• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μπορούμε να συμφωνήσουμε κάτι με την Τουρκία και να είναι βέβαιο ότι θα το τηρήσει;

Πέτρος Τρουπιώτης 31-05-2021 09:38 Τελευταία ενημέρωση: 31-05-2021 09:38
Μπορούμε να συμφωνήσουμε κάτι με την Τουρκία και να είναι βέβαιο ότι θα το τηρήσει;
Δυτικοί πολιτικοί, διπλωμάτες αλλά και στρατιωτικοί, ανησυχούν για το τι μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος Ερντογαν , σε όλους τους τομείς και σε όλα τα πεδία, τώρα που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να βρίσκεται σε καθοδική τροχιά

Τι περιμένουμε από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην χώρα μας, ρώτησα χθες το απόγευμα, στέλεχος της κυβέρνησης που «ασχολείται» και με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
« Η απάντηση μου «, μου απάντησε, «δεν νομίζω ότι θα σου αρέσει» , μου είπε και την εξέφρασε «όλα και τίποτα».

Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα όχι μόνον από την απάντηση αυτή καθ’ αυτή , αλλά και από την κυνικότητα του συνομιλητή μου, απέναντι στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Από εκεί και πέρα οι ερωτήσεις μου ήταν πολλές, άλλες ευγενικές ,άλλες όχι και τόσο. Μέχρι και «προβοκατόρικες» , θα τις χαρακτήριζα μερικές.

Όμως μ, δεν κατάφερα να βγάλω πολλά ακόμα από τον συνομιλητή μου.

Έμεινα όμως με δυο διαπιστώσεις που μου έκανε, που ίσως δίνουν κάποια απάντηση στην απορία μου.

Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι αφού επιθυμούμε (εμείς τουλάχιστον) ήρεμο καλοκαίρι τουλάχιστον, οφείλουμε να κινηθούμε ανάλογα. Και το ανάλογα, σήμαινε όπως μου διευκρίνισε, να μην «τσιμπήσουμε» σε καμμιά από τις κινήσεις της Αγκύρας ή δηλώσεις υπουργών και οξύνουμε το κλίμα. Και βέβαια , να κάνουμε κάθε προσπάθεια να μην παγώσουν ή διακοπούν οι συνολικές…

Και η απάντηση αυτή μου δόθηκε, αφού είχε γίνει η πρώτη «αψιμαχία» μεταξύ του κ Τσαβούσογλου και του ΥΠΕΞ, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, περί «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη.

« Απαντάς αλλά δεν οξύνεις την κατάσταση», ήταν η διευκρίνηση του ιδίου κυβερνητικού στελέχους, για το θέμα και παράλληλα αναρωτήθηκε τι θα κερδίζαμε «αν προχωρούσαμε σε ακραίες δηλώσεις ή και ενέργειες, με βάση την δήλωση αυτή του Τούρκου αξιωματούχου».
Σίβας, μου επισήμανε ο συνομιλητής μου , η συνέχιση των συζητήσεων , με εμπόδια , με προβλήματα , με μικροεντάσεις, δώσουν την δυνατότητα να ένα ήρεμο καλοκαίρι κάτι που ίσως (για διαφορετικούς λόγους) βολεύει και τις δυο πλευρές.

Αυτό είναι , όπως κατάλαβα, το καλό σενάριο.

Γιατί υπάρχει και το «προβληματικό» , για να μην πω κακό.

Να υπάρξουν συζητήσεις (και συμφωνίες ακόμα) σε αρκετά θέματα αλλά αυτές να μείνουν στα χαρτιά .

Όταν ρώτησα τον συνομιλητή μου , γιατί να μείνουν στα χαρτιά, μου εξέφρασε την δεύτερη διαπίστωση , που θα έλεγα πως αποτελεί και φόβο του ιδίου , ίσως και συνολικά της κυβερνήσεως.

« Κανείς δεν ξέρει ποιες κινήσει και πότε θα κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Κινείται αυτόνομα, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει το επόμενο του βήμα. Ούτε πόσο μεγάλο θα είναι , ούτε καν προς ποια κατεύθυνση θα γίνει.».

Αν λοιπόν σκεφθεί κανείς , ψύχραιμα το θέμα, όντως στην κυβέρνηση έχουν φόβο για το τελευταίο.
Και δεν έχουν μόνον στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές και μη κυβερνήσεις.

Θεωρούν πως ο Τούρκος Πρόεδρος , τείνει να γίνει ανεξέλεγκτος, ιδιαίτερα αν θεωρήσει πως οι δημοσκοπήσεις δεν τρων ευνοούν. Και κάτι τέτοιο ήδη φαίνεται.

Οποία λοιπόν συμφωνία και να επιτευχθεί στις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών , είτε σήμερα είτε σε άλλη φάση, δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί, ιδίως αν δεν βολεύει τους σχεδιασμούς του Προέδρου Ερντογαν, την συγκεκριμένη στιγμή.

Και αυτοί, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την Τουρκία, για διπλωμάτες, πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς, πάρα πολλών κυβερνήσεων. Τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι ο κ Ερντογαν στο τιμόνι της Τουρκίας….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo