• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης - Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν, όλα τα ονόματα

Κατερίνα Μάνθου 24-05-2021 07:01 Τελευταία ενημέρωση: 24-05-2021 07:02
Αλλαγές  στην ηγεσία της Δικαιοσύνης - Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν, όλα τα ονόματα
Άρειος Πάγος, ποιοι αποχωρούν

Μεγάλες αλλαγές στην «ανθρωπογεωγραφία» του Αρείου Πάγου έρχονται τον ερχόμενο Ιούνιο με τη λήξη του δικαστικού έτους καθώς αποχωρεί σημαντικός αριθμός δικαστών (αντιπρόεδρο και αντεισαγγελείς) λόγω συνταξιοδότησης τους. Με την λήξη του δικαστικού έτους, εξάλλου, στις 30 Ιουνίου αποχωρούν από την προεδρία του Αρείου Πάγου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δυο γυναίκες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που κατείχαν τα ηνία των δυο αυτών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Πρόκειται για την κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου, πρόεδρο σήμερα του Αρείου Πάγου και την κυρία Μαίρη Σαρπ, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για την κάλυψη των δυο αυτών νευραλγικών θέσεων στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας, έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες.

Συγκεκριμένα, για την προεδρία του Αρείου Πάγου, ως υποψήφιοι φέρονται μέχρι στιγμής  οι αντιπρόεδροι Θεόδωρος Κανελλόπουλος και Νικόλαος Πιπιλίγκας, οι οποίοι  θα συνταξιοδοτηθούν το  2024. Επίσης υποψήφια είναι και η Μαρία Νικολακέα, η οποία θα αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης, από το δικαστικό σώμα σε ένα έτος.

Όσον αφορά στην κάλυψη της θέσης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα εκκενωθεί με την αποχώρηση της κυρίας Σαρπ υποψήφιοι είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιπρόεδροι Δημήτριος Σκαλτσούνης, (αποχωρεί το 2022), η Ευαγγελία Νίκα (αποχωρεί το 2024) και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου (αποχωρεί  το 2025).

Ακόμη, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να καλύψει και τη θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς αποχωρεί ο νυν πρόεδρος του Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς. Ως υποψήφιοι για την κάλυψη της θέσης αυτής φέρονται οι αντιπρόεδροι  Αυγερινού Χρυσαφούλα,  Ευγενία Βελώνη και  Παναγιώτης Παναγιωτουνάκος.

Άρειος Πάγος, ποιοι αποχωρούν

Ακόμη με τη λήξη του δικαστικού έτους στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν οι αντιπρόεδροι: Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Γεώργιος Χοϊμές, Αβροκόμη Θούα και Γεώργιος Αποστολάκης. Επίσης συνταξιοδοτούνται και 14 αρεοπαγίτες, οι οποίοι είναι οι: Διονυσία Μπιτζούνη,   Γεώργιος Παπαηλιάδης, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μαρία Τζανακάκη, Αρετή Παπαδιά, Γεώργιος Παπανδρέου, Αντιγόνη Καραίσκου- Παλόγου, Σταματική Μιχαλέτου, Αλεξάνδρα Σιούτη, Χρυσούλα Φλώρου-Κοντοδήμου, Ελισάβετ Τσιρακίδου, Καλλιόπη Πανά και Νικόλαος Βεργιτσάκης.

Προκειμένου να καλύψει τις παραπάνω θέσεις των αρεοπαγιτών που θα παραμείνουν κενές το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προχώρησε στην προαγωγή 32 προέδρων Εφετών στο βαθμό του αρεοπαγίτη.

Συγκεκριμένα, προήχθησαν σε αρεοπαγίτες οι εξής πρόεδροι Εφετών: Σοφία Οικονόμου, Κωστούλα Πριγγούρη, Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, Τριανταφυλλιά Πατρώνα, Ελένη Μπέρτσια, Διονύσιος Παλλαδίνος, Σπυρίδων-Στέφανος Πανταζόπουλος, Αθανάσιος Θεοφάνης, Αθανάσιος Τσούλος, Παρασκευή Τσουμάρη, Αγάπη Τζουλιαδάκη,   Γεώργιος Αυγέρης, Ασπασία Μεσσηνιάτη –Γρυπάρη, Μαρί Δεργαζαριάν, Παναγιώτης Βενιζελέας, Αλεξάνδρα Αποστολάκη, Μαρία Σιμιτσή-Βετούλα, Βρυσήι Θωμάτου, Αριστείδης Βαγγελάτος, Κωνσταντίνα Νάκου, Ευάγγελος Μητσέλος, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκης, Σπυρίδων Κουτσοχρήστος, Ελένη Χροναίου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Σταυρούλα Κουσουλού, Σωκράτης Πλαστήρας, Αγάθη Δερέ, Αναστασία Παπαδοπούλου, Κλεόβουλος- Δημήτριος Κοκκορός και Γεώργιος Σχοινοχωρίτης.

Αποχωρήσεις θα υπάρξουν και στην  εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς με τη λήξη του νέου δικαστικού έτους συνταξιοδοτούνται οι εξής αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας: Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου, Ευσταθία Σπυροπούλου, Παναγιώτης Καραγιάννης, Άννα Ζαΐρη, Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος, Βασίλειος Χαλντούπης και Γεώργιος Γεράκης.

Για την κάλυψη των θέσεων αυτών το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προχώρησε ήδη σε προαγωγές εισαγγελέων Εφετών σε αντεισαγγελείς  του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί  που προήχθησαν σε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου  είναι: Βιργινία Σακελλαροπούλου, Ιωάννης Μωραϊτάκης, Αναστασία Μασούρα, Αριστοτέλης Χριστόπουλος, Αδαμαντία Οικονόμου, Γεώργιος Σκιαδαρέσης,  Χαράλαμπος Μωυσίδης, Ευδοκία Πούλου, Παναγιώτης Αθανασίου και Αχιλλέας Ζήσης.

Να σημειωθεί τέλος ότι με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώθηκαν κατά ένα  τα χρόνια παραμονής στο βαθμό που κατέχουν οι δικαστές για να μπορούν να προαχθούν στον βαθμό του προέδρου, αντιπροέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo