• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ερντογάν σε ρόλο αρχηγού της «διεθνούς επανάστασης»: Οι καταπιεσμένοι όλου του κόσμου περιμένουν πότε θα γίνει ισχυρή η Τουρκία

Θανάσης Αργυράκης 21-05-2021 18:44 Τελευταία ενημέρωση: 21-05-2021 18:45
Ερντογάν σε ρόλο αρχηγού της «διεθνούς επανάστασης»: Οι καταπιεσμένοι όλου του κόσμου περιμένουν πότε θα γίνει ισχυρή η Τουρκία
Εκτός από «πατερούλης» των Παλαιστινίων και των απανταχού μουσουλμάνων, εμφανίστηκε σε ρόλο αρχηγού της «διεθνούς επανάστασης»
Την πατρότητα των αποφάσεων για να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία σε Ισραήλ - Παλαιστίνη, διεκδικεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, εκτός από «πατερούλης» των Παλαιστινίων και των απανταχού μουσουλμάνων, εμφανίστηκε σε ρόλο αρχηγού της «διεθνούς επανάστασης», σημειώνοντας μάλιστα πως «οι καταπιεσμένοι όλου του κόσμου περιμένουν την ημέρα που θα ανέλθει μια ισχυρή Τουρκία».

Σε δηλώσεις του, σήμερα, κατά την τελετή εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου, ο Τ.Ερντογάν παρουσίασε εαυτόν ως τον εγκέφαλο της πρωτοβουλίας για την κατάπαυση του πυρός σε Ισραήλ - Παλαιστίνη και της καταδίκης του Ισραήλ. Κι' αυτό, παρ' ότι είναι γνωστό ότι η εκεχειρία επετεύχθη κυρίως χάρις στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου, αλλά και την κινητοποίηση μεγάλων χωρών, όπως μεταξύ άλλων της Γαλλίας, κ.ο.κ.

Επιθυμώντας, ωστόσο, να προβάλλει την εικόνα του «πατερούλη» των Παλαιστινίων, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μας και οι υπουργοί Εξωτερικών, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, πραγματοποίησαν χθες μια επιτυχημένη σύνοδο υπό την προεδρία του Βολκάν Μποζκίρ (Volkan Bozkır), νυν προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι, χάρις στην τουρκική πρωτοβουλία, το Ισραήλ πιέστηκε για ... υποχώρηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε για πολλοστή φορά τον χαρακτηρισμό του Ισραήλ ως «κράτος τρομοκράτη», είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την διεθνή εκστρατεία της για την καταδίκη του, ενώ, εμμέσως πλην σαφέστατα, άφησε να εννοηθεί ότι οι γεωπολιτικές βλέψεις της ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της των εγγύς συνόρων της. «Να ξέρετε -είπε- ότι όλοι οι καταπιεσμένοι του κόσμου περιμένουν την ημέρα που θα ανέλθει μια ισχυρή Τουρκία».

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του για «την κήρυξη κατάπαυσης πυρός στη Γάζα», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εκεχειρία στη σύγκρουση που ξέσπασε ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών του Ισραήλ και των σοβαρών προκλήσεων εναντίον των Παλαιστινίων». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα, «η εκεχειρία να είναι βιώσιμη».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι δεν αρκεί η εκεχειρία, «αλλά η λύση του προβλήματος (σ.σ. Παλαιστινιακού) στη βάση δύο κρατών», και κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσουν τέλος σε αυτή την «φρικαλεότητα», καθώς και «να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του».

Επίσης, σημείωσε πως «είναι απαραίτητο να παρέχεται αδιάλειπτη πρόσβαση στην περιοχή, προκειμένου να παρασχεθεί η απαιτούμενη επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να άρει τον απάνθρωπο αποκλεισμό στη Γάζα».

Κατά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια μόνιμη, δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Παλαιστινιακό είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής». Η Τουρκία, ανέφερε τέλος, «θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον δίκαιο αγώνα του και θα στηρίζει πλήρως την Παλαιστίνη σε όλους τους τομείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo