• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η «φυλακή των μουσουλμάνων» Ευρώπη και οι δεσμοί της Τουρκίας με το ISIS

Ιάσονας Αλεξάνδρου 07-06-2021 11:10
Η «φυλακή των μουσουλμάνων» Ευρώπη και οι δεσμοί της Τουρκίας με το ISIS
Πόσο συμβατή με την Ευρώπη είναι μία χώρα η οποία ανοιχτά υποστηρίζει το «Ισλαμικό Κράτος»;
Η Τουρκία μέσα από τις πιο επίσημες κυβερνητικές πηγές διατυμπανίζει ότι επιθυμεί την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τυπικά βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι ενταξιακές διαδικασίες. Ο Τούρκος Πρόεδρος λοιπόν, εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με κάθε ευκαιρία όμως την μειώνει και προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αδύναμη «χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της Τουρκίας»! Έφτασε μάλιστα πρόσφατα να την χαρακτηρίσει ως μία «ανοιχτή φυλακή των Μουσουλμάνων», κάνοντας ακόμα μία ακόμη απροκάλυπτη επίθεση στο εσωτερικό της Ένωσης, παρομοιάζοντας την ταχύτητα της εξάπλωσης της εχθρότητας εναντίον του Ισλάμ όπως αυτή που έχει ο κορονοϊός. Αντέδρασε με αυτό τον τρόπο απέναντι στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει σχετικά με την εξάπλωση των ισλαμιστικών στοιχείων. Από τα παραπάνω είναι λογικό να αναρωτιέται κάποιος πόσο πραγματικά θέλει η σύγχρονη Τουρκία να γίνει μέλος στην Ευρώπη; Η απάντηση που ανταποκρίνεται στην αλήθεια και στις πράξεις της είναι μονολεκτική: Καθόλου!

Ένας από τους κύριους λόγους που η Τουρκία έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά από την Ευρώπη είναι και η αποδεδειγμένη υποστήριξη που έχει δώσει, αλλά συνεχίζει να δίνει μέχρι και σήμερα στο ISIS, γεγονός απαράδεκτο για οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατία. Από το 2014 που το ISIS αναδύθηκε ως μία απειλή για την Μέση Ανατολή, οι αναφορές που συνδέουν την Τουρκία με την ταχεία ανάπτυξη του «Ισλαμικού Κράτους» και της ικανότητας του να εκτελεί τρομοκρατικές ενέργειες, είναι πάμπολλες. Κάτι καθόλου τυχαίο, αφού από τη μία το ISIS έχει την «ιερή» αποστολή να εκτελεί το λεγόμενο «Τζιχάντ» και από την άλλη η Τουρκία επιθυμεί να αποτινάξει την κοσμική και να υπερτονίσει τη μουσουλμανική ταυτότητα, και παράλληλα να αναδειχθεί ως ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.

Συνοπτικά, η Τουρκία έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει στην ανάπτυξη του «Ισλαμικού Κράτους» σε τομείς όπως, η υποστήριξη της οικονομικής βιωσιμότητας του καθώς και η επίδειξη «ανεκτικότητας» τόσο σε ότι αφορά στην εξάπλωση της δικτύωσης των τακτικών μαχητών του όσο και σε ότι αφορά στην εθελότυφλη παρεμπόδιση τακτικών στρατολόγησης για ένταξη νέων εθελοντών μαχητών στις τάξεις του ΙSIS.

Σχετικά με την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την εκτέλεση των αποτρόπαιων πράξεων του, το ISIS έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην «προστατευτική πολιτική» της Τουρκίας. Ο ρόλος της τελευταίας από το 2014 είναι ουσιαστικός, αφού αρχικά οι πετρελαιοπηγές που κατέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή πετρελαίου, το οποίο κατόπιν εκμεταλλεύθηκε σε συνεργασία με τη γείτονα, πολλώ δε μάλλον, μέσα από αυτή τη συνεργασία η οικογένεια Ερντογάν φαίνεται να αποκόμισε «προσωπικά οφέλη». Οι ενέργειες αυτές μάλιστα έφτασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερώτηση που έγινε και αφορούσε το ρόλο που διαδραμάτιζε ο γιος του Προέδρου της Τουρκίας στην παράνομη διακίνηση πετρελαίου με σκοπό τη χρηματοδότηση και υποστήριξη του ISIS.

Επίσης στον οικονομικό τομέα οι διευκολύνσεις που παρέχει το τουρκικό καθεστώς στο «Ισλαμικό Κράτος» μέχρι και σήμερα, είναι πολυδιάστατες. Τούτο φαίνεται μέσα και από τις αναφορές αποτελεσμάτων που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της Επιχείρησης «InherentResolve», η οποία εκτός των άλλων αποσκοπεί και στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Στην τελευταία δε αναφορά, διατυπώνεται ότι το ISIS εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιεί την Τουρκία ως κόμβο και χώρα σε ρόλο συναλλαγματικού μεσάζοντα για τη μεταφορά και διοχέτευση χρηματικών ροών σε περιοχές ενδιαφέροντος, ακόμη και μέσω κρυπτονομισμάτων.

Αναφορικά με την ανάπτυξη των τακτικών και της διευκόλυνσης του ISIS, η βοήθεια της «προς ένταξη στην ΕΕ» Τουρκίας χρονολογείται από το 2014, με την δήλωση του ίδιου του επικεφαλής του ISIS, που είχε πει ότι οι περισσότεροι μαχητές από τις αρχές του πολέμου είχαν διοχετευθεί μέσω της Τουρκίας, όπως συνέβαινε και με τον εξοπλισμό και τις προμήθειες.

Επίσης, πολλές επιθέσεις του ISIS έχουν ξεκινήσει από το έδαφος της Τουρκίας, με την ανοχή της τελευταίας, η οποία ενίοτε έχει λειτουργήσει και ως ασφαλές καταφύγιο όταν οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» αναγκάζονταν να διαφύγουν ή να προστατευτούν από τους «δυτικούς αντιπάλους» τους, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δημόσια παραδεχθεί ότι έχουν περιθάλψει τζιχαντιστές σε νοσοκομεία της χώρας.

Τέλος και σχετικά με τη στρατολόγηση εθελοντών, πολλοί μουσουλμάνοι που είχαν την επιθυμία να ενταχθούν στο «Ισλαμικό Κράτος» από μουσουλμανικές χώρες της Ευρώπης, αλλά και γενικότερα από άλλους προορισμούς, χρησιμοποίησαν στην πλειοψηφία τους την Τουρκία, ως πύλη εισόδου αφού η μετακίνησή τους δεν κωλύετο υπό την απαραίτητη γραφειοκρατική έννοια της νομιμότητας (διαβατήρια, χρήση ταξιδιωτικής βίζας κτλ.), και έτσι εύκολα και απαρατήρητα από εκεί διοχετεύθηκαν στη Συρία και το Ιράκ. Οι τουρκικές αρχές, οι οποίες γνώριζαν το ρόλο και τον σκοπό αυτών των ανθρώπων όταν κατέφθαναν στην Τουρκία, δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν τις ροές των μαχητών. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορήθηκε και ανοιχτά ότι έχει χρησιμοποιήσει πρώην μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους»στη Λιβύη και στον Καύκασο ως μισθοφόρους, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Σύρου Προέδρου Άσαντ και του Προέδρου Μακρόν. Ορισμένες πρόσφατες αναφορές μάλιστα, αποκάλυψαν ότι η Άγκυρα έστειλε περίπου 900 πράκτορες για να ενταχθούν στην οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους» που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Μάλι, με σκοπό την ενίσχυσή του και την υπονόμευση της περιφερειακής ειρήνης στην εκεί περιοχή αλλά και στην Αφρική γενικότερα.

Η σχέση της Τουρκίας με το «Ισλαμικό Κράτος» είναι προφανής. Η προσκολλημένη αντίληψη στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και η αποδοχή του ριζοσπαστικού Ισλάμ, έστω και σε επι μέρους αρχές του, είναι τα σημεία αφετηρίας για τη συνεργασία που έχει συναφθεί σε πολλά επίπεδα τα τελευταία 7 χρόνια. Οι μεγαλοϊδεατικές επιδιώξεις της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποκαλύπτονται σε κάθε ενέργεια της γείτονος, αποδεικνύοντας τις πραγματικές προθέσεις της, ένα αναθεωρητισμό δηλαδή, που στρέφεται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες που αυτή πρεσβεύει. Στην ουσία και με βάση τις πράξεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται απέναντι στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» γιατί το κοστούμι του κάθε μουσουλμάνου πρέπει να έχει βασικό αξεσουάρ το «φέσι» και γιατί όχι τελικά όλοι οι Ευρωπαίοι να μην φορούν και αυτοί «φέσι» και αντίστοιχα οι Ευρωπαίες «μπούργκα». Το όχημα λοιπόν τελικά είναι η θρησκευτική μισαλλοδοξία και ο φανατισμός προφανώς για τη δημιουργία νέων «πιστών και πρόθυμων» που θα είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να εξυπηρετήσουν... ποιός ξέρει... τα οικονομικά συμφέροντα και το χτίσιμο περισσότερων παλατιών για να μακροημερεύει ο νεο-σουλτάνος ηγέτης τους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo