• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εγκαίνια με το βλέμμα στο μελλοντικό εκπαιδευτικό κέντρο Καλαμάτας και στις αγορές εξοπλισμών

Θανάσης Αργυράκης 11-06-2021 21:44
Εγκαίνια με το βλέμμα στο μελλοντικό εκπαιδευτικό κέντρο Καλαμάτας και στις αγορές εξοπλισμών
Έκοψαν τις... κορδέλες για το «Hellenic Wings Inns»

Την κορδέλα των εγκαινίων του νέου προγράμματος παροχής φιλοξενίας της Πολεμικής Αεροπορίας, «Hellenic Wings Inns», στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα, έκοψε σήμερα ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ωστόσο, οι αναφορές του περισσότερο αφορούσαν το μεγάλο ισραηλινό πρόγραμμμα της δημιουργίας κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης, καθώς και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, πρωτίστως για το Πολεμικό Ναυτικό. Ενα πρόγραμμα, το οποίο, αν και ελέγετο ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν τώρα, κατά τις κυβερνητικές δηλώσεις, πήρε «αναβολή» πιθανώς για το Φθινόπωρο.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

- Για τα 18 γαλλικά μαχητικά, Rafale: «Σ' ένα μήνα περίπου, το πρώτο με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και φυσικά Έλληνα χειριστή, θα προσγειωθεί στην Τανάγρα, που θα είναι από εδώ και πέρα η βάση των Rafale. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα της πρώτης εξάδας, ενώ θα παραλάβουμε συνολικά τα 18 αεροσκάφη σε τρεις εξάδες στα επόμενα δύο χρόνια».

- Για τον εκσυγχρονισμό των F-16: Το πρόγραμμα αναβάθμισης σε Viper, που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση «εξελίσσεται ομαλά και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Επονται κι άλλα όσον αφορά στις υπόλοιπες εκδοχές αεροσκαφών (θα επωφεληθούν κι αυτά με τον τρόπο τους)».

- Για τα C-130: «Το «αγκαθάκι» του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών, θα το λύσουμε κι αυτό». Ως γνωστόν, τα C-130 βρίσκονται καθηλωμένα εδώ και πάρα πολύ καιρό και, έως τώρα, το πρόβλημα δεν εχει λυθεί. Μάλιστα, ορισμένοι «κύκλοι» επιθυμούσαν να τα δώσουν στο Ισραήλ για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

- Για το νέο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού: «Είναι «το καλοκαίρι των μεγάλων αποφάσεων» για το ΠΝ. Θα γίνει και αυτό, διότι η απόφαση που έχει να κάνει με τα καινούργια πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, θα δρομολογήσει την μοίρα του για τα επόμενα 30 χρόνια». 

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης, είπε ότι το πρόγραμμα, «Hellenic Wings Inns», θα επεκταθεί και σε άλλες μονάδες. «Προωθείται η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες Μονάδες της ΠΑ, με πρώτα  τα  οικήματα φιλοξενίας στην 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας και σύντομα θα αποδοθούν προς χρήση».  

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, επίσης,  αναφέρθηκε:

- Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων: «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για να μελετήσουμε και να καταλήξουμε από κοινού στο βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών», είπε.

- Στο Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας: «Για την εμβληματική μονάδα, 120 ΠΕΑ, που είναι κρίσιμη στρατηγικά για το μέλλον της ΠΑ, σχεδιάζουμε την καρδιά της Πτητικής Εκπαίδευσης». Πρόκειται για «συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, μετά τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ. Οι στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με το Ισραήλ διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της ΠΑ. Εκτός από το ό,τι συνδεόμαστε στρατηγικά με μια χώρα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις για τη γεωπολιτική κατάσταση αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ερχόμαστε πιο κοντά με την ΠΑ μιας χώρας η οποία επίσης ανήκει στην ελίτ του κόσμου.

Εδώ θα ξεκινήσει σύντομα ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο. Θα υπάρξει συνολική εκπαίδευση στις επίγειες υποδομές, θα προστεθούν υπερσύγχρονα συστήματα για την επίγεια εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά επίσης θα γίνει μια δραματική και γρήγορη αναβάθμιση των Πτητικών Μέσων. Θα συντηρηθούν και θα αποδοθούν τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά σε ικανό αριθμό, ώστε να καλύπτονται στο ακέραιο όχι μόνο οι ανάγκες της ΠΑ, αλλά ενδεχομένως να προσελκυσθούν εκπαιδευόμενοι Ίκαροι από τρίτες χώρες. Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καινούργια υπερσύγχρονα αεριωθούμενα 5ης γενιάς. Τελικά η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών. 

Η συμφωνία θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ασφαλώς δεν θα θιγεί στο ελάχιστο ούτε η λειτουργία του Αερολιμένα Καλαμάτας, ο οποίος διάγει πάρα πολύ καλές ημέρες από την «έκρηξη» του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo