• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δείξει ότι υφίσταται ως διεθνής οντότητα

Πέτρος Τρουπιώτης 24-05-2021 07:21 Τελευταία ενημέρωση: 24-05-2021 07:22
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δείξει ότι υφίσταται ως διεθνής οντότητα
Η «πειρατεία» της Λευκορωσίας στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Αθήνα, αποτελεί μια ευκαιρία να δείξει η Ευρώπη αν θέλει να έχει ισχυρή διεθνή παρουσία

Η χθεσινή «πειρατική» κίνηση της Λευκορωσίας να αναγκάσει πολιτικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα του, Μινσκ, για να συλλάβει αντιπολιτευόμενο στο καθεστώς δημοσιογράφο, δεν είναι κάτι τόσο απλό. Και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να περάσει έτσι…

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση, που καταπατά κάθε είδους διεθνείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα.

Βέβαια, θα μου πείτε, τι περίμενες από έναν ηγέτη χώρας που «εκλέγεται» εδώ και 26-27 χρονιά, με ποσοστά 80% κλπ., αλλά κάθε φορά στις εκλογές που γίνονται υπάρχουν καταγγελίες (και από διεθνείς παρατηρητές) για χιλιάδες παρατυπίες. Παράλληλα βέβαια, στην χώρα του η αντιπολίτευση δεν μπορεί να πει κανείς ότι… «περνά καλά», για να το θέσω ευγενικά.

Μόνον που τώρα, τα πράγματα, γίνονται πολύ σοβαρότερα για τον Λευκορώσο Πρόεδρο κ Λουκασενκο. Γιατί, η επίδειξη «πυγμής» δεν έμεινε στο εσωτερικό της χώρας του αλλά, προχώρησε καταπατώντας κάθε διεθνή κανόνα.

Και εδώ εμπλέκεται και η χώρα μας. Εμπλέκεται, πολλαπλώς.

Κατ’ αρχάς το αεροσκάφος ξεκίνησε από την Αθήνα, αρά έχει εμπλοκή εξ αυτού και μόνον λόγου.

Στο αεροσκάφος υπήρχαν Έλληνες πολίτες.

Η εταιρεία του αεροσκάφους είναι χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης η Λιθουανία, οπού και ο προορισμός του αεροσκάφους είναι επίσης χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι ακριβώς θα πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση (και στην συνέχεια οι ΗΠΑ) για το συγκεκριμένο περιστατικό. Γιατί το περιστατικό αυτό, πέρα από την ξεχωριστή διπλωματική σημασία του, έχει και μεγάλη σημασία, όσον αφορά την διεθνή αεροπλοΐα.

Θα μπορεί κάθε χώρα, πάνω από την οποίας πετά ένα αεροσκάφος, να στέλνει μαχητικά και να το αναγκάζει σε προσγείωση όπου θέλει και στην συνέχεια να «αρπάζει» επιβάτες.

Πρόκειται για πρωτοφανή γεγονότα που δεν συν έβαιναν ούτε στις πιο σκληρές περιόδους του ψυχρού πολέμου.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, παιδί της Σοβιετικής εποχής και γαλουχημένος προφανώς με τις τότε λογικές, θεώρησε πως, μια και έχει και τις «πλάτες» της Ρωσίας, μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Γι αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον η Ευρώπη, που εθίγη πολλαπλώς, να αντιδράσει όσο πιο έντονα μπορεί και άμεσα. Οι οικονομικές και άλλες κυρώσεις ίσως είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει, ενώ παράλληλα πρέπει να ληφθούν και αλλά διπλωματικής φύσεως μέτρα.

Πρέπει οι κάθε είδους «Λουκασενκο» να αντιληφθούν πως ή θα παίζουν με τους διεθνείς κανόνες και την διεθνή νομιμότητα ή θα έχουν να αντιμετωπίσουν όλη την διεθνή κοινότητα.

Η τήρηση της διεθνούς νομιμότητα, έχει για την χώρα μας ιδιαίτερη σημασία, μια και παλεύουμε για την εφαρμογή της σε άλλες περιπτώσεις στην γειτονιά μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει λοιπόν να δείξει ότι υπάρχει, ότι υφίσταται ως διεθνή οντότητα και δεν δέχεται τέτοιες πειρατείες. Ιδίως τώρα που εθίγησαν άμεσα συμφέροντα κρατών της.

Κάθε άλλη αντίδραση θα δείξει για μια ακόμα φορά την αδυναμία της Ενωμένης Ευρώπης, στο να συγκροτήσει κοινή εξωτερική γραμμή. Και αυτό, σιγά-σιγά αναδεικνύεται και το μεγάλο πρόβλημα της Ένωσης. Ένα πρόβλημα που πολλοί θεωρούν πως αν δεν λυθεί σύντομα, όχι μόνον δεν θα μπορέσουν να γίνουν τα νέα, αναγκαία, βήματα για την ενοποίηση της, αλλά ίσως οδηγήσει και σε οπισθοχώρηση…

ΥΓ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έχει σήμερα την «τύχη» να είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος, που θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογο του.

Και επειδή η Ρωσία στηρίζει σθεναρά την Λευκορωσία, η συζήτηση των δυο υπουργών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι αυτό που λες «να ήμουν από μια μεριά να ακούσω την συζήτηση»

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo