• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μήπως τελικά, έστω και αργά, κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία

Πέτρος Τρουπιώτης 08-06-2021 07:05 Τελευταία ενημέρωση: 08-06-2021 07:06
Μήπως τελικά, έστω και αργά, κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία
Δυο γεγονότα που δείχνουν πως κάνουμε βήματα μπροστά, αλλά και ένα που υπογραμμίζει πως υπάρχουν ακόμα ισχυρές αντιστάσεις
Θέλω σήμερα να αναφερθώ σε τρία περιστατικά. Τρία μικρά γεγονότα, που πιστεύω ότι από την μια (τα δυο από αυτά) δείχνουν πως κάτι αλλάζει προς το καλό στην χώρα και το τρίτο , δυστυχώς, δείχνει ανάγλυφα πως υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις στην πρόοδο.
Το πρώτο έχει να κάνει με μια δήλωση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζιδάκη ,πριν μερικές μέρες στην ΕΡΤ.
Όταν ρωτήθηκε για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιαίτερα από τον ΕΦΚΑ είπε:
«Το να παίρνουν τηλέφωνο στον #ΕΦΚΑ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι και να μην τους το σηκώνουν, είναι απαράδεκτη δεσποτική συμπεριφορά. Και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Πρέπει να καταλάβει κάθε υπάλληλος ότι είμαστε υπηρέτες των πολιτών κι όχι εξουσιαστές.»

Θα μου πείτε και άλλοι υπουργοί έχουν πολλές φορές πει τα περί υπηρέτη του λαού και άλλα παρόμοια , μόνον που δεν είχε γίνει κάτι.
Ναι , αλλά εδώ επισημαίνω κάτι που διαφοροποιεί τα πράγματα. Εδώ ο υπουργός τα βάζει με τους δημοσίους υπάλληλους, αυτούς που δεν κάνουν την δουλειά τους. Και η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι συνηθισμένο. Θα έλεγα πως μάλλον είναι πρωτόγνωρο, μια και δεν θυμάμαι υπουργό που να επισημαίνει τέτοιά φαινόμενα δημοσίων υπάλληλων. Όλοι ήθελαν και για λογούς ψηφοθηρικούς να τα έχουν καλά με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αρά πάντα τους χάιδευαν τα αυτιά.
Βέβαια, περιμένω και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τις «ποινές» σε όσους δεν κάνουν την δουλειά τους.
Μέχρι τότε, θετικό βήμα, εν αναμονή του αποτελέσματος.

Το δεύτερο γεγονός που δείχνει πως κάτι αλλάζει στην κοινωνία, είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων στην ALPHA BANK, με την οποία ζητούν από την διοίκηση της τράπεζας :
«Να προτείνετε ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.
Να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών..»
Μάλιστα ο σύλλογος προχωρά και πιο πέρα λέγοντάς «στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε …ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων»
Πραγματικά , ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα από το θάρρος και την ωριμότητα των συνδικαλιστών της τράπεζας. Η κίνηση τους , μια κίνηση ευθύνης, δείχνει και πάλι πως κάτι αλλάζει στην κοινωνία.

Το τρίτο γεγονός, δυστυχώς, δείχνει το αντίθετο. Πως υπάρχουν μηχανισμοί που δεν λένε να αλλάξουν.
Ο Φαρμακευτικός σύλλογος Πάτρας, αποφάσισε, από χθες να μην δίνει self test για κορονοιο, μια και λέει ότι είναι πολύ μεγάλη απασχόληση χωρίς κέρδος . Δημιούργησε έτσι μεγάλα προβλήματα και σε όσους εργαζομένους έπρεπε να κάνουν τεστ για να πάνε στην δουλειά τους , αλλά και γενικότερα στον έλεγχο της πορείας της πανδημίας στην περιοχή.
Προφανώς , οι συνδικαλιστές του συγκεκριμένου συλλόγου, νομίζουν ότι βρισκόμαστε το 1950 , όπου διάφορες συντεχνίες έκαναν ότι ήθελαν.
Η στάση τους είναι σαφές ότι είναι αντικοινωνική.
Η Πολιτεία λοιπόν , με αφορμή αυτό, ας προχωρήσει σε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει χρονιά τώρα. Να απελευθερώσει το επάγγελμα, έτσι ώστε οποίος θέλει , οπού θέλει να ανοίγει φαρμακείο, αρκεί να έχει ως υπάλληλο φαρμακοποιό να το λειτουργεί.
Τέλος με τα κάθε είδους κλειστά επαγγέλματα, που λειτουργούν και ως τροχοπέδη στην πορεία προς το αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo