• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Το « παράδειγμα» του λιμανιού

Πέτρος Τρουπιώτης 04-06-2021 08:38 Τελευταία ενημέρωση: 04-06-2021 09:17
Το « παράδειγμα»  του λιμανιού
Η εικόνα ταξιδιωτών να αντιδρούν σε «συνδικαλιστές» που εμποδίζουν την αναχώρηση πλοίου, μπορεί να είναι πρωτόγνωρη αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να την βλέπουμε όλο και πιο συχνά από εδώ και πέρα. Και η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο

Ίσως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο (ή εν πάσει περιπτώσεις από τις ελάχιστες, αν μου διαφεύγει κάτι), σαν αυτό που έγινε χθες το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στην είσοδο πλοίου.

Επιβάτες, που είχαν επι ώρες ταλαιπωρηθεί από μια «απεργία», που είχε βγει μάλιστα και παράνομη από το δικαστήριο, αντέδρασαν στην εκεί παρουσία «νεαρών με κόκκινες σημαίες» που εμποδίζαν τα πλοία να αναχωρήσουν.

Η εικόνα ξαφνιάζει, μιας και δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους αντιδράσεις και μάλιστα αυθόρμητες, πολιτών που θίγονται από τις κινητοποιήσεις συγκεκριμένων ομάδων.

Δεν ξέρω αν και πόσο δίκιο έχουν όσοι κήρυξαν απεργία, μόλις μάλιστα άνοιξαν τα δρομολόγια για τα νησιά, μόλις κάποιοι έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τους δικούς τους ή κάποιοι άλλοι πάνε στα νησιά, για να ξεκινήσουν καλοκαιρινές δουλειές.

Αυτό που ξέρω είναι πως η χθεσινή απεργία , είχε βγει από το δικαστήριο παράνομη. Και θέλω να πιστεύω ότι όλοι όσοι ζούμε σε αυτή την χώρα, με την δυτικού τύπου δημοκρατία της, μας αρέσουν - δεν μας αρέσουν, σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Αρά λοιπόν, οι επιβάτες που αντέδρασαν, σωστά αντέδρασαν. Και αντέδρασαν σωστά μιας και όπως φαίνεται, μέχρι τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα, οι αρχές ασφαλείας στο λιμάνι, δεν έκαναν το καθήκον τους.

«Φωνάξτε τώρα τον εισαγγελέα», όπως τους προέτρεπε αγανακτισμένος επιβάτης.

Παράλληλα, κάνεις δεν ξέρει αν οι δέκα- δεκαπέντε νεαροί με τις κόκκινες σημαίες είχαν κάποια σχέση με τους εργαζομένους στα πλοία ή όχι. Προφανώς αν όχι όλοι, τουλάχιστον μεγάλο μέρος τους ήταν από εκείνους που συνηθίζουμε να λέμε «αλληλέγγυους».

Δηλαδή, τμήμα νεολαίας κόμματος, που έχει ως αποστολή της υποστήριξη απεργιών που για το πολιτικό τους κόμμα είναι «σωστές και αναγκαίες».

Προφανώς μια σειρά από κόμματα και φορείς της αριστεράς δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από την εποχή «νομός είναι το δίκιο του εργάτη» και άλλων παρομοίων συνθημάτων.

Δεν έχουν αντιληφθεί πως η κοινωνία έχει αλλάξει, οι συνθήκες είναι εντελώς άλλες και οι πολίτες δεν είναι πια «πρόβατα» που ακολουθούν ό,τι τους λένε.

Και δεν έχουν καταλάβει πως μετά από χρονιά λιτότητας και ταλαιπωρίας από την πανδημία, είναι πολύ πιθανό οι αντιδράσεις των πολιτών να είναι ακραίες, απέναντι σε όσους καταπατούν δικαιώματα τους.

Δεν είναι όμως δυνατόν να αφήσουμε τις κοινωνικές ομάδες να συγκρουστούν μεταξύ τους , καθώς κάτι τέτοιο κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να καταλήξει. Γι' αυτό οφείλει η οργανωμένη πολιτεία να αντιδράσει, να εφαρμόσει τον νομό προς κάθε κατεύθυνση, αδιαφορώντας αν και ποιοί βρίσκονται πίσω από όσους παρανομούν, μόνο και μόνο για λόγους κομματικού συμφέροντός.
Αλλιώς η ευθύνη για ό,τι προκύψει θα είναι ολόκληρη της πολιτείας.

Ίσως αυτό που είδαμε σήμερα στο λιμάνι να είναι μια εικόνα που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι απίθανο να ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον, αν κάποιοι συνεχίσουν να νομίζουν ότι ζούμε στο 1950 και πως μπορούν να επιβάλλουν «με τον τσαμπουκά τους» τις θέσεις τους.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo