Τουρκία: Βλέννα - απειλή για το Αιγαίο και διώρυγα Κωνσταντινούπολης προκαλούν πολιτικές εντάσεις

Θανάσης Αργυράκης 11-06-2021 07:52 Τελευταία ενημέρωση: 11-06-2021 07:52
Τουρκία: Βλέννα - απειλή για το Αιγαίο και διώρυγα Κωνσταντινούπολης προκαλούν πολιτικές εντάσεις
Η ρύπανση εξαιτίας της βλέννας που απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και η έναρξη των έργων για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν στις 26 Ιουνίου, κυριαρχούν αυτή την περίοδο στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Τουρκία

Η ρύπανση εξαιτίας της βλέννας που απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και η έναρξη των έργων για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν στις 26 Ιουνίου, κυριαρχούν αυτή την περίοδο στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Τουρκία.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Milliyet «η βλέννα κατευθύνεται τώρα στο Αιγαίο». Μάλιστα, ειδικοί αναφέρουν ότι ήδη εντοπίστηκε βλέννα και στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στο Τσανάκαλε που ενώνει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με το Αιγαίο. Κάτι, βεβαίως, που αφορά άμεσα την Ελλάδα. Περιβαλλοντικά, αλλά και τουριστικά.

Ο φιλοκυβερνητικος Τύπος, βέβαια, προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες, αναφέροντας ότι «για την καταπολέμηση της βλέννας θα χρησιμοποιηθούν βακτηρίδια», ενώ σημαντική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ υπογραμμίζουν την ανησυχητική κατάσταση που υπάρχει τόσο εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη, όσο και των ανεξέλεγκτων βιομηχανιών που λειτουργούν στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα, Hürriyet, έχει τίτλο «Κλείσε το», επισημαίνοντας πως τα τοξικά απόβλητα του εργοστασίου λιπασμάτων στην περιοχή, Μπαντιρμά, καταλήγουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αλλες, επίσης, τονίζουν ότι «η αστυφιλία φέρνει καταστροφές», καθώς και ότι «η Κωνσταντινούπολη ρυπαίνει τον Μαρμαρά», παρατηρώντας ότι τεράστιες ποσότητες λυμάτων απολήγουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Διώρυγα

Το μείζον θέμα, ωστόσο, στην αντιπαράθεση κυρίως ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τον Ερντογάν, πρωτίστως δε ανάμεσα στον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμμάμογλου και το Ακ Σαράϊ, είναι το άκρως φιλόδοξο σχέδιο του Τούρκου προέδρου για την κατασκευή Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Διώρυγα, που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, και έχει σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές διαστάσεις, και, βέβαια, σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΜΜΕ, Habertürk, «στις 26 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη φτυαριά για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ενώ αναμένονται και τα εγκαίνιά θεμελίωσης της πρώτης από τις έξι γέφυρες που σχεδιάζονται, παρουσία του Τ.Ερντογάν.

Ωστόσο, η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης προκαλεί μεγάλη αντιπαράθεση. Μάλιστα, σύσσωμη αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθεση της, υπογραμμίζοντας πως όταν γίνει κυβέρνηση θα σταματήσει το έργο.

Ούτε γρόσι

Ενδεικτική είναι η επισήμανση της φιλο-κεμαλικής εφημερίδας, Sözcü, ότι «πρέπει να εγκαταλειφθεί η τρέλα της Διώρυγας». Από τη μεριά της, η εφημερίδα, Cumhuriyet, σημειώνει ότι αυτό «το έργο, το οποίο ο Ερντογάν αποκαλεί «το όνειρο μου», ο Ιμμάμογλου το χαρακτηρίζει «δολοφονία».

Μερίδα του τουρκικού Τύπου παραπέμπει σε δηλώσεις του Ε.Ιμμάμογλου, ο οποίος καλεί τον Τ.Ερντογάν «να αλλάξει γνώμη προτού είναι αργά», καθώς και του επικεφαλής του κόμματος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που χαρακτήρισε το σχέδιο «τρελό».

Αλλα ΜΜΕ αναφέρονται στις δηλώσεις Ερντογάν ότι «η διώρυγα θα είναι το παράσημο της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας», αλλά και στις δηλώσεις της επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος, IYI, Μεράλ Ακσενέρ, που προειδοποίησε τις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο της διώρυγας πως «ελπίζουν άδικα, καθώς η παρούσα κυβέρνηση θα φύγει» και όταν η ίδια αναλάβει τη διακυβέρνηση «δεν πρόκειται να λάβουν ούτε ένα γρόσι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo