• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εγκώμια και επικρίσεις στα Σκόπια - Πέταξαν ελληνικά F-16 στον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας τους

Θανάσης Αργυράκης 12-06-2021 15:20
Εγκώμια και επικρίσεις στα Σκόπια - Πέταξαν ελληνικά F-16 στον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας τους
Από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, εκφράστηκαν επικρίσεις, επειδή η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος δεν διαθέτει καν αεροσκάφη και πάνω από τον εναέριο χώρο του κράτους πετούν ξένα μαχητικά

Εγκώμια αλλά και επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν για τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα Σκόπια προς τιμήν του εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας της βόρειας γείτονος, στις 10 Ιουνίου.

Από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, και ιδιαίτερα από τους προσκείμενους στο εθνικιστικό, VMRO, εκφράστηκαν επικρίσεις, επειδή η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος δεν διαθέτει καν αεροσκάφη, και πάνω από τον εναέριο χώρο του κράτους πετούν ξένα μαχητικά.

Αντίθετα, η υπουργός Αμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, εκθείασε το γεγονός ότι, πλέον είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και ότι ο Οργανισμός έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της. Η ίδια, μάλιστα, ανήρτησε στο twitter της φωτογραφία με τα F-16, στα οποία διακρίνεται το ελληνικό εθνόσημο.

 

Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει αναλάβει την κάλυψη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Παρά ταύτα, εκκρεμεί ακόμα στην ελληνική Βουλή η ψήφιση των μνημονίων που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ των οποίων και η συμφωνία αμυντικής - στρατιωτικής συνεργασίας.

Είναι ένα από τα μνημόνια που, αν και έχουν κατατεθεί στη Βουλή, όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ακόμα δεν έχουν τεθεί προς ψήφιση, δεδομένων των αντιδράσεων που υπάρχουν σε μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και μνημόνια οικονομικής συνεργασίας, κ.α.

Τα Σκόπια, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πρακτικά δεν διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η Πολεμική Αεροπορία τους δεν έχει παρά μόνο κάποια ελικόπτερα και κάποια άλλα ιπτάμενα μέσα.

Μάλιστα, το 2001, κατά την εμφύλια ένοπλη σύγκρουση Σλάβων και Αλβανών, ήταν η Ελλάδα που έσπευσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να παράσχει στα Σκόπια ορισμένα μεταχειρισμένα ελικόπτερα.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε Διάταγμα, στο οποίο προβλέπεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους υπονομεύουν και απειλούν την σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και παραβιάζουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo