• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τουρκικές παραβιάσεις και κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου - Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: «Η Ελλάδα προκαλεί»

Θανάσης Αργυράκης 30-05-2021 21:13
Τουρκικές παραβιάσεις και κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου - Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: «Η Ελλάδα προκαλεί»
Σήμερα, κατεγράφησαν 51 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο από τέσσερα CN-235 και έξι ελικόπτερα

Αν και η Αγκυρα απέφυγε να προβεί σε προκλήσεις με μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, κατεγράφησαν 51 παραβιάσεις από μέσα εναέριας επιτήρησης.

Πρόκειται ειδικότερα για «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη τύπου CN-235, τα οποία καθημερινά κάνουν πάνω - κάτω το Αιγαίο, σχεδόν πάνω στη γραμμή του FIR, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνουν στο ελληνικό FIR και έτσι να «γράφουν» πολλές παραβιάσεις.

Οπως και να' χει, η Αγκυρα δεν σταμάτησε τις επιθετικές κινήσεις της ακόμα και την ημέρα οπότε επισκέπτεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Ελλάδα, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μηδενιστούν οι τουρκικές αεροπορικές και άλλες κινήσεις.

Κι' αυτό, παρ' ότι ο Τούρκος υπουργός αφέθη να επισκεφθεί στη Θράκη εκείνους τους κύκλους και πρόσωπα, τα οποία θεωρούν εαυτόν Τούρκο, αν και υπό την κατακραυγή Πομάκων, οι οποίοι, όπως επανειλημμένως έχουν κάνει, δηλώνουν ότι ουδεμία σχέση με την Τουρκία έχουν.

Ο Μ.Τσαβούσογλου, μάλιστα, επισκέφθηκε και το μνήμα του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίο η Αγκυρα έχει μετατρέψει σε πρόσωπο - «σύμβολο» για τα «δικαιώματα της "τουρκικής" μειονότητας.

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας -και όχι μουσουλμανικής, όπως ορίζει η Συνθήκης της Λωζάννης- που βάζει πλέον επιτακτικά η Τουρκία στο τραπέζι και σηματοδοτεί και την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Ασκήσεις

Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση, «Θαλασσόλυκος», ενώ τις προηγούμενες ημέρες έγιναν στρατιωτικές ασκήσεις και στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Πινάρ Καρά, σημείωσε ότι η Τουρκία «εξακολουθεί να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα), στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Παραβιάζουν, αλλά ... διαμαρτύρονται

Ταυτόχρονα, κατά την συνήθη τακτική της Τουρκίας να κάνει το άσπρο μαύρο, η ίδια κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητική, παράνομη, αδιάλλακτη και κλιμακούμενη στάση, μη σεβόμενη ούτε τις συμφωνίες που έχει υπογράψει».

Κι' όλα αυτά, τη στιγμή που ενώ βρίσκεται ο υπουργός της Τουρκίας στην Ελλάδα, συνεχίζεται το γαϊτανάκι των παραβιάσεων όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Μάλιστα, η ίδια είπε ότι ενώ έχει συμφωνηθεί «σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών και σε ημερομηνίες υψηλής τουριστικής κίνησης να μην προγραμματίζονται ασκήσεις που απαιτούν NOTAM, η Ελλάδα προέβη σε έκδοση ΝΟΤΑΜ στο Νότιο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την 19η Μαΐου (σ.σ. Ημέρα Ατατούρκ)».

Να σημειωθεί πως, παρά τους ισχυρισμούς της, η Τουρκία σχεδόν μονίμως παραβιάζει την υπογραφή της και τα συμπεφωνημένα. Αν και κόπτεται, δήθεν, περί της ελληνικής Notam, η ίδια ακόμα και ανήμερα των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης, προέβη σε αεροπορικές παραβιάσεις.

Σήμερα, λοιπόν, κατεγράφησαν 51 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο από τέσσερα CN-235 και έξι ελικόπτερα.

Τέλος, η Πινάρ Καρά, αναφερόμενη στις επαφές στρατιωτικών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υποστήριξε ότι η Τουρκία «τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαλόγου, αλλα αυτή η στάση μας δεν πρέπει να παρερμηνευθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo