Κυπριακό-Τουρκία: Πλήρης σύμπλευση Ερντογάν-Κεμαλικών στα εθνικά θέματα

Θανάσης Αργυράκης 11-06-2021 08:27
Κυπριακό-Τουρκία: Πλήρης σύμπλευση Ερντογάν-Κεμαλικών στα εθνικά θέματα
Σε πολλές περιπτώσεις η αντιπολίτευση, σε ρόλο προβοκάτορα, πλειοδοτεί υπέρ της σκληρότερης πολιτικής ως προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ
Πλήρης ταύτιση κυβέρνησης και κεμαλικής αντιπολίτευσης, παρατηρείται στα εθνικά θέματα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αντιπολίτευση, σε ρόλο προβοκάτορα, πλειοδοτεί υπέρ της σκληρότερης πολιτικής ως προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.

Ένα ακόμα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη διαπίστωση είναι η απόλυτη σύγκληση απόψεων του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής, κεμαλικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με τον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, και λειτουργούντα συχνά - πυκνά ως φερέφωνου της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο Κιλιντσάρογλου εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Τατάρ και στη «λύση» της διχοτόμησης και των δύο κρατών. Μια θέση, την οποία έβαλε στο τραπέζι η Άγκυρα μαζί με τα κατεχόμενα κατά την τελευταία διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στη Γενεύη.

«Επιτέλους, κατά τις συναντήσεις σας στη Γενεύη ο 50ετής αγώνας των Τουρκοκυπρίων εκφράστηκε σε διαφορετική γλώσσα», είπε ο Κιλιντσάρογλου, προσθέτοντας πως «ο στόχος ήταν πάντα ο ίδιος» (!).

Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, ότι «η πολιτική για το Κυπριακό στην Τουρκία είναι εθνική πολιτική» και «δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Όχι αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους δήλωσε ευθέως ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο, ακόμα και στην περίπτωση που συμφωνηθεί μια λύση.

Κοντολογίς, ο Ε. Τατάρ τορπιλίζει ένα από τα βασικά κλειδιά για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που δεν είναι άλλο από την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

Κάτι που δείχνει ότι, ουδόλως είναι στις προθέσεις της Άγκυρας και της σημερινής ηγεσίας των κατεχομένων η επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα, στόχος είναι η διατήρηση της Κύπρου ως «ομήρου» της Τουρκίας και ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου της για τις περιπέτειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επιδιώκει διακαώς να βάλει χέρι στην ενεργειακή πίτα.

Άκρως εντυπωσιακό είναι ότι ο Τατάρ φτάνει στο σημείο ακόμα και να εκφράσει τους φόβους του και την άρνησή του στην προοπτική μια ενιαία Κύπρος να μπει υπό την σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όταν η Τουρκία αποχωρήσει από εδώ, δεν μπορεί να επιστρέψει», είπε. Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε αυτό το μέρος να εισέλθει στην ΕΕ ως σύνολο... Εάν η Τουρκία φύγει από εδώ, θα είναι -κατ' εμέ- πολύ δύσκολο να επιστρέψει. Επομένως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα τέτοιο λάθος. Υποθέτω ότι δεν θα το κάνουμε».

Συμπλέοντας με τον Ε. Τατάρ, ο Κ. Κιλιντσάρογλου έσπευσε να πλειοδοτήσει, λέγοντας πως η ΕΕ ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατεχομένων.

Προφανώς, ο επικεφαλής του CHP ξεχνά ότι τα κατεχόμενα είναι ένα μόρφωμα - προϊόν εισβολής και κατοχής σε ανεξάρτητη χώρα, καθώς και ότι, εκτός της Τουρκίας, ουδείς στον κόσμο το έχει αναγνωρίσει ως κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo