• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δένδιας - Λαβρόφ: Η Ρωσία υποστηρίζει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Θανάσης Αργυράκης 24-05-2021 17:52
Δένδιας - Λαβρόφ: Η Ρωσία υποστηρίζει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων
Η Ελλάδα αναγνωρίζει το πιστοποιητικό με Sputnik
Επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρωσία, εντός του έτους είναι πιθανό να γίνει, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα στη Νότιο Ρωσία, στην πόλη Σότσι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ίδιος στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, οι οποίες, όπως είπε, «δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία». Παρά ταύτα, παρατήρησε, επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης «είναι η σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα της για τον ρωσικό τουρισμό, σημείωσε ότι η χώρα μας «αναγνωρίζει το πιστοποιητικό όσων έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο, Sputnik», αλλά όσον αφορά την χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου εμβολίου, διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Οσον αφορά τα ελληνο-τουρκικά, ο Ν.Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει το αυτοδίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Αναλυτικότερα κατά τις δηλώσεις του:

-Ανέφερε ότι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας «είναι ιστορικοί και πολύ-επίπεδοι». Επίσης, ότι «φέτος ευελπιστούμε να πραγματοποιηθούν όσες περισσότερες εκδηλώσεις είναι δυνατόν στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας».

-Είπε ότι «στον οικονομικό τομέα ξεκινάμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο, διότι ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια». Ανέφερε ακόμα πως συζήτησαν «τις προοπτικές ρωσικών επενδύσεων».

Νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες

-Υπογράμμισε «τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μίας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

-Τόνισε «τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευρά για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

-Εξέφρασε την ανησυχία του «για το ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της Οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μία πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή».

-Εξέφρασε την εκτίμησή του «για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό».

-Συζήτησαν για «τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου, που είναι τεράστιας σημασίας».

Στην ... κατάψυξη

-Είπε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας «δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία».

Συμπλήρωσε πως «επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση».

-Εξέφρασε την άποψη ότι «η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Για αυτό, όπως είπε, «είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων. Αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της», αλλά «θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση– την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Το Σπούτνικ

-Σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ». Πρόσθεσε, δε, πως ζήτησε από τη ρωσική πλευρά «να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

-Εξήγησε ότι «καταρχήν η Ελλάδα αναγνωρίζει το πιστοποιητικό όσων έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, το Sputnik. Και κατά συνέπεια, ο οποιοσδήποτε θελήσει να εισέλθει στην Ελλάδα με ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα».

-Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε να αποκτήσει το ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ, αλλά αυτό «εξαρτάται από μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα ακολουθήσει αμέσως αυτή την απόφαση».

Και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει κάθε κίνητρο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα εμβολίων. Όμως, ακριβώς επειδή δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, δεν μπορώ να δώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo