• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Ελλάδας-Κοσσυφοπεδίου και σε διπλωματικό επίπεδο

Θανάσης Αργυράκης 04-06-2021 15:48
Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Ελλάδας-Κοσσυφοπεδίου και σε διπλωματικό επίπεδο
Όπως υποστηρίζουν, πάντως, διπλωματικές πηγές, η αναβάθμιση δεν σημαίνει ότι αλλάζει η θέση της Ελλάδας έναντι της περιοχής

Επιβεβαιώνεται το LawandOrder, το οποίο πρόσφατα σημείωνε ότι πρόκειται να αναβαθμιστούν οι σχέσεις Αθήνας-Πρίστινας σε επίπεδο διπλωματικής εκπροσώπησης.

Κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Κόσσοβο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τη μεριά του, το Κοσσυφοπέδιο αναβαθμίζει την παρουσία του στην Αθήνα, από ένα γραφείο οικονομικού συνδέσμου που διέθετε σε διπλωματικό γραφείο.

«Εχουμε -είπε- ένα "Γραφείο Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου" στην Αθήνα, το οποίο λειτουργεί από το 2019, αλλά πρόσφατα προχωρήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στη διευκόλυνση της λειτουργίας αυτού του Γραφείου. Έτσι, αναβαθμίστηκε σε "Γραφείο Συμφερόντων του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα", κάτι που ελπίζουμε ότι θα διευρύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Όπως υποστηρίζουν, πάντως, ελληνικές διπλωματικές πηγές, η αναβάθμιση της διπλωματικής εκπροσώπησης του Κοσσόβου στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι αλλάζει η θέση της Ελλάδας έναντι της περιοχής που αποσχίσθηκε από την Ομοσπονδία με τη Σερβία, μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, το 1999, και την συνεχιζόμενη έως σήμερα παρουσία στρατευμάτων του Οργανισμού εκεί.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία και Κύπρος δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα. Η Ισπανία λόγω της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων, η Ρουμανία λόγω μειονοτήτων και η Ελλάδα, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητου κράτους, της Κύπρου.

Να σημειωθεί πως, προτού γίνει γνωστή η αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας του Κοσσόβου στην Ελλάδα, η Σερβία είχε σπεύσει να «διαρρεύσει» τη δυσαρέσκειά της προς την Αθήνα.

Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι στο Βελιγράδι «διέρρεαν» ότι ήταν η Ελλάδα που αναβάθμιζε τη διπλωματική παρουσία της στην Πρίστινα, και όχι το αντίθετο.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν διαθέτει πρεσβεία στην Πρίστινα, αλλά μόνο γραφείο συνδέσμου, του οποίου ηγείται διπλωμάτης. Στο Κόσσοβο, επίσης, υπηρέτησε σε υψηλόβαθμο πόστο της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια Ελληνίδα διπλωμάτης που είχε τοποθετηθεί ως επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo