• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Γάζα: Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών

lawandorder.gr 20-05-2021 19:43 Τελευταία ενημέρωση: 20-05-2021 19:43
Γάζα: Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών
Ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στους Παλαιστινίους της Γάζας για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσαν σήμερα για μια ανθρωπιστική παύση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση για την παροχή βοήθειας στο σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα που αντιμετωπίζει κρίσιμης σημασίας ελλείψεις.

"Μέχρι να υπάρξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση μέσα και έξω από τη Γάζα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα Ρικ Πίπερκορν.

Αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη να μεταφέρει στη Γάζα εργαζόμενους ανθρωπιστικών αποστολών και βοήθεια --περιλαμβανομένων 10.000 εμβολίων κατά του κορονοϊού της Sinopharm και εξοπλισμού διενέργειας τεστ-- και να απομακρύνει τραυματίες, μόλις μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση.

"Το ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε λόγω των συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν είναι βαθύτατα απογοητευτικό", είπε ο Πίπερκορν.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) ανέφερε σήμερα πως οι αρχές αρνήθηκαν και πάλι να της δώσουν άδεια διέλευσης από το Ισραήλ στη Γάζα.

"Το σύστημα υγείας, που αντιμετωπίζει ελλείψεις ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί, δεν έχει σημαντικά υλικά προκειμένου να περιθάλψει τους τραυματίες όπως σάκους αίματος", ανέφεραν οι MSF.

Σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στη Γάζα, αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στις 10 Μαΐου 230 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.700 έχουν τραυματιστεί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού.

"Το κλείσιμο των σημείων εισόδου και εξόδου για ασθενείς και ανθρωπιστικές ομάδες υγείας και οι σοβαροί περιορισμοί στην είσοδο ιατρικών εφοδίων επιδεινώνουν την κρίση δημόσιας υγείας", δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Άχμεντ Αλ Μαντάρι.

"Η σοβαρότητα των τραυμάτων ασκεί πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει κρίσιμης σημασίας ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα και εφόδια την ώρα που αγωνίζεται επίσης κατά της πανδημίας της COVID-19."

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιατρικές ομάδες αντιμετώπισαν παρεμπόδιση και ξυλοδαρμούς, κράτηση ασθενοφόρων και εφόδους σε εγκαταστάσεις υγείας, πρόσθεσε ο Μαντάρι.

Στη Γάζα, 44 εγκαταστάσεις υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με τις διακοπές ρεύματος να περιπλέκουν την κατάσταση και τρεις μονάδες αφαλάτωσης που εξυπηρετούν 400.000 ανθρώπους να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo