• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πόσοι πραγματικά κατέβηκαν «στο δρόμο» εχθές;

Ηλίας Ψυχογιός 11-06-2021 14:07
Πόσοι πραγματικά κατέβηκαν «στο δρόμο» εχθές;
Αν το νομοσχέδιο είναι τόσο καταστροφικό, θα έπρεπε να υπάρχουν απεργίες από τότε που πρωτοδημοσιεύθηκε, και χθες θα έπρεπε να βρίσκονται στο δρόμο μερικά εκατομμύρια άνθρωποι

Ακόμα θυμάμαι, αν και μικρό παιδί, τις αντιδράσεις στα νομοσχέδια την περίοδο 1990-1993 τα οποία προωθούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις. ΟΤΕ, αστικές συγκοινωνίες, «βαριά» νομοσχέδια τα οποία ακουμπούσαν κυριολεκτικά τα «ιερά και όσια» του δημοσίου και προκάλεσαν απίστευτες αντιδράσεις.

Η χώρα δεν είχε για μήνες λεωφορεία στους δρόμους, στρατιωτικά οχήματα είχαν πάρει τη θέση των αστικών λεωφορείων και ο κόσμος ταλαιπωρούνταν απίστευτα. Αν δείξουμε σε κάποιον σήμερα τις εικόνες από εκείνη την εποχή, το πιθανότερο είναι να πιστέψει πως όλα αυτά δεν συνέβαιναν σε μία ευρωπαϊκή χώρα αλλά κάπου μακριά, ίσως στην κεντρική Ασία, ίσως στην Αφρική.

Κι όμως, συνέβαιναν στην Ελλάδα και ανεξάρτητα από το αν τα νομοσχέδια αυτά ήταν σωστά ή όχι, η αντίδραση ήταν μαζική από αυτούς που θίγονταν, τους δημοσίους υπαλλήλους τότε.

Χτες, 10 Ιουνίου 2021 υποτίθεται πως είχαμε «κάλεσμα» για μαζικές συγκεντρώσεις εναντίον του νομοσχεδίου που έφερε προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αν το νομοσχέδιο είναι τόσο καταστροφικό, θα έπρεπε να υπάρχουν απεργίες από τότε που πρωτοδημοσιεύθηκε, χτες θα έπρεπε (αν όντως, επαναλαμβάνω, το νομοσχέδιο είναι καταστροφικό), να βρίσκονται στο δρόμο μερικά εκατομμύρια άνθρωποι.

Εκατομμύρια είπα;

Ναι, εκατομμύρια.

Για να είμαστε ακριβείς, περίπου 3.800.000 άνθρωποι. Τόσοι είναι αθροιστικά (με μικρές αποκλίσεις) οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι άνεργοι (στοιχεία: Γενική Στατιστική Αρχή)

Πόσοι κατέβηκαν τελικά στις συγκεντρώσεις;

Στην Αθήνα περίπου 35.000. Να βάλω και τους διπλούς ακόμα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα; Να τους βάλω. 105.000 χιλιάδες άνθρωποι λοιπόν (δεν ήταν τόσοι).

Όταν ένα θέμα είναι πραγματικά παλλαϊκού ενδιαφέροντος, όπως ήταν για παράδειγμα η συμφωνία των Πρεσπών, δεν χρειάζονται οργανωμένες κινητοποιήσεις ούτε αφίσες, ούτε διαγγέλματα. Ο κόσμος κατεβαίνει μαζικά και αυθόρμητα στους δρόμους. Αν χρειάζεται να κάνεις κινητοποίηση για να συγκεντρώσεις το 2%!! όσων υποτίθεται ότι ενδιαφέρει ένα θέμα, απλά απέτυχες!

Με 2% ούτε στη Βουλή δεν μπαίνεις!

Δεν έχω πλήρη γνώση του νομοσχεδίου, και δεν θα καμωθώ τον γνώστη. Δεσμεύομαι να το μελετήσω όμως και να εκφέρω συγκεκριμένη άποψη.

Για το χθεσινό «πανηγυράκι» όμως έχω άποψη: Μία θεατρική «παράσταση» η οποία «κατέβηκε» πριν κλείσει εβδομάδα…

Κι αν όντως το νομοσχέδιο είναι τόσο κακό, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση έχει απολέσει μαζικά την όποια επιρροή είχε στην κοινωνία.

Και αυτό είναι κακό τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για την κυβέρνηση.

Κυρίως όμως είναι κακό για την κοινωνία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo