• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συνέντευξη Τσαβούσογλου: Το casus belli ισχύει - Οχι στα 12ν.μ. στο Αιγαίο - Ανύπαρκτο το Καστελόριζο - Εάν θέλετε Χάγη, μόνο με «πακέτο» θεμάτων

Θανάσης Αργυράκης 29-05-2021 21:48
Συνέντευξη Τσαβούσογλου: Το casus belli ισχύει - Οχι στα 12ν.μ. στο Αιγαίο - Ανύπαρκτο το Καστελόριζο - Εάν θέλετε Χάγη, μόνο με «πακέτο» θεμάτων
Όπως φαίνεται από συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στην εφημερίδα, Βήμα, και δημοσιεύεται αύριο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «απλώνει όλον τον τραχανά» και πάλι στο τραπέζι

Το «πακέτο» των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων, έτσι όπως το βλέπει η Αγκυρα, θα θέσει κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως φαίνεται από συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στην εφημερίδα, Βήμα, και δημοσιεύεται αύριο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «απλώνει όλον τον τραχανά» και πάλι στο τραπέζι. Από το casus belli, το οποίο απειλεί ότι θα εφαρμόσει η Τουρκία εάν η Ελλάδα αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο, μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, την Ανατολική Μεσόγειο, και τις λοιπές γνωστές αξιώσεις της Άγκυρας.

Ως φαίνεται και από τη συνέντευξη Τσαβούσογλου, λοιπόν, η επίσκεψή του μόνο ανέφελη δεν θα είναι.

Αναλυτικότερα, στη συνέντευξή του, ο ίδιος αναφέρει:

-Για τις «προϋποθέσεις» προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας: «Αυτό απαιτεί τρία βήματα : Πρώτον, έναν ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο. Δεύτερον, δέσμευση για αποχή από λαϊκιστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες. Τρίτον πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

-Για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών, Δένδια, και θα γίνω επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό, Μητσοτάκη. Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του NATO (σ.σ. στο μέσον Ιουνίου)».

-Για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας: «Ναι υπάρχει έδαφος για μια τέτοια ατζέντα (σ.σ. θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας)», λέει ο Μ.Τσαβούσογλου, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές ιδιαίτερα κατά της Κύπρου και της Γαλλίας, αλλά και σε βάρος της Αθήνας.

«Διακρίνουμε -λέει- την πολιτική βούληση από την πλευρά της EE, με την εξαίρεση ορισμένων κρατών-μελών που τείνουν να καταχρώνται την αλληλεγγύη της ιδιότητας του μέλους και του δικαιώματος του βέτο».

-Για τα «κέρδη» ενός ελληνο-τουρκικού «ντηλ»: «Ως δύο γείτονες και εμπορικοί εταίροι η Τουρκία και η Ελλάδα θα επωφεληθούν το μέγιστο. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μία πτυχή της θετικής ατζέντας.

Πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη συναλλακτική προσέγγιση και να υιοθετηθούμε μια πιο ολιστική γεωπολιτική προοπτική. Η τουρκική ένταξη στην EE αποτελεί τη σημαντικότερη γεωπολιτική επένδυση που μπορεί η EE να κάνει για την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να απέχει από τη χρήση της EE ως μοχλού εναντίον της Τουρκίας και να εναγκαλιστεί το τρέχον θετικό μομέντουμ» .

Ο ίδιος, επίσης, όπως συνήθως κάνουν άπαντες οι Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να μετατρέπει τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα σε ευρω-τουρκικά. «Μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα , όχι η EE».

Ο Μ.Τσαβούσογλου, πάντως, σε κανένα σημείο της συνέντευξής του δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στις ΗΠΑ.

-Για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ): «Η Τουρκία δεν απέκλεισε ποτέ κατηγορηματικά καμία μέθοδο διευθέτησης μέσα τρίτου μέρους που να βασίζεται σε αμοιβαία συγκατάθεση. Πρωτίστως όμως πρέπει να διεξαγάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις.

(...) Ακούω ότι ορισμένοι κύκλοι στην Ελλάδα δεν εγκρίνουν τις διαπραγματεύσεις. Θα έπρεπε όμως να υπενθυμίσω ότι ακόμη και να φέρουμε τα ζητήματα ενώπιον του ΔΔΧ χρειάζεται να διαπραγματευθούμε μία ειδική συμφωνία. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε να δίνουμε έμφαση στη σημασία του διαλόγου.

Θα έπρεπε επίσης να υπογραμμιστεί ότι ήταν η Ελλάδα που εισήγαγε επιφυλάξεις στη δικαιοδοσία του ΔΔΧ για θέματα όπως το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς νησιών, το εύρος του εναερίου χώρου, ο καθορισμός θαλασσίων ορίων, η εφαρμογή και ερμηνεία των Αρθρων 74 και 83 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Αγκυρα επιμένει σε συμφωνία - πακέτο με την Ελλάδα και όχι μόνο για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ. Ουσιαστικά, δηλαδή, ζητάει από την Ελλάδα να συζητήσει, όχι ζητήματα διαφορών με έναν γείτονά της, όπως την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της.

-Για το Oruc Reis: «Διεξήγαγε τις δραστηριότητες του σε περιοχές εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. (...) Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων».

-Για το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο του 2019: «Υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη με βάση το διεθνές δίκαιο».

-Για τις βλέψεις της Τουρκίας: «Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

-Για συμφωνία - πακέτο: «Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Σε μία υποθετική κατάσταση στην οποία θα οριοθετήσουμε μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα.

Για παράδειγμα το εύρος των χωρικών υδάτων είναι εκκρεμές ζήτημα στο Αιγαίο. Δεν απορρίπτουμε κατηγορηματικά χωρικά ύδατα μέχρι 12 ναυτικά μίλια όπου το επιτρέπουν οι περιστάσειςΗ Μαύρη θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος αποτελούν τέτοια παραδείγματα

Ωστόσο, με 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θα επηρεαζόταν κατ' αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση.

Η διαφωνία επί του νομικού καθεστώτος νησιών νησίδων και βράχων και τα αποστρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά με βάση τις Συνθήκες Λωζάννης 1923 και Παρισίων 1947 δεν μπορούν επίσης να απομονωθούν και να αγνοηθούν.

Ο τελικός μας στόχος είναι η επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων με την Ελλάδα και η επίτευξη μιας οριστικής λύσης όχι απλώς να βελτιώσουμε τα πράγματα».

-Για το casus belli : «Αν η Ελλάδα δεν επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν θα εφαρμοστεί και θα θέλαμε να παραμείνουν έτσι τα πράγματα.

Μία αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα».

-Για Καστελόριζο - Α.Μεσόγειο: «Εξ' αρχής η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελλόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδαςόπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας. Η στάση και η επιμονή μας σε αυτές τις αρχές παραμένει αναλλοίωτη».

-Για το Κυπριακό και τα δύο κράτη: «Η επιμονή σε ξεπερασμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μας οδηγούν μόνο σε φαύλο κύκλο. Πρέπει να χαρτογραφήσουμε έναν νέο δρόμο με ρεαλιστική εποικοδομητική και ανοιχτόμυαλη προσέγγιση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo