• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κίνημα του Ναυτικού: Εκδήλωση για την 48η επέτειο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας (εικόνες)

lawandorder.gr 26-05-2021 22:08 Τελευταία ενημέρωση: 26-05-2021 22:08
Κίνημα του Ναυτικού: Εκδήλωση για την 48η επέτειο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας (εικόνες)
«Κομβικός πυλώνα εθνικής ισχύος της πατρίδας οι σύγχρονες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΝ και εκπροσώπων των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η εκδήλωση για την 48η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε ότι «έχουν πίστη στη Δημοκρατία και στο καθήκον τους απέναντι στον ελληνικό λαό, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Οι συμμετέχοντες στο Κίνημα του Ναυτικού επέλεξαν το καθήκον βάσει αυτού που τους επέβαλε η δημοκρατική τους συνείδηση. Αυτό ακριβώς είναι το δίδαγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε εμείς σήμερα από τις εποχές εκείνες, όσο και αν φαντάζουν μακρινές».

«Aποτελεί αίσθηση χρέους η απονομή φόρου τιμής σε αυτούς που προέταξαν την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, για να μπορούμε εμείς, σήμερα, να απολαμβάνουμε με αξιοπρέπεια τα αγαθά της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισήμανε ο κ. Στεφανής.

«Σε ένα εμβληματικό για τον ελληνισμό χρονικό και ιστορικό σταυροδρόμι, αφού φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον αγώνα της παλιγγενεσίας, η αναδίφηση τέτοιων ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος, όπως το Κίνημα του Ναυτικού, επιβεβαιώνει ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, υπερβαίνοντας τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και προσωπικές σκοπιμότητες» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Χαρακτήρισε, δε, «κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος της πατρίδας» τις σύγχρονες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς «εγγυώνται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ανέφερε ότι «το κίνημα του 1973 συνιστά κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, αφού αποτέλεσε για το πραξικοπηματικό καθεστώς ένα καίριο ηθικό πλήγμα που κλόνισε την εικόνα του και αμφισβήτησε ευθέως την ισχύ του».

«Αποτελεί», είπε, «ιστορικό παράδοξο ότι ένα αποτυχημένο ως προς τους αντικειμενικούς του σκοπούς κίνημα, τελικά απέφερε καρπούς. Κατέδειξε καταρχάς στην ελληνική κοινωνία ότι το παράνομο καθεστώς, δεν ετύγχανε αποδοχής στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν βρίσκονταν απέναντι στο λαό αλλά συμπορεύονταν μαζί του στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Τόνισε ότι «το Κίνημα του Ναυτικού δεν ενσάρκωνε το όραμα κάποιου ή κάποιων μεμονωμένα, αλλά αποτέλεσε μια αντίδραση ατόμων με διαφορετικές καταβολές που ταυτίστηκαν και ενήργησαν συλλογικά υπό τη σκέπη της κοινής προσήλωσης στην ελευθερία και το δημοκρατικό ιδεώδες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αν και το κίνημα ταυτίστηκε με το Πολεμικό Ναυτικό, πλαισιώθηκε και από στελέχη των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της πολιτικής ζωής αλλά και από απλούς Έλληνες πολίτες».

«Το Κίνημα του Ναυτικού συμπυκνώνει όλες εκείνες τις αξίες που διαχρονικά το Πολεμικό Ναυτικό πρεσβεύει και υπηρετεί: το σεβασμό στις παραδόσεις και τη Δημοκρατία, την πίστη στις πανανθρώπινες αξίες αλλά κυρίως την προσήλωση στην τιμή και την άνευ όρων αγάπη για την πατρίδα», συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΝ.

Ομιλίες για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την εποχή του Κινήματος του Ναυτικού και την ιστορική τους καταγραφή πραγματοποίησαν ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης καθώς και ο καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo