• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η Άγκυρα παζαρεύει με την Ουάσιγκτον το «μοντέλο Κρήτης» για τους S-400 με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των Κούρδων

Θανάσης Αργυράκης 09-06-2021 07:27 Τελευταία ενημέρωση: 09-06-2021 07:28
Η Άγκυρα παζαρεύει με την Ουάσιγκτον το «μοντέλο Κρήτης» για τους S-400 με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των Κούρδων
Δημόσιο παζάρι εφόλης της ύλης έχει ξεκινήσει ενόψει της συνάντησης Μπάϊντεν - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο μέσον του Ιουνίου, η Αγκυρα

Δημόσιο παζάρι εφόλης της ύλης έχει ξεκινήσει ενόψει της συνάντησης Μπάϊντεν - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο μέσον του Ιουνίου, η Αγκυρα.

Ταυτόχρονα, εμφανιζόμενη ως «περιστερά της ειρήνης», κάνει ανοίγματα εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Παρίσι, όπως έδειξε και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Γαλλία.

Επίσης, δεν χάνει την ευκαιρία να εμφανίζεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων, και να καταγγέλλει την ΕΕ και την Ελλάδα, προκειμένου να παζαρέψει -και σε αυτόν τον τομέα- μια νέα συμφωνία για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με την ΕΕ.

Το «αγκάθι» των S-400

Εσχάτως, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία γραπτή δέσμευση για την απενεργοποίηση των πυραύλων S-400.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στο «αγκάθι» των S-400 διότι η απόκτηση των αρκετά καλών ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ κακό παράδειγμα, προκειμένου και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να επιδιώξουν την αγορά ενός τέτοιου όπλου.

Να σημειωθεί πως, εκτός των ΝΑΤΟϊκών χωρών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο σύστημα έχουν επιδείξει και άλλες χώρες, όπως η Ινδία, χώρα βασικός «εταίρος» των ΗΠΑ στην Ασία.

Κυρίως, όμως, η Ουάσιγκτον επιμένει για πολιτικούς λόγους. Κι' αυτό διότι εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν είναι τόσο «υπάκουη» στις ΗΠΑ όσο κατά το «κεμαλικό παρελθόν» της, και κλίνει επικίνδυνα προς την αγκαλιά της Μόσχας. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει υπογράψει με τη Ρωσία συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, ενώ από το έδαφός της περνούν αγωγοί ρωσικού φυσικού αερίου.

Βέβαια, η Αγκυρα, με κάθε ευκαιρία διαψεύδει αυτές τις απόψεις, υπογραμμίζοντας πως στόχος της δεν είναι η απομάκρυνση από τη Δύση, αλλά η αντιμετώπισή της ως «ισότιμου εταίρου» και περιφερειακής υπερδύναμης.

Κοντολογίς, ζητάει πολύ περισσότερα ανταλλάγματα από τη Δύση σε σχέση με το παρελθόν. Φιλοδοξίες που, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικούς συμβολισμούς, όπως η ανανώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον θέλει να περιορίσει. Χωρίς, όμως, να διαρρήξει τους επί δεκαετίες δεσμούς της με την Αγκυρα.

Πάντως, εκμεταλλευόμενη τη θέση της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν παύει να διαφημίζει, όπως για μια ακόμη φορά έκανε πρόσφατα ο Τ.Ερντογάν, ότι «το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν είναι ισχυρό»

S-400 με αντάλλαγμα τους Κούρδους;

Ενόψει, λοιπόν, της συνάντησης Μπάϊντεν - Ερντογάν, όπως ήταν αναμενόμενο, αναζωπυρώθηκε το θέμα των S-400.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι προχτές, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, o οποίος συχνά καλείται να παίξει τον ρόλο του «λαγού», όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα, Hürriyet, είπε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ενός στρατηγικού συμμάχου που μοιράζεται βασικές αξίες όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι ούτε τα F-35 ούτε οι S-400 ή οτιδήποτε άλλο. Είναι η τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG. Τα θέματα που προτάσσουν (σ.σ. οι ΗΠΑ), επιλύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε. Υπάρχει το PKK που επιτίθεται στο έθνος μας».

Στη συνέχεια, κατά την προσφιλή μέθοδο της Αγκυρας, είπε ότι η τουρκική - κουρδική οργάνωση PKK βρίσκεται πίσω από τους Σύρους Κούρδους και την οργάνωση, YPG. «Είναι σαφές ότι το PKK είναι το ίδιο με το YPG», είπε. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας».

Να σημειωθεί πως το YPG έχει δώσει σκληρές μάχες κατά των τζιχαντιστών. Ως γνωστόν, πολλοί από τους τελευταίους έχουν βρει καταφύγιο προστασίας στα εδάφη της Συρίας που έχει καταλάβει με στρατιωτικές εισβολές η Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, όπως είναι γνωστό, στήριξαν τους Κούρδους της Συρίας επί σειρά ετών, αλλά ο Ντόναλντ Τράμπ τους άδειασε κατόπιν συμφωνίας του με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχει αναφερθεί.

Τώρα, η Ουάσιγκτον δηλώνει αποφασισμένη να επιστρέψει στην παλαιότερη πολιτική της και να συνεχίσει τη στηριξή της στους Κούρδους. Μάλιστα, αρκετοί από τους Αμερικανούς παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι συνδετικοί κρίκοι της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους, και αποτελούσαν το «κόκκινο πανί» για την Αγκυρα, επανήλθαν στις θέσεις τους.

Το «μοντέλο Κρήτης»

Η «πρόταση» Ακάρ δεν είναι καινούργια. Ως όλα δείχνουν εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνολικού παζαριού που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες η Αγκυρα με την Ουάσιγκτον.

Να σημειωθεί πως αρχικά, φέτος τον Φεβρουάριο, ο Χ.Ακάρ είχε δηλώσει πως η Τουρκία προτίθεται ακόμα και να μην χρησιμοποιήσει τους S-400. Κάτι που ζητούν σήμερα εγγράφως, ως λέγεται οι ΗΠΑ, και βέβαια ζητούσαν εξαρχής.

Χ. Ακάρ: Οι S-400 μπορεί και να μην χρησιμοποιηθούν

Στην τοποθέτησή του, μάλιστα, ο Ακάρ είχε κάνει λόγο για «μοντέλο Κρήτης». Δηλαδή, ό,τι έκανε η Ελλάδα ουσιαστικά με το «πακετάρισμα» των κυπριακών S-300, οι οποιοι δεν είναι επιχειρησιακά ενταγμένοι στο σύστημα της ελληνική αεράμυνας και βρίσκονται στην Κρήτη.

Μια τέτοια θέση θεωρήθηκε αναδίπλωση της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ, αφού ουσιαστικά θα παρόπλιζε τους S-400 όπως η Ελλάδα τους S-300.

Αυτό, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο θεωρούμενος ως το «δεξί χέρι» του Τ.Ερντογάν, σύμβουλός του, Ιμπραήμ Καλίν, εμφανίστηκε να «αδειάζει» τον Χ.Ακάρ, λέγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει το πρόγραμμα των S-400.

Δεν είναι, βέβαια, λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για «άδειασμα», αλλά για συντεταγμένους τακτικισμούς της τουρκικής ηγεσίας.

Οπως και να' χει, αναλαμβάνοντας τον πρώτο ρόλο ο Ι.Καλίν, προκειμένου να δείξει ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για τους S-400 έχει ο Ερντογάν, έσπευσε να ρίξει και πάλι στο τραπέζι την πρόταση «S-400 έναντι Κούρδων».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έβαλε στη ζυγαριά του παζαριού το Κουρδικό ζήτημα, ζητώντας από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την υποστήριξη προς τους Κούρδους, εάν θέλουν ξανά πίσω στις Δυτικές αγκάλες την Τουρκία.

Τότε, επίσης, ο Ι.Καλίν είπε ότι ΗΠΑ και Τουρκία «μπορούν να συνεργαστούν σε άλλους τομείς, για παράδειγμα στη Λιβύη, στο Ιράκ, και κατά της τρομοκρατίας μέχρι ενός σημείου».

Παζάρια

Μιλωντας πρόσφατα στο γερμανικό περιοδικό, Spiegel, το μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών (CATS) στην δεξαμενή σκέψης «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική (SWP)», Ilke Toygür, εκτίμησε ότι «είναι πιθανό οι Ερντογάν και Μπάϊντεν να παραβλέψουν» τα προβλήματα «και να επικεντρωθούν στα κοινά συμφέροντα».

Οσον αφορά τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο πλευρών, η ίδια ανέφερε ότι, εκτός των S-400, «η Αγκυρα βλέπει αρνητικά τη συμμαχία των Αμερικανών με τους Κούρδους στη Συρία, και ότι ο ιεροκήρυκας, Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος (σ.σ. 2016), ζει στις ΗΠΑ και δεν εκδίδεται».

Πάντως, η ίδια θεωρεί ότι «η αλλαγή εξουσίας στον Λευκό Οίκο οδήγησε σε αλλαγή του τρόπου σκέψης» στην Αγκυρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και «η αποκλιμάκωση» στα ελληνο-τουρκικά «ήταν εμφανής από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Τζο Μπάϊντεν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ».

Εξάλλου, είπε, η Ουάσιγκτον «δεν βλέπει "ευχάριστα" την τουρκική απόπειρα αλλαγής του status quo» στην περιοχή, και γι' αυτό, όπως πιστεύει, «ασκήθηκε έξωθεν πίεση και προς τις δύο χώρες να ξαναρχίσουν διάλογο».

Διαβάστε επίσης:

«Στριμώχνουν» την Άγκυρα οι ΗΠΑ: Απενεργοποιήστε με γραπτή δέσμευση τους S-400

Ερντογάν: Με Μπους, Ομπάμα, Τραμπ τα πήγαινα καλά, αλλά όχι με τον Μπάιντεν - Το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν είναι ισχυρό

Χ. Ακάρ: Οι S-400 μπορεί και να μην χρησιμοποιηθούν

Τουρκική αναδίπλωση έναντι των ΗΠΑ: Θα «πακετάρει» τους S-400 όπως η Ελλάδα τους S-300;

Άγκυρα για αμερικανο-τουρκικές σχέσεις: Δεν υπάρχει πολύ απαισιόδοξη εικόνα - Επιμένει για τους S-400

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo