24 C
Athens
25.7 C
Thessaloniki
Τρίτη 16 Απριλίου 2024
More

    Πλιώτας σε Χρυσοχοΐδη για οργανωμένο έγκλημα: Χρειάζεται εγρήγορση και αξιοποίηση των Εισαγγελέων Γενικών Καθηκόντων


    Την ανάγκη εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για την σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και την αξιοποίηση των «Εισαγγελέων Γενικών Καθηκόντων», επισημαίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, σε έγγραφό του προς σε όλους τους συναδέλφους του, οι οποίοι διευθύνουν της εισαγγελίες Εφετών της χώρας.
    Επί της ουσίας οι έγγραφες αυτές «οδηγίες» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους συναδέλφους του αποτελούν και την απάντησή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφορικά με το περιεχόμενο των δυο φακέλων για το οργανωμένο έγκλημα, τους οποίους ο τελευταίος του είχε παραδώσει τον περασμένο Μάιο. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβάζει το περιεχόμενο της απάντησης του, πέραν των συναδέλφων του που διευθύνουν τις μεγάλες εισαγγελίες και στον κ. Χρυσοχοΐδη.
    Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει στο έγγραφό του πως οι εισαγγελείς, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας ούτε και φυσικά μπορούν να υποδείξουν νομοθετικές ρυθμίσεις. Στον ίδιο πνεύμα, ο κ. Πλιώτας σημειώνει ότι «οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».
    Οι φάκελοι Χρυσοχοΐδη
    Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον κ. Πλιώτα τον περασμένο Μάιο, του είχε παραδώσει φακέλους με στοιχεία σχετικά με τον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και των ανθρώπων της «νύχτας», όπως και για τα συμβόλαια θανάτου, διακίνησης ναρκωτικών, κ.ά. Στους φακέλους περιλαμβάνεται και τα ονόματα 500 ατόμων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.
    Απαντώντας, τώρα, σε αυτή την κίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από όλους τους συναδέλφους του, οι οποίοι διευθύνουν ανά την επικράτεια τις εισαγγελίες Εφετών, να βρίσκονται σε εγρήγορση μαζί με ανακριτικούς και προανακριτικούς υπάλληλος με στόχο την βαθύτερη αλλά και την ταχύτερη διερεύνηση των δικογραφιών που αφορούν σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.
    Παράλληλα στο έγγραφό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας υπογραμμίζει ότι η Αστυνομία θα πρέπει να αξιοποιήσει τους «Εισαγγελείς Ειδικών Καθηκόντων» και συγκεκριμένα:
    1) Τον εισαγγελέα Εφετών που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.
    2) Το Επιστημονικό Συμβούλιο Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών. Όπως δε αποσαφηνίζει ο κ. Πλιώτας το Επιστημονικό Συμβούλιο Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού έχει ως αποστολή του την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και δύναται να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα. Μπορεί ακόμη να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές.
    Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση εγκλημάτων διακίνησης ναρκωτικών, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει πως η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.
    «Επίσπευση διαδικασίας»
    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει μνεία στο έγγραφό του και στις υποβαλλόμενες συναφείς δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως επισημαίνει κάθε μια από αυτές τις υποθέσεις θα πρέπει να αξιολογείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να επισπεύδονται ανακρίσεις και δίκες, όπου χρειάζεται. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί».
    Για τους εισαγγελείς
    Σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων των εισαγγελέων, ο κ. Πλιώτας επί λέξει σημειώνει στο σχετικό έγγραφό του: «Οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ