• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε…»

Πέτρος Τρουπιώτης 02-06-2021 07:52 Τελευταία ενημέρωση: 02-06-2021 07:52
«Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε…»
Οι στίχοι του Μ Αναγνωστάκη εξηγούν με σαφήνεια το γιατί ο πρώην υπουργός Ν Παππάς, αντί να πάει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής , να απαντήσει στις ερωτήσεις των συναδέλφων του, για το σκάνδαλο του «Σύριζα – channel», επέλεξε να στείλει ένα υπόμνημα …
Είναι δικαίωμα του κάθε καταγγελλομένου, υπόπτου ή υπό την απειλή κατηγορίας, να επιλέξει να μην καταθέσει αυτοπροσώπως στην κάθε ανακριτική αρχή αλλά με υπόμνημα.
Υπό αυτή την έννοια , κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο εξεταζόμενος ως ύποπτος για τέλεση αδικημάτων, από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, παρανόμησε όταν αποφάσιζέ ότι δεν θα πάει να καταθέσει στην Επιτροπή , αλλά θα στείλει γραπτό υπόμνημα.
Για έναν υπό κατηγορία, κάτι τέτοιο (που του επιτρέπει ο νομός ξαναλέω) είναι λογικό , μια και δεν θέλει να πει πράγματα στην πορεία της ανάκρισης, τα οποία θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του, στην δικαστική συνέχεια.
Εξάλλου , κάτι τέτοιο προτείνουν και όλοι οι συνήγοροι στους πελάτες τους, θέλοντας να τους προφυλάξουν από κάθε είδους «κακοτοπιές» κατά την διάρκεια της ανάκρισης.
Το κείμενο που καταθέτεις ως απολογία, μπορείς να το διαβάσεις και να το ξαναδιαβάσεις, να διορθώσεις πράγματα και ο δικηγόρος σου να σβήσει ότι πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σου.
Και κυρίως δεν είσαι υποχρεωμένος, να απαντήσεις σε ερωτήσεις των ανακριτών , στην συγκεκριμένη περίπτωση των βουλευτών.
Όλα αυτά όμως , είναι λογικά για τον οποιοδήποτε, τυχαίο κατηγορούμενο. Και βέβαια, δείχνουν πως κάτι έχει να κρύψει, κάτι φοβάται από την «συζήτηση» με τον ανακριτή.
Όμως , μια τέτοια στάση , θα έλεγα ότι δεν αρμόζει σε ένα πολιτικό και μάλιστα έναν πολιτικό που από την ώρα που ανέλαβε θέση εξουσίας διπλά στον Αλ Τσίπρα, κρατούσε την ρομφαία της κάθαρσης κατά του παλαιού πολιτικού συστήματος, μιλούσε για τις παρανομίες και κομπίνες όλων των άλλων και γενικώς ήταν «πολλά βαρύς», όπως θα έλεγε κανείς.
Ήθελε να λέει ότι είναι το νέο , ευθύ και καθαρό πρόσωπο της Πρώτης Φοράς Αριστεράς……
Δεν δείχνει λοιπόν και μεγάλη «γενναιότητα» το να αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις τους έχοντες τον ανακριτικό ρόλο συνάδελφους σου.
Δεν δείχνει να είναι σίγουρος , πως όλα είναι καλά καμωμένα.
Δεν ταιριάζει σε εκείνον τον υπουργό , που κουνούσε το δάχτυλο σε όλους τους άλλους τις μέρες της «παντοδυναμίας του» και υποσχόταν τα πάντα κατακεραυνώνοντας το «παλιό σύστημα και το κατεστημένο».
Κρύβεται πίσω από νομικές διατάξεις, για να μην αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των συναδέλφων του , λες και δεν έχει πειστικές απαντήσεις, φοβάται να βρεθεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για να μην υπάρχει φωτογραφία του να μπαίνει σε αυτήν ως «κατηγορούμενος».
Που οι εποχές που με ύφος «χίλιων καρδιναλίων» , εξηγούσε τα «όνειρα και της επιδιώξεις» της Πρώτης Φοράς Αριστεράς, που δεν είχε τίποτε να φοβηθεί και κρατούσε την ρομφαία της κάθαρσης , κάθε είδους.
Φαίνεται λοιπόν , ότι ο στίχος του Μανόλη Αναγνωστάκη γραμμένοι τόσες δεκαετίες πριν ταιριάζουν εδώ γάντι :
«Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε…»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo