• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Γ. Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία αναντικατάστατος εταίρος - Το ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για τον ελληνο-τουρκικό διάλογο

Θανάσης Αργυράκης 05-06-2021 21:51
Γ. Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία αναντικατάστατος εταίρος - Το ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για τον ελληνο-τουρκικό διάλογο
«Δεν λέω, λοιπόν, ότι όλα είναι καλά, ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί, αλλά λέω ότι σε σύγκριση με το πού ήμασταν, όχι πολύ καιρό πριν, σήμερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση»

Ως αναντικατάστατο εταίρο της Δυσης, παρουσίασε -για μια ακόμη φορά- ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νορβηγός, Γενς Στόλτεμπεργκ, την Τουρκία, μερικές ημέρες πριν τη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν, στην Σύνοδο Κορυφής του στρατιωτικού Οργανισμού.

Ως γνωστόν, τους συνεχείς «επαίνους» Στόλτεμπεργκ (και όχι μόνο) προς την Τουρκία, πολλάκις έχει σπεύσει να επικαλεστεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επίσης, κατά την ομιλία στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ, το The German Council on Foreign Relations (DGAP) και το The Brookings Institution, αναφερόμενος στα ελληνο-τουρκικά:

- Είπε ότι πάση θυσία πρέπει να αποτραπούν επικίνδυνα επεισόδια που μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα.

- Εξήρε τον ρόλο του κατά την περσινή περίοδο των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.

- Ανέφερε ότι είναι καθημερινές οι επαφές της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Υποστήριξε ότι χάρις στον ρόλο του, ανοιξε ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας(!).

Οι τελευταίες, ως γνωστόν, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστούν. Η Αθήνα περιμένει εδώ και πολλές εβδομάδες την Άγκυρα να ορίσει την ημερομηνία της νέας, τρίτης συνάντησης, στην Τουρκία.

Αξιόπιστος σύμμαχος

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία, δεδομένης της συμπεριφοράς της, μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, απάντησε:

- «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είναι αρκετό να κοιτάξει κανείς τον χάρτη για να συνειδητοποιήσει τη σημασία του μεγέθους της Τουρκίας και επίσης του γεγονότος ότι είναι η μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία».

- «H Toυρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια συμμαχία για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Τουρκία για τη σταθεροποίηση της Νότιας Γειτονίας μας».

Ο Γ. Στόλτεμπεργκ, βέβαια, ξέχασε να πει ότι η Τουρκία κατέχει εδάφη της Συρίας, επιτίθεται στους Κούρδους που ήταν από τους βασικούς πυλώνες της μάχης κατά των τζιχαντιστών, καθώς και ότι στα εδάφη της Συρίας που ελέγχει έχει δώσει καταφύγιο στους τζιχαντιστές.

- «Η Τουρκία είναι σημαντική στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

Επικίνδυνες καταστάσεις

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες». Ειδικότερα, αναφερόμενος στα ελληνο-τουρκικά, αφού είπε ότι το ΝΑΤΟ αποτέλεσε «μία πλατφόρμα για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες ανησυχίες, όπως για παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ κατάφερε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για να μειώσει τους κινδύνους για περιστατικά και ατυχήματα όπως είδαμε στη δεκαετία του ‘90. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Πρέπει να το αποτρέψουμε».

Ο μηχανισμός αποτροπής, όπως είπε, «έχει βοηθήσει στη θέσπιση τρόπων επικοινωνίας, και κάποιες διαδικασίες, οι οποίες βοηθούν στο να αποφευχθούν, τουλάχιστον, περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διερευνητικές επαφές

Επιπλέον, τόνισε πως «Τουρκία και Ελλάδα συναντιούνται κάθε μέρα στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τους φέρνουμε κοντά. Δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό -ο οποίος μπορεί να επεκταθεί- για την αποτροπή περιστατικών και ατυχημάτων. Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Γιατί έχουμε δει κατά το παρελθόν ότι τέτοιου είδους εντάσεις μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και μάλιστα με θύματα».

Ακόμα, υπογράμμισε, «αυτός ο μηχανισμός αποτροπής βοήθησε τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος για διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με υποκείμενες διαφωνίες στην περιοχή, το οποίο είναι επίσης βοηθητικό και σημαντικό».

Διαφιλονικούμενα ύδατα

Τέλος, είπε ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μια μείωση στις εντάσεις, εν μέρει γιατί αυτές οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν και εν μέρει γιατί, για παράδειγμα, οι τουρκικές γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες σε διαφιλονικούμενα ύδατα έχουν ανασταλεί ή έχουν σταματήσει».

Και κατέληξε: «Δεν λέω, λοιπόν, ότι όλα είναι καλά, ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί, αλλά λέω ότι σε σύγκριση με το πού ήμασταν, όχι πολύ καιρό πριν, σήμερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση».

Ρωσία-Κίνα

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επίσης, παρέθεσε τις κύριες προκλήσεις για τον Οργανισμό. Αναλυτικότερα, είπε:

- Η Ρωσία και η Κίνα είναι δύο χώρες, οι οποίες ηγούνται μίας αυταρχικής αντίδρασης κατά της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

- Η Ρωσία συνεχίζει την επικίνδυνη συμπεριφορά της, προχωράει σε ισχυρή στρατιωτική ανάπτυξη από Αρκτική μέχρι Αφρική, εκφοβίζει τις γειτονικές της χώρες, καταστέλλει την ειρηνική αντιπολίτευση στο εσωτερικό της και πραγματοποιεί υβριδικές και κυβερνο-επιθέσεις κατά χωρών του ΝΑΤΟ, σημείωσε.

- «Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με την Κίνα σε θέματα, όπως είναι το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και ο έλεγχος των εξαγωγών όπλων. Αλλά δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες ως προς τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα, η οποία σύντομα θα διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Ήδη έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό. Και προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο επί κρίσιμων υποδομών στις χώρες μας και αλλού. Το Πεκίνο δε συμμερίζεται τις αξίες μας. Οι κινεζικές Αρχές έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου επί του λαού τους».

Οσον αφορά την «ατζέντα ΝΑΤΟ 2030», είπε ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την «ενίσχυση του ΝΑΤΟ ως μοναδικού και απολύτως απαραίτητου φόρουμ για διατλαντικές διαβουλεύσεις, σε όλα τα θέματα που αφορούν την διατλαντική ασφάλεια, μεταξύ άλλων σε Συρία, Ιράν και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας». Επίσης, την αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo