• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι εμφανίζουν παρενέργειες στο εμβόλιο

lawandorder.gr 10-06-2021 17:48
Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι εμφανίζουν παρενέργειες στο εμβόλιο
Παρενέργειες όπως ο πυρετός, η κούραση και η έντονη κεφαλαλγία, είναι ενδείξεις ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά

Παρενέργειες όπως ο πυρετός, η κούραση και η έντονη κεφαλαλγία, είναι ενδείξεις ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά, ενώ οι συγκεκριμένες παρενέργειες είναι συνηθισμένες.

Γιατί όμως συμβαίνουν;

Αυτό το ερώτημα απάντηε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο δρ. Πίτερ Μαρκς,  ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Τμήματος Εμβολιασμών της Αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο ίδιος μετά τον εμβολιασμό του, παρουσίασε τέτοιες περενέργειες.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο βασικά σκέλη, εκ των οποίων το πρώτο ενεργοποιείαι αμέσως μόλις αντιληφθεί την ύπαρξη ενός "εισβολέα" στο σώμα. Το εμβόλιο αρχικά αντιμετωπίζεται ως ένας τέτοιος "εισβολέας".  Αμέσως, λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι οι "στρατιώτες" του ανοσοποιητικού φτάνουν στο σημείο του σώματος όπου έγινε ο εμβολιασμός και προκαλούν φλεγμονή από την οποία προκαλουνται κρυάδες, μυικοί πόνοι, κούραση κ.λπ.

Αυτή η διαδικασία ταχείας απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος τείνει να εξασθενεί όσο μεγαλώνουμε και γι’ αυτό το λόγο οι μικρότεροι σε ηλικία αναφέρουν πιο συχνά παρενέργειες σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. Επιπλέον, ορισμένα εμβόλια απλώς προκαλούν περισσότερες αντιδράσεις σε σύγκριση με άλλα.

Συνεπώς, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντιδραση στο εμβόλιο, όχι μόνο κατά του κορονοϊού, αλλά και σε κάθε άλλο. Σημαντικό είναι όμως να τονιστεί ότι η μη εμφάνιση κάποιων εκ των παρενεργειών, δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει καθώς ενεργοποιείται το δεύτερο σκέλος του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παράγει τα αντισώματα. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo