• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μια ιστορική μέρα πριν 42 χρόνια

Πέτρος Τρουπιώτης 28-05-2021 07:01 Τελευταία ενημέρωση: 28-05-2021 11:50
Μια ιστορική μέρα πριν 42 χρόνια
Το όραμα του Κ Καραμανλή για την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ γινόταν πραγματικότητα και η κίνηση αυτή «έσωσε» κυριολεκτικά την χώρα τις επόμενες δεκαετίες, σε πολλές περιπτώσεις

Πριν από 42 χρόνια, σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1979, η χώρα μας έκανε ένα μεγάλο, αποφασιστικό βήμα προς την πρόοδο. Πρόοδό σε όλους τους τομείς.

Ένα βήμα, που οι περισσότεροι Έλληνες δεν καταλαβαίναμε τότε πόσο σημαντικό ήταν, πόσο καθοριστικό για την πορεία της χώρας και του ελληνισμού τα επόμενα χρόνια, τον επόμενο αιώνα.

Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, η υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, σημάδεψε θετικά την πορεία της και δικαίως θεωρείται η σημαντικότερη επέτειος για την χώρα μας αν όχι όλου του 20ού αιώνα, τουλάχιστον από το τέλος του εμφυλίου πολέμου και μετά.

Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ένα όραμα που μάλλον γιγαντώθηκε μέσα του την περίοδο της εξορίας στο Παρίσι, έγινε πράξη, όχι εύκολά και όχι χωρίς την βοήθεια (χαριστική πολλές φορές) του τότε Γάλλου Προέδρου, κυρίαρχης προσωπικότητάς στην Ευρώπη, του Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν, που μάλιστα παραβρέθηκε και στην τελετή στο Ζάππειο. Και με την υποστήριξη του τότε Γερμανού Καγκελαρίου Χέλμουτ Σμίτ, τον οποίον συνέδεε (όπως και τον Γάλλο Πρόεδρο) προσωπική φιλία με τον Κ Καραμανλή.

Το όραμα αυτό, της ένταξης στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν και πολύ δημοφιλές τότε στην χώρα μας. Άλλες ιδέες και άλλες σημαίες κυριαρχούσαν τότε στην χώρα και η τότε ΕΟΚ, φάνταζε σαν μια «καπιταλιστική φυλακή», όπως την χαρακτήριζε κομματικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Οι περισσότεροι Έλληνες, μάλλον είχαμε μια πολύ γενική εικόνα για το τι είναι και το τι μπορεί να προσφέρει η ένταξη μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ίσως, οι περισσότεροι να θεωρούσαν πως έτσι θα γλυτώναμε από πιθανές νέες περιπέτειες, μιας και η χουντική επταετία ήταν ακόμη νωπή στις μνήμες. Κάποιοι άλλοι ήλπιζαν πως θα υπάρξουν πιο πολλές δουλείες (όπως έλεγαν τότε σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ) ενώ τέλος ορισμένοι περίμεναν «πακτωλούς χρημάτων».

Πακτωλούς που, «ειρήσθω εν παρόδω», υπό μια έννοια ήλθαν στην χώρα και αμέσως μετά και τα επόμενα χρόνια, αλλά εμείς σπαταλήσαμε τα χρήματα αυτά χωρίς να κοιτάμε το αύριο, την συγκρότηση υποδομών, την αλλαγή δεδομένων και δομών….

Η σημερινή μέρα λοιπόν, αυτό που έγινε πριν από 42 χρόνια, πρέπει να γιορτάζεται και να αποτελεί μάθημα –παράδειγμα στα σχολεία της χωράς, για το τι μπορεί να πέτυχει η διορατικότητα και η επιμονή ενός πολιτικού που κοιτά το αύριο.

Ας θυμηθούμε λοιπόν, εκείνη την μέρα στο Ζάππειο, πριν από 42 χρόνια, ας θυμηθούμε τα πρόσωπα που μας έφτασαν εκεί και ας αναλογισθούμε πού θα ήταν (σε πολλές περιπτώσεις) η χώρα μας, αν δεν είχαμε(έστω και με το ζόρι) ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ.

Κι ας ξεχάσουμε τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το «έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων», τα «καλυτέρα με την δραχμη-εξω από το ευρώ», αλλά και τα πιο πρόσφατα τραγικά γεγονότα του 2015, που παρ ολίγον να μας οδηγήσουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας ξεχάσουμε σήμερα, μέρα γιορτής, αυτά τα αρνητικά, αλλά ας μην ξεχάσουμε από αύριο, αυτούς που πρωτοστάτησαν στα αρνητικά αυτά. Για να μην ξανακινδυνευσουμε….

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo