• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Με «κλάδο ελαίας» ο Τσαβούσογλου στη Γαλλία, αλλά ο πάγος δεν έσπασε ακόμα

Θανάσης Αργυράκης 09-06-2021 07:44 Τελευταία ενημέρωση: 09-06-2021 07:45
Με «κλάδο ελαίας» ο Τσαβούσογλου στη Γαλλία, αλλά ο πάγος δεν έσπασε ακόμα
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Άγκυρα, προκειμένου να κλείσει τα πλείστα «μέτωπα» που έχει ανοίξει
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Αγκυρα, προκειμένου να κλείσει τα πλείστα «μέτωπα» που έχει ανοίξει.

Ενόψει της συνάντησης Μπάϊντεν - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο μέσον του μηνός, και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο τέλος Ιουνίου, η Τουρκία προσπαθεί να στήσει γέφυρες και να σπάσει τον πάγο με σημαντικές δυνάμεις, με τις οποίες οι σχέσεις της έχουν επιδεινωθεί.

Τη Δευτέρα στο Παρίσι βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από την παρατεταμένη ψυχρότητα μεταξύ Γαλλίας - Τουρκίας και τις ανοικτές κόντρες Μακρόν - Ερντογάν. Προηγουμένως, άρχισαν οι επαφές με στόχο να σπάσει ο πάγος στις σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας. Στο ίδιο σκηνικό, προστίθεται και ο ελληνο-τουρκικός «διάλογος» και η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, όπου, πάντως, με ωμό τρόπο έθεσε ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

Ενδεικτικό της πρεμούρας της Αγκυρας να δείξει ότι επιθυμεί να σπάσει ο πάγος με σημαίνουσες δυνάμεις, με τις οποίες έχει προβληματικές σχέσεις, είναι ο τρόπος που παρουσίασε την επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Παρίσι ο -ως επί το πλείστον, ελεγχόμενος- τουρκικός Τύπος.

Η εφημερίδα, Hürriyet, έγραψε «να μην βλαφθεί η φιλία μας», η Sabah ανέφερε ότι «στόχος ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Γαλλία», η Sözcü σημείωσε ότι «ο Τσαβούσογλου έτεινε κλάδο ελαίας στο Παρίσι», η Akşam ότι «οι σχέσεις μας με τη Γαλλία θα ενδυναμωθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», και η αντιπολιτευόμενη, Karar, έκανε λόγο για «διπλωματία της εξομάλυνσης».

Βεβαίως, το φλέγον ζήτημα για την Αγκυρα αυτή τη στιγμή είναι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και η συνάντηση Μπάϊντεν - Ερντογάν. Ουδείς, επίσης, μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια αν αυτή η «επίθεση φιλίας» της Αγκυρας σε όλα τα μέτωπα αποτελεί τακτικισμό για να πάρει η κυβέρνησή της μια ανάσα από τα μεγάλα εσωτερικά και οικονομικά προβλήματα ή θα κρατήσει σε βάθος χρόνου. Ως προς το δεύτερο σκέλος, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι άκρως επιφυλακτικοί.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση που κάνει ο ειδικός στα τουρκικά θέματα, Ahmet Insel, μιλώντας στο γαλλικό ΜΜΕ, Radio France Internationale. «Υπάρχει -εξηγεί- η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική γενικότερα στην Τουρκία: Είναι η μεγάλη απρόβλεπτη. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα έκφραση του σημερινού απολυταρχικού καθεστώτος. Μπορεί, λοιπόν, ο Τσαβούσογλου να τα πάει πολύ καλά με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, αλλά δύο ημέρες μετά, ο Τ.Ερντογάν μπορεί να παρέμβει και να τα διαλύσει όλα. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις».

Πολύς δρόμος ακόμη

Στο Παρίσι, πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι γίνονται μεν ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των γαλλο-τουρκικών σχέσεων, αλλά ακόμα δεν έχει σπάσει ο πάγος.

Ενδεικτικά, η ιστοσελίδα της εφημερίδας, 20minutes, σημειώνει πως η Γαλλία και η Τουρκία ναι μεν συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για διάλογο μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο εντάσεων, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να συμφωνήσουν σε θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος ή η Λιβύη.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτει, έχουν επίσης επιδεινωθεί πολύ λόγω διαφωνιών για τη Συρία και πιο πρόσφατα για τη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αγκυρα, από τη μια, συνεχίζει, επιμένει τώρα στα σημεία «σύγκλισης» και «κοινών συμφερόντων» με τη Γαλλία, αλλά από την άλλη το Παρίσι συνεχίζει να απαιτεί απτά δείγματα γραφής και μείωσης των προκλήσεων και εντάσεων. Εκτός των άλλων, το Παρίσι ζητά κυρίως την απόσυρση των Σύρων μισθοφόρων που έχει αναπτύξει η Τουρκία στη Λιβύη στο πλευρό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως, εκτός των -παρ' ολίγον «θερμών»- στρατιωτικών αντιπαραθέσεων Γαλλίας - Τουρκίας στη Μεσόγειο, το 2020, ο Τ.Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Γάλλο πρόεδρο για «εκστρατεία μίσους» κατά του Ισλάμ, και του έχει επιτεθεί με απαξιωτικές εκφράσεις. Παρα ταύτα, οι δύο τους συνομίλησαν τον περασμένο Μάρτιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ανατολική Μεσόγειος

Η συνάντηση Λε Ντριάν και Τσαβούσογλου διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες, όπως έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη δήλωσή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργειου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «ιδίως την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναλυτικότερα είπε ότι «συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη, όπου όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα μετάβασης σχετικά με την πολιτική, την ασφάλεια και τις εκλογές. Να εφαρμοστεί στην πράξη η εκεχειρία στη Συρία. Επίσης, σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ακόμα, μίλησαν για τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ, κυρίως τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και τις αξίες και τις αρχές που στηρίζουν τη Συμμαχία, πριν από την επόμενη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 14 Ιουνίου.

Συζήτησαν τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Ιουνίου, και ιδίως την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξέτασαν ακόμα τις διμερείς σχέσει.ς Συζήτησαν κυρίως για τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και υπενθύμισαν την επιθυμία τους να πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Γαλλίας-Τουρκίας (JETCO) αυτό το φθινόπωρο. Συμφώνησαν, τέλος, να συνεχίσουν τις συζητήσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo