17.2 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Σαρωτικές αλλαγές πρέσβεων σε κρίσιμα πόστα


    Σαρωτικές αλλαγές στη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, καθώς με απόφαση του ΥΠΕΞ αλλάζουν οι επικεφαλής ή οι επιτετραμμένοι 24 πρεσβειών και μονίμων αντιπροσωπειών της χώρας μας, σύμφωνα με πληροφορίες του paron. Μερικές από αυτές τις μεταθέσεις αφορούν κρίσιμες θέσεις για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
    Εντύπωση προκαλεί φυσικά η πρόωρη απομάκρυνση του πρέσβεως Μιχάλη Διάμεση από την Ά­γκυρα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ίδιος ήθελε να αποχωρήσει, ύστερα από δύο χρόνια στο δύσκολο και με πολλές απαιτήσεις πόστο και ενώ ήδη ο κ. Διάμεσης είχε υπηρετήσει σε δύο πόστα εξωτερικού, στη ΜΑ ΝΑΤΟ και στο Κάιρο.
    Επιστρέφει ύστερα από διπλή θητεία στο Άμπου Ντά­μπι ο Διονύσης Ζώης, ο οποίος ολοκλήρωσε έναν κύκλο στη χώρα του Κόλπου με τον καλύτερο τρόπο, καθώς υπογράφτηκε η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Ανδρέας Παπασταύρου, που βρέθηκε στο στόχαστρο και της ισχυρής κυρίας της Διπλωματικής Υπηρεσίας, της πρέσβεως στην Ουάσιν­γκτον Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, απομακρύνεται από το Ισλαμαμπάντ πριν καν κλείσει διετία. Από το Παρίσι απομακρύνεται η Αγλαΐα Μπαλτά, η οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και στις υψηλές απαιτήσεις της θέσης, ειδικά σε μια περίοδο ενδυνάμωσης των ελληνογαλλικών σχέσεων και της πολυπλοκότητας των σχέσεων λόγω της συνεργασίας στα εξοπλιστικά αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Αλλαγή φρουράς και στην πρεσβεία στο Τελ Αβίβ καθώς επιστρέφει ο Παναγιώτης Σαρρής, αλλά το ενδιαφέρον είναι και η αλλαγή σε δύο σημαντικές Μόνιμες Αντιπροσωπείες: Του ΟΗΕ, όπου ολοκληρώνει τη θητεία της η Μαρία Θεοφίλη, και της ΜΑ ΝΑΤΟ, αφού επιστρέφει στην Αθήνα ο Σπύρος Λαμπρίδης. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κ. Λαμπρίδης, που θεωρείται ένας από τους πιο δυναμικούς έλληνες διπλωμάτες, να αναλάβει σύντομα επιτελική θέση στην υπηρεσιακή ιεραρχία του ΥΠΕΞ.
    Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως τώρα είναι με ποιους θα στελεχωθούν οι συγκεκριμένες κομβικές θέσεις, όπως οι πρεσβείες σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ και οι ΜΑ ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, καθώς τα νέα πρόσωπα θα δώσουν στίγμα και για τον μπούσουλα που θα έχει η εξωτερική πολιτική το επόμενο διάστημα.
    Ποιοι μετακινούνται
    Οι πρεσβείες που «ανοίγουν» και οι μετακινούμενοι είναι: Πρεσβεία Αλβανίας Στέλλα Μπεζιρτζόγλου (ΠΥ Β’), πρεσβεία Άγκυρας Μιχάλης Διάμεσης (ΠΥ Α’), πρεσβεία Αλγερίου Νίκη-Αικατερίνη Κουτράκου (ΠΥ Α’), πρεσβεία Άμπου Ντάμπι Διονύσης Ζώης (πρέσβης), πρεσβεία Βαλέτας Δημήτρης Τσούγκας (ΠΥ Α’), πρεσβεία Βατικανού Παναγιώτης Καλογερόπουλος (πρέσβης), πρεσβεία Ελσίνκι Γεώργιος Αϋφαντής (ΠΥ Α’), πρεσβεία Ισλαμαμπάντ Ανδρέας Παπασταύρου (πρέσβης), πρεσβεία Λίμα Δημήτρης Ζωητός (ΠΥ Α’), πρεσβεία Μαδρίτης Ιωάννης Τζόβας-Μουρούζης (ΠΥ Α’), πρεσβεία Μανίλα Αντώνης Αλεξανδρίδης (ΠΥ Β’), πρεσβεία Μοντεβιδέο Γεώργιος Αραβοσιτάς (ΠΥ Α’), πρεσβεία Μπραζίλια Ιωάννης Πεδιώτης (ΠΥ Α’), πρεσβεία Νουρ-Σουλτάν Αδάμ-Γεώργιος Αδαμίδης (ΠΥ Β’), πρεσβεία Παρισίων Αγλαΐα Μπαλτά (ΠΥ Α’), πρεσβεία Ρώμης Θόδωρος Πασσάς (ΠΥ Α’), πρεσβεία Σεούλ Ιφιγένεια Κοντολέοντος (ΠΥ Α’), πρεσβεία Τελ Αβίβ Παναγιώτης Σαρρής (ΠΥ Α’), πρεσβεία Τιφλίδας Δημήτρης Καραμπαλής (ΠΥ Α’), πρεσβεία Τόκιο Κωνσταντίνος Κακιούσης (ΠΥ Α’), πρεσβεία Χάγης Νίκος Πλεξίδας (ΠΥ Α’), ΜΑ ΝΑΤΟ Σπύρος Λαμπρίδης (πρέσβης), ΜΑ ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη (ΠΥ Α’), γενικό προξενείο Πρίστινα Χρυσούλα Αλειφέρη (ΠΥ Α’).



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ