• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η τελική καταδίκη της αποχής

Χρήστος Μυτιλινιός 21-05-2021 10:07
Η τελική καταδίκη της αποχής
Από την ασφάλεια της τελικής κρίσης, στην τιμωρητική ψήφο
Δεν είναι η πρώτη φορά που στα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας, βλέπουμε κόμματα και παρατάξεις να επιλέγουν να απέχουν από ψηφοφορία στη Βουλή.

Η αποχή είναι ένα πολύ πονηρό εργαλείο στα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γιατί απλούστατα τους δίνει την ασφάλεια της τελικής κρίσης. Όταν αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα ενός νομοσχεδίου, και ειδικά ενός καινοτόμου νομοσχεδίου που φέρνει ριζικές αλλαγές σε ό,τι πραγματεύεται, όπως αυτό της Συνεπιμέλειας, τότε αν είναι θετικά, το κόμμα που απείχε από την ψηφοφορία, δημιουργεί το αφήγημα «Εμείς στηρίξαμε το νομοσχέδιο, δεν το καταψηφίσαμε, απλώς ζητούσαμε μια προσθήκη ακόμη στο σύνολο και εφόσον δεν επετεύχθη, απείχαμε από την ψηφοφορία. Δεν θέσαμε σε κίνδυνο την πλειοψηφία που χρειαζόταν το νομοσχέδιο». Αν όμως το νομοσχέδιο δεν έχει καλά αποτελέσματα, τότε μπορούν να δημιουργήσουν το αφήγημα «Μα εμείς γι' αυτό απείχαμε από την ψηφοφορία. Γιατί βλέπαμε ότι το νομοσχέδιο είναι ατελές και θα είχε πρόβλημα στην εφαρμογή του».

Η αποχή λοιπόν είναι ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος ελιγμός για τα κόμματα. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να αποφασίσουν εγκαίρως για το αν θα στηρίξουν ή όχι ένα νομοσχέδιο, αλλά στο τέλος διατηρούν τη δυνατότητα να καρπωθούν κιόλας το αποτελέσματα αυτού.

Βέβαια, υπάρχει πάνω από όλα ο τελικός κριτής σε όλα αυτά, που δεν είναι άλλος από τους πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν. Και ψηφίζουν για να βλέπουν τους βουλευτές τους να δουλεύουν, να δίνουν μάχες, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, να έχουν γνώσεις, παρεμβατικότητα, «τσαγανό» όπως θα λέγαμε και στην ορεινή Αγία Τριάδα Βοιωτίας, αλλά και σαφώς την απαραίτητη και απαιτούμενη θεσμικότητα να είναι παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η ασφάλεια της αποχής, μπορεί μέχρι πριν χρόνια να απέδιδε, αλλά πλέον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τιμωρητική ψήφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo