• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Διεθνής έκθεση στην Αθήνα που δίνει μια αισιόδοξη προοπτική

Πέτρος Τρουπιώτης 27-05-2021 07:04 Τελευταία ενημέρωση: 27-05-2021 07:04
Διεθνής έκθεση στην Αθήνα που δίνει μια αισιόδοξη προοπτική
Η έκθεση αμυντικού υλικού, που μετά αρκετά χρόνια γίνεται και πάλι στην Αθήνα, δημιουργεί αισιοδοξία και για τον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας και για τις θέσεις εργασίας, αλλά και για την ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων της χώρας μας

Η υπερ δεκαετής κρίση που αντιμετώπισε η χώρα, μια κρίση οικονομική (που εξελίχθηκε και σε κοινωνική και πολιτική) η οποία ουσιαστικά δεν έχει ακόμα λήξει, πάρα τα θετικά βήματα που έγιναν τα δυο τελευταία χρόνια, προκάλεσε τεράστιο σοκ σε πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Πολλοί από αυτούς, την στιγμή που αρχίζαν να βλέπουν ένα «φως στο τούνελ» και να «σηκώνουν σιγά-σιγά το κεφάλι», είδαν την πανδημία να τους επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς.

Μια επιστροφή που για πολλές από τις εταιρείες, ήταν «θανατηφόρα», ενώ μεγάλοι κλάδοι, άλλοτε ιδιαίτερα προσοδοφόροι για την χωρά αλλά και δημιουργοί θέσεων εργασίας, συρρικνώθηκαν τόσο, που κανείς δεν ήξερε(ξέρει) αν θα μπορέσουν και πότε να ορθοποδήσουν.

Ένας τομέας που επλήγη βαθέματα ήταν αυτός των αμυντικών εξοπλισμών. Η χωρά δεν είχε χρήματα να δαπανήσει ούτε για τις αναγκαίες συντηρήσεις των οπλικών της συστημάτων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να λειτουργούν κυριολεκτικά από την εφευρετικότητα στελεχών των ενόπλων δυνάμεων ή από τον «κανιβαλισμό» αντίστοιχων οπλικών συστημάτων.

Και για να έχουμε συνολική εικόνα του ζητήματος, όταν λέμε αμυντικοί εξοπλισμοί, δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι φαντάζονται, δηλαδή μεγάλες πολυεθνικές και δεκάδες εκατομμύρια. Η αμυντική βιομηχανία, συντηρούσε δεκάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που προμήθευαν κάθε είδους υλικά και παράλληλα συντηρούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όλες αυτές οι μικρομεσαίες εταιρείες επλήγησαν βαθύτατα και βεβαίως οι θέσεις εργασίας «πετροκόπησαν»…

Μέσα σε αυτή την τεράστια κρίση, δεν είχαν κανένα ρόλο και οι εκθέσεις αμυντικών συστημάτων. Στην χώρα μας γινόταν κάθε δυο χρονιά μια μεγάλη διεθνής έκθεση αμυντικού υλικού, όπου ελληνικές και ξένες εταιρείες έκλειναν δουλείες, με Έλληνες αλλά και ξένους αγοραστές. Η κρίση, δεν της άφησε περιθώριο, όπως δεν άφησε και περιθώριο σε άλλες αντίστοιχες προσπάθειες., εκείνης της εποχής.

Γι αυτό και το ότι φέτος, τον Ιούλιο, γίνεται μια νέα προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί ξανά Διεθνής έκθεση αμυντικού υλικού στην χώρα μας, αποτελεί ένα πολύ θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός.

Ελπιδοφόρο για την εγχωρία βιομηχανία, αλλά και θετική κίνηση ιδίως για την περιοχή μας και με δυναμική που μπορεί να αναπτύξει και στον οικονομικό τομέα αλλά και παράλληλα σε αμυντικές και διπλωματικές συνεργασίες.

Η DEFEA (Defense Exhibition Athens), όπως ονομάζεται θα γίνει από τις 13 ως τις 15 Ιουλίου στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Ένα χώρο που βοηθά και στην ανάπτυξη των περίπτερων αλλά και στην αποφυγή συνωστισμού, λόγω covid.

Οι προοπτικές δείχνουν θετικές και αυτό γιατί ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 60 στρατιωτικές και κυβερνητικές αντιπροσωπείες και 312 εταιρείες από 21 χώρες.

Οι προοπτικές λοιπόν για να μπορέσει η χώρα μας να ξαναμπεί σιγά-σιγά στον χώρο των εκθέσεων αμυντικού εξοπλισμού, χώρο που βοηθά και οικονομικά αλλά και στην ανάπτυξη στρατιωτικών σχέσεων με άλλες χώρες, είναι θετικές.

Με πολύ μεγάλη πείρα από οργανώσεις εκθέσεων είναι και η εταιρεία ROTA, που έχει αναλάβει την οργάνωση της.

Η αιγίδα του υπουργείου Αμυνας της δίνει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και σοβαρότητα, ενώ η συνεργασία και στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού δείχνει και την σημασία που έχει για τον κλάδο αυτό της ελληνικής οικονομίας.

Οι οιωνοί λοιπόν είναι θετικοί.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχή, μια και η επιτυχία της έκθεσης θα βοηθήσει και οικονομικά την χώρα και τον συγκεκριμένο κλάδο αλλά θα δώσει και δυνατότητες προβολής και ενίσχυσης αμυντικών σχέσεων στην χώρα μας.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo