• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πώς θα «χτυπήσει» το οργανωμένο έγκλημα μια ανοργάνωτη αστυνομία;

Μιχάλης Τεζάρης 02-06-2021 08:00 Τελευταία ενημέρωση: 02-06-2021 08:01
Πώς θα «χτυπήσει» το οργανωμένο έγκλημα μια ανοργάνωτη αστυνομία;
Οι δυσκολίες του εγχειρήματος πολλές, όπως και η αδυναμία της επίσημης πολιτείας να ελέγξει το δρόμο του χρήματος της εγχώριας μαφίας, αλλά και την αδυναμία αποτροπής ενεργειών και συλλήψεις ατόμων που την απαρτίζουν

Να …χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα της χώρας επιχειρεί η ηγεσία, φυσική και πολιτική, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με πολλούς αστυνομικούς να διερωτώνται «πως θα χτυπήσουμε κάτι τόσο οργανωμένο με μια ανοργάνωτη αστυνομία»;

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος πολλές, όπως και η αδυναμία της επίσημης πολιτείας να ελέγξει το δρόμο του χρήματος της εγχώριας μαφίας, αλλά και την αδυναμία αποτροπής ενεργειών και συλλήψεις ατόμων που την απαρτίζουν.

Προβληματισμό την ίδια στιγμή, προκαλεί και ο πολυδιαφημιζόμενος «φάκελος Χρυσοχοϊδη» με ονόματα και διευθύνσεις μελών εγκληματικών οργανώσεων που δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα, κάτω από τη «μύτη» των αρχών σε κοινή θέα, εκτελώντας μέλη αντίπαλων συμμοριών.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός της αδυναμίας, για την ώρα, σχηματισμού δικογραφιών και συλλήψεων, των ατόμων που φέρονται να περιλαμβάνονται στο «φάκελο Χρυσοχοϊδη», από την στιγμή που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες.

Το momentum είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την ηγεσία της αστυνομίας λόγω της έξαρσης και την εγκληματικότητας, των ληστειών και των διαρρήξεων, με τους αστυνομικούς να καταγράφουν συμβάντα, χωρίς να συλλαμβάνουν δράστες.

Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή της Καρολαϊν στα Γλυκά Νερά, με τους δράστες της δολοφονίας της να παραμένουν ελευθεροι. 

Δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, που ζητούν «αναδιάρθρωση του σώματος» και «αύξηση της αστυνόμευσης» στην πράξη όμως, όχι στα λόγια.

Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να «σπάσουν αυγά», να κοπούν οι αποσπασμένοι, να επιστρέψουν σε μάχιμες θέσεις οι αστυνομικοί των VIP και κυρίως, να αφήσουν τους αστυνομικούς να κάνουν την δουλειά τους όπως άριστα γνωρίζουν, αλλά αυτό για να γίνει χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικό ρίσκο, χαρακτηριστικά που δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιος την δεδομένη στιγμή, για αυτό και «οι ψίθυροι» για καρατομήσεις γίνονται «κραυγές» από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo