23.4 C
Athens
18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Δικηγόροι «επώνυμης» εισπρακτικής ζήτησαν από το ΣτΕ να ακυρώσει καταδίκες και πρόστιμα


    Το μείζον ζήτημα της συμμετοχής δικηγόρων σε εισπρακτικές εταιρείες, απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έπειτα από προσφυγές που κατέθεσαν τέσσερις εκπρόσωποι μεγάλης εισπρακτικής όλοι δικηγόροι. Με τις προσφυγές τους και οι τέσσερις ζητούν να ακυρωθούν οι πειθαρχικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους, διότι η εταιρεία στην οποία συμμετέχουν, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, δεν δραστηριοποιείται ως δικηγορική αλλά ως εισπρακτική.
    Συγκεκριμένα, με τις πειθαρχικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί– συνολικά πέντε στον αριθμό – έχουν επιβληθεί στους προσφεύγοντες προσωρινές παύσεις της δικηγορικής τους ιδιότητας διάρκειας έξι μηνών, πρόστιμα των 5.000 ευρώ για τον καθένα καθώς και ατομικές επιπλήξεις.
    Κατά τη συζήτηση των αιτήσεων ακυρώσεως στο ΣτΕ, από την πλευρά των προσφευγόντων υποστηρίχθηκε πως εάν δεν ακυρωθούν οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στους από τους προσφεύγοντες, που είναι στελέχη της εισπρακτικής, τότε η εταιρεία θα λυθεί και θα χαθεί η πελατεία της. Επίσης, η πλευρά των προσφευγόντων προς ενίσχυση της υπερασπιστικής της γραμμής, υποστήριξε πως όταν ένας δικηγόρος καλεί έναν οφειλέτη τράπεζας, αυτό όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά επιβάλλεται και μπορεί να είναι σε όφελος του οφειλέτη.
    Στη συζήτηση, στο ΣτΕ, παρέστη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας Αθηνών (ΔΣΑ) αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, δια νομικών τους εκπροσώπων. Τόσο ο ΔΣΑ όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης αντέκρουσαν με σειρά επιχειρημάτων τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων σύμφωνα με τους οποίους η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων που επέβαλλε τις ποινές δεν ήταν νόμιμη. Ακόμη, οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν το ΔΣΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισήμαναν πως οι δυο μέτοχοι της εταιρείας έχουν οικονομικά οφέλη από αυτή, τα οποία έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα και υπερβαίνουν τους κανόνες της δικηγορικής δεοντολογίας.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει συζητηθεί στο ΣτΕ και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί άλλης πειθαρχικής ποινής που έχει επιβληθεί στους προσφεύγοντες. Μάλιστα, για δυο εξ αυτών το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη αίτησή τους με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η πειθαρχική ποινή της προσωρινής αργίας ενός έτους και έξι μηνών (στο καθένα), η οποία τους έχει επιβληθεί.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ