Συνάντηση προέδρων ΗΠΑ-Τουρκίας: Η Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτεί τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν

Θανάσης Αργυράκης 11-06-2021 07:06 Τελευταία ενημέρωση: 11-06-2021 07:06
Συνάντηση προέδρων ΗΠΑ-Τουρκίας: Η Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτεί τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν
Να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στον Τ.Ερντογάν τώρα που βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας στο εσωτερικό της χώρας του, καλούν αναλυτές, μέσω του περιοδικού, Foreign Policy, τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν, ενόψει της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο
Να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στον Τ.Ερντογάν τώρα που βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας στο εσωτερικό της χώρας του, καλούν αναλυτές, μέσω του περιοδικού, Foreign Policy, τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν, ενόψει της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

«Η συνάντηση των δύο πραγματοποιείται σε μία στιγμή όπου ο πρόεδρος, Ερντογάν, βρίσκεται σε αδυναμία, δεδομένου ότι η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα μίας ενδεχόμενης οικονομικής και πολιτικής καταστροφής, ενώ η δημοφιλία του συνεχώς μειώνεται», αναφέρουν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και μέλος σε διάφορες «δεξαμενές σκέψη» (think tank), Eric Edelman, και ο συντονιστής του προγράμματος για την Τουρκία στην οργάνωση the Project on Middle East Democracy, Merve Tahiroglu.

Κατά τους συντάκτες του άρθρου, ο Τ.Μπάϊντεν «πρέπει να χρησιμοποιήσει» τα παραπάνω «προς όφελος των ΗΠΑ». Πόσο μάλλον, προσθέτουν, αφού, παρά το αντιαμερικανικό κλίμα το οποίο καλλιεργούν ο Ταγίπ Ερντογάν και τα ΜΜΕ που ελέγχει, προκειμένου «να αντλήσει ψηφοφόρους, φαίνεται ότι τώρα καταλαβαίνει ότι μια θετική σχέση με τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της τουρκικής οικονομίας».

Οσον αφορά τα «ενοχλητικά», όπως τα χαρακτηρίζουν προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αυτά είναι πολλά:

-«Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400.

-Η πρόσφατη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που προσπάθησε και πέτυχε να μετριάσει την αντίδραση του Οργανισμού στην κρατική αεροπειρατεία και απαγωγή του ακτιβιστή, Ρομάν Προτάσεβιτς, από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

-Η καταπάτηση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

-Η σύλληψη και κράτηση -άνευ αντικειμενικών κατηγοριών- υπαλλήλων διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην Τουρκία.

-Η συνεχιζόμενη κράτηση του Οσμάν Καβαλά.

-Ο απηνής διωγμός του κουρδικού κόμματος, HDP, και της ηγεσίας του που είναι φυλακισμένη.

-Η καταδίωξη, ο εκφοβισμός και η αναιτιολόγητη κράτηση μελών της κοινωνίας των πολιτών».

Πάντως, κατά τους αναλυτές:

-«Η ψυχρή στάση Μπάϊντεν έναντι του Ερντογάν, έχει ήδη επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο δεύτερος φέρεται να επιδιώκει ένα νέο ξεκίνημα με τον επικεφαλής των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες.

-Ο Μπάϊντεν θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι μία αυταρχική Τουρκία αποτελεί απειλή, όχι μόνο για τις θεμελιώδεις αξίες των ΗΠΑ, αλλά και για την ασφάλεια τους.

-Ο προεδρος των ΗΠΑ έχει μία ιστορική ευκαιρία να αλλάξει την συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος έχει κυβερνήσει την Τουρκία σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ευάλωτος. Κι' αυτό γιατί βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η δημοφιλία του βυθίζεται.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά, βιασμούς και δολοφονίες από τον περίφημο αρχιμαφιόζο, Σεντάτ Πέκερ, ο οποίος πρόσφατα ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και έχει αρχίσει να δημοσιοποιεί όλα τα άπλυτα του καθεστώτος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι είναι γνωστή η χρήση εγκληματιών από το «βαθύ κράτος» στην Τουρκία, οι ιστορίες του έχουν ταρακουνήσει την χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo