• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δένδιας στο Κόσσοβο: Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 04-06-2021 19:33 Τελευταία ενημέρωση: 04-06-2021 19:46
Δένδιας στο Κόσσοβο: Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων σε πολλούς τομείς

«Η Ελλάδα με συνέπεια, εδώ και δύο δεκαετίες, υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της περιοχής, Donika Gërvalla-Schwarz.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσσοβο ως κρατική οντότητα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η Αθήνα βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης των σχέσεών της με την Πρίστινα. Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά ειδικά στο Βελιγράδι.

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -είπε ο Ν. Δένδιας- παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της» για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Και έχουμε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες προς τούτο. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη διοργάνωση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσα σε αυτόν τον μήνα».

Επιπλέον, ανέφερε, «διασφαλίσαμε ότι το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα της περιοχής μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής ή να εδραιωθούν επικαλούμενοι πολιτιστικούς, ιστορικούς ή θρησκευτικούς συσχετισμούς».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Κοσσόβου και τις προοπτικές τους, καθώς και στις ελληνικές θέσεις σε σχέση με την περιοχή, είπε ότι:

-«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση» των σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, «τις υποδομές, τα γεωργικά προϊόντα και τις μεταφορές».

-«Ανοίγεται ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Πιστεύουμε ότι ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συνδεθούν με τον Υπερ-Αδριατικό Αγωγό (TAP), μέσω διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου. Θα μπορούσαμε επίσης να παράσχουμε υποστήριξη και τεχνογνωσία για τη μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση οδεύει η ανθρωπότητα, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας».

-Η Αθήνα «τάσσεται σταθερά υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων» (βιζών) για το Κόσσοβο προς την ΕΕ. «Έχουμε ταχθεί ανοιχτά υπέρ αυτού στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

-Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

-Προχωρά η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Κοσσόβου. «Λειτουργεί "Γραφείο Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοσόβου" στην Αθήνα από το 2019, αλλά όπως είχατε την καλοσύνη να σημειώσετε, πρόσφατα, προχωρήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας και στη διευκόλυνση της λειτουργίας αυτού του Γραφείου, το οποίο αναβαθμίσθηκε σε «Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα». Και ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στο Γραφείο να διευρύνει τις επαφές του στην Ελλάδα».

-Η Αθήνα υποστηρίζει «πλήρως τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας». Κάλεσε, επίσης, «για άλλη μια φορά, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να βρεθεί μια νομικά δεσμευτική και βιώσιμη λύση».

-Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο (KFOR). «Η θέση μας είναι ότι οιαδήποτε τυχόν τροποποίησή της θα πρέπει να έχει γνώμονα τις προϋποθέσεις και όχι ημερολογιακές παραμέτρους», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo