• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την «βαριά» εγκληματικότητα: Περισσότερο φυλακή και λιγότερες άδειες

lawandorder.gr 07-06-2021 06:59 Τελευταία ενημέρωση: 07-06-2021 07:00
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την «βαριά» εγκληματικότητα: Περισσότερο φυλακή και λιγότερες άδειες
Ποιες αλλαγές δρομολογούνται με σκοπό την πρόληψη, αλλά και την τιμωρία δραστών στυγερών εγκλημάτων

Σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της αύξησης του χρόνου παραμονής στις φυλακές για όσους διαπράττουν σκληρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμούς, κ.ά. βρίσκονται προ των πυλών, στη «σκιά» των δολοφονιών και της έξαρσης της βαριάς εγκληματικότητας  που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα και αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών εγκληματικών συμμοριών.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο θέμα αυτό αλλά και η αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά, δρομολογούν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης της σχετικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που έρχονται και μάλιστα μέχρι τις αρχές του επόμενα μήνα, έχουν αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας της διαρκούς επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την παρακολούθηση εφαρμογής των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Αντικείμενο της εν λόγω επιτροπής είναι να παρακολουθεί τα αποτελέσματα που παράγει η εφαρμογή της νέας ποινικής νομοθεσίας και να παρεμβαίνει για τυχόν βελτιώσεις της.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι αλλαγές που δρομολογούνται με σκοπό την πρόληψη αλλά και την τιμωρία δραστών στυγερών εγκλημάτων θα κινούνται προς τις εξής κατευθύνσεις:

 -Περισσότερος χρόνος παραμονής στις φυλακές για τους δράστες σκληρών εγκλημάτων ακόμη και έως τέσσερα έτη. Για παράδειγμα δράστης ληστείας που έχει καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη και σήμερα παραμένει στη φυλακή μόλις τέσσερα  έτη με τις αλλαγές που έρχονται θα πρέπει να εκτίσει επτά έτη.

- Η ίδια «φιλοσοφία» φαίνεται πως επικρατεί και για το οργανωμένο έγκλημα. Οι δράστες θα παραμένουν επίσης περισσότερο χρόνο στη φυλακή, καθώς θα εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους.

- Αυστηρότερες διατάξεις και για το χρόνο που οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων θα παραμένουν στις φυλακές ως προσωρινά κρατούμενοι. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και περιορισμός χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους για βαριάς μορφής εγκλήματα.

- Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μεταβολή ως προς τον χρόνο έκτισης της πραγματικής ποινής όσων έχουν καταδικασθεί σε ισόβια. Και σε αυτή τη περίπτωση η λογική είναι οι κατάδικοι αυτής της κατηγορίας να παραμένουν στη φυλακή περισσότερα έτη και όχι 16 χρόνια όπως ισχύει μέχρι σήμερα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo