• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σαν πολλοί παιδόφιλοι δεν μαζεύτηκαν τελευταία;

Ηλίας Ψυχογιός 03-06-2021 10:55 Τελευταία ενημέρωση: 03-06-2021 19:23
Σαν πολλοί παιδόφιλοι δεν μαζεύτηκαν τελευταία;
Μπορεί να επανέλθει στην κοινωνία ένας παιδεραστής; Η συζήτηση για τη μη αποφυλάκισή τους έχει πλέον ανοίξει

Χαλκίδα, Λειβαδιά, Θεσσαλονίκη… Αλλεπάλληλα κρούσματα απόπειρας αρπαγής ανηλίκων, παιδοφιλίας, παιδεραστίας. Περιπτώσεις οι  οποίες συντάραξαν την κοινωνία και ξεκίνησαν, επιτέλους, μία συζήτηση όχι μόνο για τους λόγους που οδηγούν τους δράστες σε τέτοιες πράξεις αλλά και για την ποινική αντιμετώπισή τους.

Το ποινικό μας δίκαιο ορίζει ότι ανεξάρτητα από το έγκλημα που έχει διαπράξει κάποιος, δεν μπορεί να μείνει στη φυλακή περισσότερα από 25 χρόνια. Με τις ευεργετικές διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα. Το πνεύμα του ελληνικού δικαίου είναι σωφρονιστικό και όχι τιμωρητικό.

Μπορούν όμως να σωφρονιστούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν στα βάθη της ψυχής τους τέτοιες διαθέσεις; Μπορεί πραγματικά να αλλάξει και να επανενταχθεί στην κοινωνία ένας παιδεραστής; Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει και οφείλουν να συνεισφέρουν σε αυτή κύρια οι ψυχίατροι και όχι οι νομικοί. Το θέμα της δυνατότητας σωφρονισμού ψυχικά αρρώστων εγκληματιών δεν είναι νομικό, αλλά ψυχιατρικό.

Θα έβγαζε κανείς από την φυλακή τον Κουκλίνσκι, τον κατά συρροή δολοφόνο ο οποίος πάγωνε τα θύματά του για να μην μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος θανάτου (παρατσούκλι: “The Iceman”); Μάλλον όχι. Ήταν αμετανόητος.

Η θεραπεία συνεπώς των παιδεραστών, πριν από την αποφυλάκισή τους είναι το ζητούμενο.

Και αν δεν υπάρχει θεραπεία, θα πρέπει να ανοίξει πλέον καθαρά η συζήτηση για τη μη αποφυλάκιση. Όχι μόνο των παιδεραστών αλλά και όσων είναι βέβαιο ότι θα διαπράξουν εκ νέου εγκλήματα αντίστοιχα με αυτά που τους οδήγησαν στη φυλακή.

Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με το ίδιο σκεπτικό αυτός που σε έναν καυγά σκότωσε κάποιον (έγκλημα, αφαίρεσε ζωή, δεν τίθεται καν θέμα), αλλά δεν είναι natural born killer, με τον παιδεραστή ο οποίος «ερεθίζεται» στην εικόνα ενός παιδιού 10 ετών που παίζει στην παιδική χαρά της γειτονιάς του…

Επιπλέον, καθώς είναι γνωστό διεθνώς, ότι οι παιδεραστές επιλέγουν να κάνουν επαγγέλματα που τους φέρνουν κοντά σε παιδιά, όταν δεν προέρχονται από το στενο περιβάλλον των παιδιών, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν είναι σπάνιο, θα πρέπει να αναπτυχθούν και κοινωνικές υπηρεσίες εντός των χώρων όπου κινούνται παιδιά, ώστε να προλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις.

Πρόληψη λοιπόν και στους χώρους όπου κινούνται παιδιά, ώστε να απομονώνονται τα επικίνδυνα «στοιχεία» και οι επαγγελματίες οι οποίοι πραγματικά αγαπούν την δουλειά τους, να συνεχίζουν να την κάνουν.

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου τα δικαιώματα του ενός σταματούν εκεί όπου ξεκινούν τα δικαιώματα του άλλου.

Τα δικαιώματα συνεπώς των καταδικασμένων παιδεραστών, σταματούν εκεί όπου ξεκινούν τα δικαιώματα των παιδιών.

[email protected] 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo