• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Λαβρόφ - Δένδιας: Η Μόσχα θέλει επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Θανάσης Αργυράκης 24-05-2021 21:03
Λαβρόφ - Δένδιας: Η Μόσχα θέλει επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ
Οχι στην τουρκική θέση για δύο κράτη

Απορρίπτει η Μόσχα τη θέση της Αγκυρας για διχοτόμηση και δύο κράτη στη Μεγαλόνησο, και επιμένει στη διαχρονική της θέση για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και ειδικότερα στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τη θέση της Μόσχας επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στη Νότιο Ρωσία, στην πόλη Σότσι.

Ο Σ.Λαβρόφ, ακόμα, επισήμανε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας κάθε άλλο παρά σε καλό επίπεδο είναι. Κάτι που ανέφερε και ο Ν.Δένδιας.

Δένδιας - Λαβρόφ: Η Ρωσία υποστηρίζει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, είπε ο Ρώσος υπουργός, «δεν βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο. Δεν ήμασταν εκείνοι που αρχίσαμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι των κυρώσεων, αλλά οι Βρυξέλλες. Επιβεβαιώσαμε, πάντως, την ετοιμότητά μας για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ, αλλά αποκλειστικά και μόνο στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης των συμφερόντων ο ένας του άλλου και όχι στη βάση των μονομερών παράνομων απαιτήσεων».

Να σημειωθεί πως, εξαιτίας των ευρω-κυρώσεων και των ρωσικών αντι-κυρώσεων, η Ελλαδα, και ιδιαίτερα η αγροτική οικονομία της, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια, παρά τα «παραθυράκια» που εφευρίσκονται για διοχέτευση ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία με άλλες ταμπέλες, μεταξύ των άλλων και «made in North Macedonia».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Σ.Λαβρόφ ήταν κατηγορηματικός. Αναφερόμενος στην τελευταία «άτυπη» διεθνή Διάσκεψη για το πρόβλημα, στην Ελβετία, στο τέλος του προηγούμενου μηνός, είπε πως «η βασική μας προσέγγιση είναι υπέρ μιας λύσης στη βάση των υφιστάμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αυτές, συνέχισε, «περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις με στόχο την δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας. Αυτό συγκεκριμένα είναι το πλαίσιο της εντολής βάσει της οποίας κινείται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και εκείνοι στους οποίους ανέθεσε συγκεκριμένα να ασχοληθούν με το Κυπριακό ζήτημα. Προχωράμε με βάση αυτό».

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, υπήρξαν αρκετές αιχμές σε βάρος του γ.γ. του ΟΗΕ ότι ανέχθηκε σε υπερβολικό βαθμό την τουρκική πλευρά, η οποία στην τελευταία Διάσκεψη, ζητούσε «λύση» δύο κρατών. Κάτι που, κατά τους επικριτές του, ξέφευγε της εντολής που είχε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο για το Κυπριακό.

Η Ρωσία, πάντως, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Λαβρόφ, επιμένει στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, ο Σ.Λαβρόφ σημείωσε: «Εχουμε πολλές φορές διατυπώσει -είπε- τη θέση μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, όταν ενεργοποιήθηκαν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Θέση που συνίσταται στο ότι τα ζητήματα των εγγυήσεων θα ήταν ιδανικό να περάσουν στην δικαιοδοσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα προχωρήσουμε ξεκινώντας από αυτό στα επόμενα βήματά μας.

Είμαστε έτοιμοι, αν οι πλευρές το θελήσουν, να καταβάλλουμε διαμεσολαβητικές προσπάθειες στο πλαίσιο, το επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά, των αρχών που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo