• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέες προβοκάτσιες προαναγγέλλει η Άγκυρα με έξοδο πλωτού γεωτρύπανου στην Αν. Μεσόγειο

Θανάσης Αργυράκης 07-06-2021 19:29
Νέες προβοκάτσιες προαναγγέλλει η Άγκυρα με έξοδο πλωτού γεωτρύπανου στην Αν. Μεσόγειο
Ο Φ. Ντονμέζ αναφέρθηκε και στα «αμοιβαία οφέλη» μιας συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο

Την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο, προανήγγειλε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντνομέζ, μιλώντας στην 4η Σύνοδο για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους στην Τουρκία.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, στα εγκαίνια εμπορικού λιμένα στο Filyos της Μαύρης Θάλασσας. Ο ίδιος είπε: «Ελπίζω ότι σύντομα θα επιστρέψει στην περιοχή δραστηριότητάς του και θα ξεκινήσει τη γεώτρηση».

Από τη μεριά του, ο Φ. Ντονμέζ, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ γεωτρήσεις και έχουν προκύψει θετικές ενδείξεις σε ορισμένες εξ αυτών.

Και πρόσθεσε: «Εχουμε ελπίδες. Υπάρχει μια περιοχή, απ' όπου λαμβάνουμε θετικές ενδείξεις. Πρέπει να ανοίξουμε νέα πηγάδια εκεί. Το πλωτό γεωτρύπανο, Γιαβούζ, βρίσκεται επί του παρόντος σε συντήρηση μακράς διαρκείας. Αφού τελειώσει αυτό, ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να τρυπάμε ξανά εκεί».

Ως γνωστόν, πέρυσι στις θαλάσσιες περιοχές πέριξ του Καστελλόριζου και της Ρόδου, επί σειρά μηνών παρών ήταν ο τουρκικός πολεμικός στόλος, ο οποίος συνόδευε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Κάτι που προκάλεσε εντάσεις, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στις αμερικανο-τουρκικές και ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Με Αίγυπτο

Σύμφωνα, επίσης, με το τουρκικό, κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, ο Φ. Ντονμέζ αναφέρθηκε και στα «αμοιβαία οφέλη» μιας συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο.

Εξήγησε, όμως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει απευθείας επαφές ανάμεσα στα υπουργεία Ενέργειας της Τουρκίας και της Αιγύπτου. «Εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ίσως να υπάρξουν κάποιες επαφές», είπε.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo