• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Θράκη, αποστρατικοποίηση, υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, εναέριος χώρος, Αν. Μεσόγειος στην ατζέντα Τσαβούσογλου

Θανάσης Αργυράκης 26-05-2021 18:41 Τελευταία ενημέρωση: 26-05-2021 18:42
Θράκη, αποστρατικοποίηση, υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, εναέριος χώρος, Αν. Μεσόγειος στην ατζέντα Τσαβούσογλου
Στο μεταξύ, άκρως ενδιαφέρον είναι ότι αύριο ξεκινούν στην Άγκυρα πολιτικές διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Τις θέσεις - «πακέτο» της Άγκυρας, σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο τουρκικός Τύπος.

Πάντως, η Άγκυρα διαρρέει πως ο υπουργός της θα επιδιώξει να προωθήσει την εικόνα της «θετικής ατζέντας» και να αποφύγει «εντάσεις» αντίστοιχες με εκείνες της επίσκεψης Δένδια στην τουρκική πρωτεύουσα, οπότε προκλήθηκε «θερμό» λεκτικό επεισόδιο.

Στο μεταξύ, άκρως ενδιαφέρον είναι ότι αύριο ξεκινούν στην Άγκυρα πολιτικές διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Milliyet, η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, αφενός γίνεται για να προετοιμάσει τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο μέσον Ιουνίου, αφετέρου για να συζητηθούν πλείστα όσα θέματα μεταξύ τους, όπως η διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο, η αποστρατικοποίηση νήσων, η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος.

Θράκη

Ένα επιπλέον θέμα, το οποίο εγείρει δημόσια με ιδιαίτερη ένταση η τουρκική πλευρά τους τελευταίους μήνες, είναι το θέμα της «τουρκικής» -και όχι μουσουλμανικής, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης- μειονότητας στη Θράκη.

Η Άγκυρα, βέβαια, ανέκαθεν έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις της με την ελληνική πλευρά, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν περιορίζεται στις διπλωματικές συζητήσεις, αλλά υψώνει τους τόνους με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών.

Ενδεικτική είναι η επίθεση του «γκρίζου λύκου» Μπαχτσελί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θράκη, ενόψει επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή, μια ημέρα προτού ταξιδέψει για την Αθήνα, ο Μ. Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει, όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη. Η τουρκική πλευρά, κατά τον τουρκικό Τύπο, φέρεται να έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Θετική ατζέντα»

Σήμερα, το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που είχαν ήδη από χτες εμφανιστεί στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο Μ. Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Την Κυριακή, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να του παραθέσει ανεπίσημο δείπνο.

Ενώ, λοιπόν, αρχικά ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν πως ο Τούρκος υπουργός δεν αποκλείεται να μεταβεί στα Χανιά, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, τώρα το ενδεχόμενο αυτό διαγράφεται και, κατά πληροφορίες, θα έχει επαφές μόνο με τον Ν.Δένδια.

Στις 29 Μαΐου, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα συναντηθεί στην Καβάλα με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ, προκειμένου να προωθήσουν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των δύο υπουργείων Εξωτερικών, μια θετική ατζέντα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Milliyet, στην επίσκεψη την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερης σημασίας», η Τουρκία «στοχεύει σε θετική ατζέντα».

Ο τουρκικός Τύπος σημειώνει ότι η επίσκεψη γίνεται στη σκιά της διπλωματικής κρίσης που «προκλήθηκε από τον Δένδια» στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, στις 15 Απριλίου, αλλά ο Τσαβούσογλου «σκοπεύει να αφήσει πίσω τα προβλήματα και να θέσει μία θετική ατζέντα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για τον 62ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίστηκαν το Μάρτιο στην Αθήνα, και θα εξετάσουν τα ζητήματα όπου δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Διερευνητικές επαφές

Οσον αφορά τον 63ο γύρο, που η Αθήνα περιμένει από την Άγκυρα να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό, κατά τον τουρκικό Τύπο, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης των Ερντογάν και Μητσοτάκη (!).

Τέλος, το μέλλον των διαβουλεύσεων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στις επαφές Δένδια - Τσαβούσογλου και εάν θα ξεπεραστούν οι εντάσεις.

Εάν πράγματι τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της Άγκυρας, τότε η ίδια η Τουρκία θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση ή μη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου.

Εκτιμάται, πάντως, ότι με δεδομένο πως και οι δύο πλευρές θέλουν να κάνουν επίδειξη καλής θέλησης ενόψει των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εντός του Ιουνίου, κατά τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν τους χαμηλούς τόνους.

Κάτι, ωστόσο, που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη ρητορική και τη συμπεριφορά Τσαβούσογλου κατά την «ιδιωτική» περιοδεία του στη Θράκη.

Προ εβδομάδων, πάντως, όταν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη η φρασεολογία του κινήθηκε σε -λίαν επιεικώς- προκλητικά επίπεδα.

Διαβάστε και:

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκέπτονται Έλληνες υφυπουργοί Εξωτερικών Ίμβρο, Τένεδο, Πόντο και ελληνική μειονότητα; 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo