• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Euro 2021: Κουτοπονηριές με τη φανέλα της «Μακεδονίας» - Να εφαρμοστεί άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών

Θανάσης Αργυράκης 12-06-2021 18:06
Euro 2021: Κουτοπονηριές με τη φανέλα της «Μακεδονίας» - Να εφαρμοστεί άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών
Η παρέμβαση Αυγενάκη περί της ορθής χρήσης της εθνικής συντομογραφίας - ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» στη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας, έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις

Αλλαλούμ στη γειτονική χώρα με τη φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας των Σκοπίων, όπου εμφανίζεται νέτη σκέτη ως «Μακεδονία», έχει προκαλέσει η παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, προς τον πρόεδρο της UEFA, με την οποία ζητάει να αλλάξει ο λογότυπος και να αναγράφεται το οριζόμενο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, «Βόρεια Μακεδονία».

Η παρέμβαση Αυγενάκη περί της ορθής χρήσης της εθνικής συντομογραφίας - ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» στη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης της βόρειας γείτονος.

«Πάλι θα τις αλλάζουμε;»

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές των εφημερίδων, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτησή τους, όπως «πάλι θα πρέπει να αλλάξουμε τις φανέλες μας, αυτή τη φορά εξαιτίας της Ελλάδας;», «η Ελλάδα διαμαρτύρεται στην UEFA για το έμβλημα των μακεδονικών (!) φανελών», «η Ελλάδα σε διπλωματική επίθεση κατά της μακεδονικής ποδοσφαιρικής ομάδας», «τους Έλληνες τους ενοχλούν οι μακεδονικές φανέλες», «η Ελλάδα με διαμαρτυρία στην UEFA, στη φανέλα της Μακεδονίας αναγράφεται FFM, αλλά όχι και Βόρεια!», «πιστεύαμε ότι αυτές οι εποχές είχαν περάσει», κ.ο.κ.

Ως γνωστόν, αναφέρουν οι εφημερίδες της χώρας, «λίγες ώρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Λευτέρης Αυγενάκης απέστειλε επιστολής διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της UEFA, για το λογότυπο που χρησιμοποιεί η «Μακεδονία» (!), στην πρώτη της εμφάνιση στις ηπειρωτικές διοργανώσεις».

Δένδιας - Αυγενάκης

Ο Λ.Αυγενάκης, κατά τον τοπικό Τύπο, «εξέφρασε τις ενστάσεις της Αθήνας για το έμβλημα FFM (Football Federation of «Macedonia») στη φανέλα της εθνικής ομάδας και ανέφερε ότι στη φανέλα μπορεί να αναγράφεται NM (North Macedonia) ή RNM (Republic of North Macedonia), αλλά όχι FFM, καθώς δεν περιλαμβάνει τη συμφωνηθείσα ονομασία, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος ζήτησε επίσης από την UEFA να διερευνήσει το όνομα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της «Μακεδονίας», αναφέροντας ότι αυτό αντιτίθεται στη Συμφωνία για την ονομασία».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, κατά πληροφορίες, και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε παρόμοια επιστολή στον ομόλογό του, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Κουτοπονηριές

Να σημειωθεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι πρέπει να αλλάξουν οι ονομασίες και οι τίτλοι που φέρουν την ονομασία «Μακεδονία» και να γίνουν «Βόρεια Μακεδονία».

Εως τώρα, όμως, και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ασκεί τις απαραίτητες ισχυρές πιέσεις στην γείτονα, τα Σκόπια έχουν βρει περιθώρια να υπεκφεύγουν. Ετσι, υπάρχουν οργανισμοί του Δημοσίου, ορισμένοι εκ των οποίων με κουτοπόνηρα τεχνάσματα αποφεύγουν να αλλάξουν τον τίτλο τους και διατηρούν το «Μακεδονία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Republika, «η Football Federation of Macedonia είναι μία από τους λίγους που δεν έγιναν «Βόρεια» και αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά της». Πάντως, αναφέρει η εφημερίδα, «οι πιθανότητες να αλλάξουν οι φανέλες είναι μικρές, επειδή οι στολές έχουν ήδη καταχωρηθεί στην UEFA και η Μακεδονία παίζει αύριο τον πρώτο αγώνα ενάντια στην Αυστρία».

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo