• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι: Υπάρχει αναθέρμανση γαλλο-τουρκικών σχέσεων - Δεν φεύγουμε από τη Λιβύη

Θανάσης Αργυράκης 11-06-2021 07:31 Τελευταία ενημέρωση: 11-06-2021 07:32
Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι: Υπάρχει αναθέρμανση γαλλο-τουρκικών σχέσεων - Δεν φεύγουμε από τη Λιβύη
Μια «πρόγευση» των τουρκικών προθέσεων που θα εκφραστούν στη Διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για το Λιβυκό, στο τέλος του μηνός, από την οποία η Γερμανία για μια ακόμη φορά απέκλεισε την Ελλάδα, έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Αλή Ονανέρ

Μια «πρόγευση» των τουρκικών προθέσεων που θα εκφραστούν στη Διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για το Λιβυκό, στο τέλος του μηνός, από την οποία η Γερμανία για μια ακόμη φορά απέκλεισε την Ελλάδα, έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Αλή Ονανέρ.

Σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale (RFI) δήλωσε πως τα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, και, αντίθετα, κάλεσε όλους τους υπολοίπους να φύγουν από τη χώρα (!).

Ταυτόχρονα, κάνοντας απολογισμό της -προ ημερών- επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από πολύμηνες κόντρες της Γαλλίας με την Τουρκία, υποστήριξε πως «μπορούμε να μιλάμε για μια αναθέρμανση» των γαλλο-τουρκικών σχέσεων (!).

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το RFI, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας σχεδιάζεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, ο Τ.Ερντογάν θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν για τρεις ημέρες. Θα μεταβεί κυρίως στη συμβολική πόλη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως γνωστόν, χάρις στη στήριξη -και- της Τουρκίας στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας, η δεύτερη υπέστην ήττα.

Μεταξύ των άλλων, ο Α.Ονανέρ, ο οποίος φέρεται να διατηρεί και προσωπικές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο., Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε:

-Στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στις 23 Ιουνίου: «Η Τουρκία ενθαρρύνει την απόσυρση όλων των μισθοφόρων και όλων των ξένων μαχητών που βρίσκονται παράνομα στη Λιβύη. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και στρατιωτικοί εκπαιδευτές που τώρα βοηθούν στην εκπαίδευση του Λιβυκού στρατού και βρίσκονται στη Λιβύη το πράττουν βάσει διμερούς συμφωνίας. Επομένως, δεν επηρεάζονται από αυτήν την ανάγκη απόσυρσης των ξένων μισθοφόρων».

Κοντολογίς, όλοι οι άλλοι βρίσκονται παράνομα στη Λιβύη, αλλά η Τουρκία η οποία έχει υπογράψει συμφωνία άμυνας και ασφάλειας με την προηγούμενη «κυβέρνηση» - μαριονέτα της Τρίπολης, βρίσκεται εκεί νόμιμα.

Είναι το ίδιο αφήγημα που παπαγαλίζουν οι Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες όταν αναφέρονται στην ψευδεπίγραφη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

-Στις σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας: «Κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούμε να μιλάμε για μια αναθέρμανση. (...) Η επίσκεψη (σ.σ. Τσαβούσογλου), τη Δευτέρα 7 Ιουνίου στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Γάλλου υπουργού, Λε Ντριάν, ήταν ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας στο επιθυμητό επίπεδο».

-Στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ: «Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων, διότι είχαμε τον χρόνο να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς φίλους μας και σε όλους τους συμμάχους μας ότι έχουν αναληφθεί ορισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά τους, που ζημίωσαν τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στη χρησιμοποίηση από τους συμμάχους μας των τρομοκρατών του ΡΚΚ στη Συρία. Είναι πολύ απλό: (να) σταματήσουν εντελώς όλες τις μορφές συνεργασίας με τους τρομοκράτες του PKK».

Είναι εμφανές ότι την Αγκυρα την «καίει» το Κουρδικό, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Συρία, και ότι παζαρεύει σε όλα τα «μέτωπα», ακόμα και σε αυτό των ρωσικών αντιαεροπορικών, S-400, στην προσπάθειά της να αποκομίσει οφέλη, και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες Δυτικές δυνάμεις τους Κούρδους της Συρίας.

-Στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας: «Η Τουρκία ήταν συχνά αντιτιθέμενη στη Ρωσία και μερικές φορές υπέφερε από το γεγονός ότι ήταν η μόνη Δυτική χώρα που έπρεπε να αντιμετωπίζει τη Ρωσία. Μιλώ ειδικά για τη Συρία, αλλά και για τη Λιβύη, όπου μόνο χάρη στις προσπάθειες της Τουρκίας περιορίστηκε η ρωσική παρουσία. Έτσι, οι σύμμαχοί μας, είτε πρόκειται για ΗΠΑ, είτε για τη Γαλλία, μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν ότι η Τουρκία εκπροσωπεί τη Δύση, την Ατλαντική Συμμαχία, όταν πρέπει για περιφερειακά ζητήματα έναντι της Ρωσίας».

Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα φιλοτεχνεί την εικόνα του «προπύργιου της Δύσης» τόσο ως προς τη Ρωσία, όσο και στη Μέση Ανατολή. Το ίδιο πράττει και στην περίπτωση του Μεταναστευτικού, όπου προβάλλει εαυτόν ως «ανάχωμα» του μεταναστευτικού κύματος και ως «προστάτης» της Δύσης.

Θέσεις διόλου τυχαίες, τις οποίες, βεβαίως, συμμερίζονται με δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όσο και το Βερολίνο, καθώς και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και εκτός αυτής στη Δύση.

Διαβάστε επίσης:

Η Άγκυρα παζαρεύει με την Ουάσιγκτον το «μοντέλο Κρήτης» για τους S-400 με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των Κούρδων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo