• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ανάκληση διώξεων δημοσίων υπαλλήλων που καταθέτουν εναντίον του Δημοσίου, ζητά η Ολομέλεια δικηγόρων

Κατερίνα Μάνθου 05-06-2021 07:21
Ανάκληση διώξεων δημοσίων υπαλλήλων που καταθέτουν εναντίον του Δημοσίου, ζητά η Ολομέλεια δικηγόρων
Επιστολή στον πρόεδρο του ΝΣΚ

Ισχυρό νομικό αντίλογο στο έγγραφο Νομικής Συμβούλου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο η ένορκη κατάθεση δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των αντιδίκων με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, ορθώνει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δια του προέδρου της Δημήτρη  Βερβεσού.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), Ιωάννη – Κωνσταντίνο Χαλκιά, κοινοποιούμενη στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, o πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κάνει λόγο για «έκνομη εντολή» που δόθηκε προς δημοσίους υπαλλήλους, η οποία προσκρούει «στις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 του Συντάγματος και 6 της ΕΣΔΑ», που κατοχυρώνουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα αποδείξεως». Ζητεί δε την ανάκληση του επίμαχου εγγράφου ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα, ήτοι να διαφυλαχθεί το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.  

Όπως επισημαίνει, ο κ. Βερβεσός στην επιστολή του, οι δικηγόροι «ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, έχουμε θεσμικό καθήκον (άρθρα 90 & 134 ΚωδΔικ) να αναδείξουμε το μείζον ζήτημα που προκαλείται για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να στηλιτεύσουμε την έκνομη εντολή που δόθηκε προς τους δημοσίους υπαλλήλους».

Κατόπιν αυτών, «και προς διαφύλαξη του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών, η Ολομέλεια, με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος στο πλαίσιο των άρθρων 90 και 134 ΚωδΔικ, κάλεσε τον Πρόεδρο του ΝΣΚ όπως προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να ανακληθεί το ως άνω έγγραφο και να διαφυλαχθεί η τήρηση της νομιμότητας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του κ. Βερβεσού προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κοινοποιούμενη και στον κ. Μηταράκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo