• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μειωμένη αξία της ψήφου των αποδήμων (για κάποιους)

Ηλίας Ψυχογιός 27-05-2021 09:37
Μειωμένη αξία της ψήφου των αποδήμων (για κάποιους)
Για ακόμα μία φορά καταφέραμε να απογοητεύσουμε τους απανταχού Έλληνες

Δεν εγκρίθηκε τελικά εχθές από την Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για την άρση των περιορισμών της ψήφου των αποδήμων.

Τι ακριβώς πραγματευόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

Απλά, όλα τα δικαιώματα που έχουν οι αλλοδαποί στην Ελλάδα, αναφορικά με το δικαίωμα τα συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες της πατρίδας τους, να το έχουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.

Να μπορούν να ψηφίζουν στις ελληνικές πρεσβείες, η ψήφος τους να προσμετρείται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα κ.λπ.

Τι ακριβώς ζητούσε η αντιπολίτευση (κύρια η αξιωματική);

Να δημιουργηθούν τέσσερεις ανεξάρτητες διεθνείς «εκλογικές περιφέρειες» (Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και Υπολοίπων Χωρών) και η ψήφοι των αποδήμων να προσμετρούνται μόνο για αυτές.

Αυτό σημαίνει πως αν π.χ. στην περιφέρεια Βόρειας Αμερικής, όπου ζουν περίπου 5 εκατομμύρια Έλληνες ψήφιζαν μαζικά, δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν στην Ελλάδα συνολικά ψήφιζαν δύο εκατομμύρια!

Για να το πούμε με όρους απλών μαθηματικών 5<2! (πέντε μικρότερο του δύο)

Εκτός από την εμφανή αδικία και τη δημιουργία ψήφων διαφορετικής «βαρύτητας», γεγονός το οποίο είναι αντισυνταγματικό, αυτό δημιουργεί, για ακόμα μία φορά, απογοήτευση στους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι, για ακόμα μία φορά επίσης, νιώθουν ότι η πατρίδα τους δεν τους θέλει και δεν τους υπολογίζει.

Και προσπαθώ να μπω στο μυαλό ενός έλληνα ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και στις επόμενες εκλογές π.χ. της Πορτογαλίας, θα βλέπει τους πορτογάλους να ψηφίζουν στην πρεσβεία ή στο πλησιέστερο προξενείο σε μία αμερικανική πολιτεία και αυτός δεν θα μπορεί να κάνει το αντίστοιχο…

Είναι κρίμα, και το λέω με πραγματική στενοχώρια, στο βωμό της μικροκομματικής εκμετάλλευσης να θυσιάζεται η συνοχή του ελληνισμού ανά τον κόσμο. Γιατί αυτό θα συμβεί. Όταν δεν παρέχεις το δικαίωμα σε έναν συμπατριώτη σου να λάβει μέρος στις εκλογικές διεργασίες της πατρίδας του, πως θα του ζητήσεις να επιστρέψει ή να υποστηρίξει τα δίκαιά της;

Πως θα απευθυνθείς στο ελληνικό lobby των ΗΠΑ για να πιέσει, με τη μεγάλη δύναμη που διαθέτει, την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση προς τα συμφέροντα της Ελλάδας όταν σε αυτούς τους Έλληνες δεν θα επιτρέπεις να ψηφίζουν για την Ελληνική Βουλή;

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» το λένε στο χωριό μου.

Μόνο που οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι «μπρούκληδες» όπως ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν. Αγαπούν την πατρίδα τους, τη στηρίζουν αλλά θέλουν και αυτοί να συμμετέχουν. Και έχουν αυτό το δικαίωμα.

Αν συνεχίσουμε να τους στερούμε ένα no cost αίτημά τους, το οποίο μόνο θετικά θα συνεισφέρει στην ελληνική κοινωνία, ας μην απορήσουμε όταν και αυτοί θα μας «ρίξουν πέντε, να έχουμε δέκα».

Γιατί πατριώτες είναι, κορόιδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo