• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Novartis: Διαφωνία στον Άρειο Πάγο ανακρίτριας - εισαγγελέα για τους προστατευόμενους μάρτυρες, επιλαμβάνεται δικαστικό συμβούλιο

Κατερίνα Μάνθου 25-05-2021 18:04 Τελευταία ενημέρωση: 25-05-2021 18:04
Novartis: Διαφωνία στον Άρειο Πάγο ανακρίτριας - εισαγγελέα για τους προστατευόμενους μάρτυρες, επιλαμβάνεται δικαστικό συμβούλιο
Η διαφωνία συνίσταται στη διαφορετική νομική προσέγγιση της αντεισαγγελέα και της ανακρίτριας
Διαφωνία για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis – Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη - ανέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου.

Η διαφωνία συνίσταται στη διαφορετική νομική προσέγγιση της αντεισαγγελέα και της ανακρίτριας για τον τρόπο που πρέπει να εξεταστούν οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες όσον αφορά συναφή υπόθεση με τη Novartis και συγκεκριμένα τις μηνύσεις που έχουν υποβάλλει πολιτικά πρόσωπα κατά του κατηγορούμενου τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Η διαφωνία συνίσταται στο ότι η ανακρίτρια κάλεσε ενώπιον της τους δυο παραπάνω μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας, ενώ η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι η Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης δεν μπορούν να καταθέσουν για την συναφή αυτή υπόθεση με τη Novartis ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Και αυτό καθώς, κατά την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα τόσο η Αικατερίνη Κελέση όσο και ο Μάξιμος Σαράφης μπορούν να την έχουν μόνο στην «βασική» έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία φέρεται να αφορά σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές της εταιρείας κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων και τον χρηματισμό προσώπων.

Η διαφωνία

Μάλιστα, η ανακρίτρια είχε καλέσει τους Αικ. Κελέση και Μάξιμο Σαράφη να καταθέσουν ενώπιον της με καθεστώς προστασίας με διαφορά δυο ωρών. Μάλιστα- όπως αναφέρουν ληροφορίες, ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες. Σε ό,τι αφορά στην Αικ. Κελέση η μάρτυρας προσήλθε στο γραφείο της ανακρίτριας με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει.

Ωστόσο, με παρέμβασή της η κυρία Θεοδώρου, υποστήριξε ότι η Αικατερίνη Κελέση δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιων της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα. Ακόμη, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαφώνησε και ως προς τρόπο κατάθεσης που συμφωνήθηκε για τον Μάξιμο Σαράφη (ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.ΑΣ.), υποστηρίζοντας ότι και εκείνος πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας. Εν ολίγοις, κατά την ανώτατη εισαγγελέα η προστασία των δύο συγκεκριμένων μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις κατηγορίες που αποδίδονται με τις κατατεθείσες μηνύσεις στον κ. Παπαγγελόπουλο και την κυρία Τουλουπάκη. Εξάλλου, όπως φέρεται να επισήμανε η κυρία Θεόδώρου, ο Μάξιμος Σαράφης, όταν κατέθεσε στο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή, ερεύνησαν τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, δεν προέβαλε ανάλογο αίτημα να καταθέσει ηλεκτρονικά. Υπενθυμίζεται, ότι τόσο η Αικατερίνη Κελέση, όσο και ο Μάξιμος Σαράφης, είχαν προσέλθει στα γραφεία των δυο αντεισαγγελέων και κατέθεσαν με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Πλέον, τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας και της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να λύσει το 5μελές Δικαστικό Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo