Πολεμικό Ναυτικό: Οι ναύαρχοι «ψηφίζουν» ευρωπαϊκές φρεγάτες; - Οι δύο (!) αμερικανικές προτάσεις

lawandorder.gr 30-05-2021 07:18 Τελευταία ενημέρωση: 30-05-2021 07:19
Πολεμικό Ναυτικό: Οι ναύαρχοι «ψηφίζουν» ευρωπαϊκές φρεγάτες; - Οι δύο (!) αμερικανικές προτάσεις
Η εισήγηση από το ΓΕΝ θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, αφού πρώτα εξεταστούν με κάθε λεπτομέρεια όλες οι προσφορές και οι εκδοχές

Ευρωπαϊκές φρεγάτες για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού φέρονται να «ψηφίζουν» οι... ναύαρχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, «Βραδυνή».

Στα χέρια της έχει τις τελικές προτάσεις για την προμήθεια των φρεγατών η ηγεσία του ΠΝ που αξιολογεί τα πακέτα των ευρωπαϊκών εταιριών ως επιχειρησιακά επαρκή. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλοβλέπει για πολιτικούς λόγους τη μία εκ των δύο αμερικανικών προτάσεων.

Η εισήγηση από το ΓΕΝ θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, αφού πρώτα εξεταστούν με κάθε λεπτομέρεια όλες οι προσφορές και οι εκδοχές.

Πρώτη στις προτιμήσεις των επιτελών του ΠΝ έρχεται η πρόταση των Γάλλων με τις Belharra και ακολουθούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» εάν η επιλογή γίνει μόνο με κριτήρια που αφορούν την επιχειρησιακή επάρκεια, οι Αμερικανοί δεν βρίσκονται μέσα στις πρώτες προτιμήσεις των επιτελών του ΠΝ, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία προτιμά τους Αμερικανούς για άλλους λόγους.

Ενδιάμεση λύση

Επίσης είναι πολύ πιθανός ο διαχωρισμός της βασικής προσφοράς για τις 4 φρεγάτες από την ενδιάμεση λύση. Και αυτό επειδή κανένα πακέτο προσφοράς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΠΝ, αφού οι προτάσεις για φρεγάτες που θεωρούνται επαρκείς συνοδεύονται από ενδιάμεσες λύσεις ανεπαρκείς, απαράδεκτες έως προσβλητικές, ενώ οι καλές ενδιάμεσες λύσεις συνοδεύονται από φρεγάτες που υστερούν σε σχέση με τις άλλες.

Όλες οι ευρωπαϊκές προτάσεις είναι επιχειρησιακά επαρκείς, αλλά πάντα υπάρχουν διαφορές που πρέπει να τις εξετάσουμε λεπτομερώς γιατί αφορά το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού και την επάρκεια της υπεράσπισης του Αιγαίου, είπε στη Βραδυνή της Κυριακής πηγή του Πολεμικού Ναυτικού με κομβικό ρόλο που γνωρίζει άριστα τη συνολική εικόνα των προτάσεων, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το ΠΝ δεν έμεινε ικανοποιημένο από την πρόταση των Αμερικανών, η οποία κατατέθηκε από τον πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Δύο προτάσεις

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι Αμερικανοί κατέθεσαν δύο προτάσεις, δύο εταιρίες, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης κατέθεσε μόνο την πρόταση της Lokheed Martin, ενώ η πρόταση της άλλης εταιρείας, της Gibbs and Cox, κατατέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τους εκπροσώπους της.

Και είναι αλήθεια ότι στον κύκλο των ανώτατων αξιωματικών του ΠΝ έχει κάνει εντύπωση η στήριξη της πρεσβείας στη μία εκ των δύο εταιριών. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τους γνωρίζοντες τη συγκεκριμένη αγορά. O ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζεφ Πάιατ, ποστάροντας μία φωτογραφία του με τον Αμερικανό ναύαρχο, Μόρλεϊ, και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αποκάλυψε την κατάθεση της πρότασης και σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του η αμερικανική πρόταση θα ενισχύσει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το πιο εξελιγμένο στην περιοχή.

Κάτι που δεν φαίνεται όμως να συμμερίζονται οι ανώτατοι αξιωματικοί του Π Ν, αφού έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στον επιχειρησιακό τομέα και θα εισηγηθούν με βάση αυτόν. Από εκεί και πέρα τα κριτήρια θα είναι οικονομικά και πολιτικά, ενώ και η ενίσχυση της απασχόλησης και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών ναυπηγείων θα είναι μέσα στην δύσκολη εξίσωση.

Η οροφή του όλου προγράμματος είναι τα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών με την τεχνική τους υποστήριξη και την αναβάθμιση των τεσσάρων παλαιών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ με συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων.

Οι προτάσεις

Συνολικά επτά χώρες έχουν καταθέσει πρόταση προς το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ και την προμήθεια δύο φρεγατών ως ενδιάμεση λύση, αναφέρει η εφημερίδα Real News.

Αναλυτικά, οι Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία και ΗΠΑ υπέβαλαν τους φακέλους μέσω των πρεσβειών τους.

Οι προτάσεις, όπως τις παρουσιάζει η εφημερίδα, είναι οι εξής:

-Γαλλία: Ρίχνει στον διαγωνισμό τις πολυδιαφημισμένες, Beiharra, τις οποίες έχει εξοπλίσει με αρκετά οπλικά συστήματα που δεν περιλαμβάνονταν στις προηγούμενες προτάσεις.

Μεγάλο πλεονέκτημά τους θεωρείται η ικανότητα στον ψηφιακό πόλεμο. Ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ, η Γαλλία προσφέρει ως ενδιάμεση λύση δύο φρεγάτες κλάσης, Cassard, με τη μία να έχει αυξημένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου και τη δεύτερη για αεράμυνα περιοχής.

Και τα δύο μεταχειρισμένα πλοία τα παραδίδει το 2022, ενώ προτείνει τη ναυπήγηση των τριών νέων Beiharra στην Ελλάδα.

-Ιταλία: Προσφέρει την αιχμή του δόρατος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, τέσσερις FREMM, οι οποίες αποτελούν κοινή εξέλιξη των ναυπηγείων Γαλλίας Ιταλίας και η προμήθεια τους είχε αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση πρώτα το 2008 και έπειτα το 2012.

Ως ενδιάμεση λύση προτείνει δύο φρεγάτες τύπου Maestrale. Στην πρόταση επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα ναυπήγησης στην Ελλάδα.

-Ολλανδία: Η ολλανδική πλευρά έχει υποβάλει προσφορά για τις φρεγάτες τύπου SIGMA 11515.

Πρόκειται για μια πρόταση που βασίζεται στην ευελιξία κατασκευής με χρόνο παράδοσης της πρώτης φρεγάτας τα δυόμισι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα οι Ολλανδοί προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση και τέσσερις φρεγάτες κλάσης Μ, που είναι οι διάδοχες φρεγάτες των ολλανδικών αλλά υπέργηρων φρεγατών S τις οποίες διαθέτει ήδη το Πολεμικό Ναυτικό.

-Γερμανία: Η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τις ΜΕΚΟ 200 και τις ΜΕΚΟ 300 που είναι οι διάδοχες φρεγάτες των υπαρχουσών ΜΕΚΟ, οι οποίε ς υπηρετούν με επιτυχία στο Πολεμικό Ναυτικό .

Ταυτόχρονα προτείνονται αρκετές φρεγάτες αλλά και κορβέτες ηλικίας περίπου 15 ετών από τις οποίες δύναται να επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό για την ενδιάμεση λύση.

Στον φάκελο που κατατέθηκε από τη γερμανική πλευρά περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο ναυπήγησης άλλων δύο υποβρυχίων-φαντασμάτων κλάσης Παπανικολής.

Σημειώνεται πως οι Γερμανοί προτάσσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως μέρος των σχεδίων τους.

-Ισπανία: Προσφέρουν τέσσερις F-110 που είναι η ευρωπαϊκή εκδοχή των αμερικανικών φρεγατών, Arleigh Burke.

Πρόκειται για ισπανικής σχεδίασης σκαρί με αμερικανικά οπλικά συστήματα, ενώ ως ενδιάμεση λύση προσφέρονται δύο νέες Α3000.

Όλα τα πλοία προτείνεται να ναυπηγηθούν στην Ελευσίνα. Στην F-110 βασίζεται και η πρόταση της φρεγάτας, Κωνσταντινούπολη, που όμως δεν προχώρησε.

-ΗΠΑ: Η Αμερική ήρθε τελευταία προσφέροντας τέσσερις HF2. Πρόκειται για την εξέλιξη της LCS που ήδη χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ με πολύ περισσότερα όμως οπλικά συστήματα.

Η έκπληξη ωστόσο δεν ήρθε από την άνω των 200 σελίδων πρόταση, αλλά από τη δημόσια αναφορά του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ότι ως ενδιάμεση λύση προσφέρονται τα θηριώδη καταδρομικά κλάσης TICONDEROGA.

Ταυτόχρονα προσφέρεται η συμμετοχή της Ελλάδας στη ναυπήγηση και απόκτηση των νέων φρεγατών κλάσης FFG-62 που θα αρχίσει να παραλαμβάνει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό μετά το 2027.

Κατά την εφημερίδα, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραδώσει την αξιολόγηση όλων των προτάσεων περίπου στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα έχει την τελική έγκριση της επιλογής. Αυτή θα γίνει με βάση γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά κριτήρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo