• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εκτάκτως στο χειρουργείο η 44χρονη με εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία

lawandorder.gr 21-05-2021 20:03 Τελευταία ενημέρωση: 21-05-2021 20:04
Εκτάκτως στο χειρουργείο η 44χρονη με εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία
Επιδεινώθηκε και πάλι η κατάστασή της

Τέλος δεν έχει η περιπέτεια της 44χρονης μητέρας τριών παιδιών από την Κρήτη, η οποία εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

Εκτάκτως εισήχθη αργά το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή, στο χειρουργείο η 44χρονη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά τη θρομβοπενία και τις διαταραχές πηκτικότητας που παρουσίασε.

Το μεσημέρι υποβλήθηκε σε νέα αξονική τομογραφία η οποία έδειξε εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία.  Οι γιατροί που την παρακολουθούν έκριναν αναγκαία τη χειρουργική επέμβαση και αργά το απόγευμα, μετά και την ενημέρωση του συζύγου της, η ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο εκτάκτως.

Η γυναίκα είχε μεταφερθεί την Τετάρτη από το Βενιζέλειο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μετά από την ορθή, όπως αποδείχτηκε, πρόβλεψη των γιατρών, ότι η κατάστασή της θα επιδεινωθεί και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από ειδικότητες, που δεν διαθέτει το Βενιζέλειο. Εισήχθη εξ αρχής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία λίγο μετά το μεσημέρι.

Η 44χρονη έχει υποστεί ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά γνωστό στην επιστημονική κοινότητα σύνδρομο, το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από εμβολιασμό, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα άτομο στις 200.000 πληθυσμού. Ένα κοντινό και πιο συχνό σύνδρομο, που έχει τα ίδια συμπτώματα είναι το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από ηπαρίνη, το οποίο συναντάται σε ποσοστό 0,1%. Τα σύνδρομα αυτά προκαλούν ταυτόχρονα πτώση των αιμοπεταλίων, δηλαδή αιμορραγία και πήξη του αίματος, δηλαδή θρόμβους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που μίλησαν στην ΕΡΤ, το σύνδρομο που οφείλεται σε εμβόλιο μπορεί να παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό, από οποιοδήποτε εμβόλιο λειτουργεί με το μηχανισμό του AstraZeneca, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η 44χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι γιατροί εφαρμόζουν όλα τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικά δυσεπίλυτης κατάστασης.

Στο μεταξύ, χθες εκδόθηκε το προσωρινό πόρισμα από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον τα δύο από τα τρία περιστατικά θρομβώσεων, του 35χρονου και της 44χρονης, σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται ακόμα η περίπτωση της 47χρονης, που νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του ΠαΓΝΗ με συμπτώματα παράλυσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo