικοί οίκοι, εταιρείες, οργανισμοί στα Σκόπια, θα συνεχίσουν να αυτοαποκαλούνται ως «μακεδονικοί», και εμείς θα πρέπει συνεχώς να «κυνηγάμε την ουρά μας» και να διαμαρτυρόμαστε. Και ξέρετε τι λένε συνήθως για αυτόν που διαμαρτύρεται: «κακομαθημένο παιδί».

Η ελληνική Κυβέρνηση συνεπώς, αφού δεν μπορεί να ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία, θα πρέπει να προλαβαίνει τις εξελίξεις. Ίσως και να τις εκβιάσει λίγο…

Ειδικά τώρα που η Τουρκία φαίνεται σταδιακά να αποδυναμώνεται, άρα δεν θα μπορεί πιθανότατα να στηρίζει με την ίδια θέρμη τα Σκόπια, ίσως να πρέπει η ελληνική πλευρά να αρχίσει να κινείται δυναμικότερα.

Όχι κατευναστικά. Όχι να προσπαθήσει να πάρει τη θέση της Τουρκίας στην εσωτερική πολιτική κατάσταση των Σκοπίων. Θα αποτύχει. Δεν μπορείς να αλλάξεις τις πεποιθήσεις ενός ολόκληρου λαού. Είτε του ελληνικού είτε των σλάβων των Σκοπίων.

Ίσως η ελληνική κυβέρνηση να πρέπει να κινηθεί δυναμικότερα και με περισσότερη πυγμή.
Να μην επικυρώσει, π.χ. κομμάτια της συμφωνίας τα οποία είναι προγραμματισμένο να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα από την Ελληνική Βουλή. Να μην προωθήσει την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ. Να μπλοκάρει θετικές παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια, ως αποτέλεσμα της μη τήρησης της συμφωνίας από την πλευρά τους.

Προσοχή όμως. Στη διεθνή διπλωματία υπάρχει ο όρος “blame game”, αυτό που μικροί αποκαλούσαμε «ο μουτζούρης». Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο αλλά ποιος τελικά θα φανεί πως έχει δίκιο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε να φαίνεται ότι εμείς έχουμε το δίκιο. Το οποίο ισχύει αλλά ακόμα κι αν δεν το είχαμε, θα έπρεπε να επιμένουμε ότι το έχουμε και να κινούμαστε αναλόγως.

Το να πιστεύει συνεπώς κάποιος ότι με τα Σκόπια κάποτε θα «αγαπηθούμε» είναι σαν να περιμένει στο τέλος μίας ταινίας πορνό να υπάρξει γάμος! Δεν πρόκειται να γίνει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo