• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σλοβενία - Γιάνες Γιάνσα: Σε ανοικτό πόλεμο με τις Βρυξέλλες

lawandorder.gr 20-05-2021 12:41 Τελευταία ενημέρωση: 20-05-2021 12:41
Σλοβενία - Γιάνες Γιάνσα: Σε ανοικτό πόλεμο με τις Βρυξέλλες
Αντιμετωπίζει σοβαρό κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό της χώρας του

Την 1η Ιουλίου θα κληθεί να παίξει τον μεσολαβητή στο πλαίσιο της ανάληψης της κυλιόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβενία. Αλλά, προς το παρόν, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τις Βρυξέλλες και αντιμετωπίζει σοβαρό κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό της χώρας του.

Έπειτα από δύο προτάσεις μομφής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, που ακολουθεί το πρότυπο του Βίκτορ Ορμπάν, θα βρεθεί αντιμέτωπος την επόμενη εβδομάδα με διαδικασία καθαίρεσης που μπορεί να βάλει τέλος στην τρίτη του πρωθυπουργική θητεία.

Θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, ο 62χρονος Γιάνες Γιάνσα περιλαμβάνεται στην χορεία των ηγετών που εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία για να περιορίσουν τα δικαιώματα των πολιτών τους, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιθέσεις του κατά της δικαιοσύνης και κατά των μέσων ενημέρωσης μέσω του Twitter του εξασφάλισαν το προσωνύμιο «Στρατάρχης Τουίτο» (Twitto), βγαλμένο από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν της Σλοβενίας ως συνιστώσας της Γιουγκοσλαβίας του Στρατάρχη Τίτο.

Σημείο ρήξης

Ακόμη και αν επιβιώσει πολιτικά της διαδικασίας καθαίρεσης (έχει ανάγκη των ψήφων των ανεξάρτητων βουλευτών για να σωθεί), ο Γιάνες Γιάνσα δεν θα ξεπεράσει το κύμα δυσαρέσκειας που αυξάνεται στην Σλοβενία, όπου κάθε Παρασκευή διαδηλωτές με ποδήλατα συγκεντρώνονται στο κέντρο της Λιουμπλιάνα για να διαμαρτυρηθούν με σύνθημα «Στοπ στον δικτάτορα».

«Κάθε εβδομάδα, τα θεμέλια το κράτους δικαίου δέχονται όλο και μεγαλύτερες απειλές και είναι επείγον να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος», εξηγεί ένας από τους οργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας, που ελπίζει στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Βλάντο Μίχελιακ, φθάνουμε στο σημείο ρήξης, την ώρα που ο Σλοβένος πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο 30% της θετικής γνώμης προς το πρόσωπό του και είναι πλέον αντιδημοφιλής.

«Χρυσοπληρωμένοι γραφειοκράτες»

Ευρισκόμενος υπό πίεση, ο Γιάνες Γιάνσα αυξάνει τις προκλήσεις και τις επιθέσεις.

Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις. «Δεν έχει χρόνο για να απαντά σε κατηγορίες», εξηγεί η πρωθυπουργική υπηρεσία Τύπου. Ταυτόχρονα δεν διστάζει να καθυβρίζει προσωπικά δημοσιογράφους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έχει στερήσει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων STA από την δημόσια επιχορήγηση. Το χαρακτηρίζει «εθνικό όνειδος» λόγω των «πολύ επικριτικών του τόνων», ενώ απορρίπτονται οι αιτήσεις εφημερίδων και ανεξάρτητων ραδιοφωνικά σταθμών για την ετήσια επιδότηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Σλοβενία για τις επιδόσεις της ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έχει προειδοποιήσει σχετικά τον Σλοβένο πρωθυπουργό, ζητώντας του να διαφυλάξει τον «πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης».

Στο τέλος του Μαρτίου, ο Γιάνες Γιάνσα αποχώρησε από τηλεδιάσκεψη με ευρωβουλευτές και θέμα την ελευθερία του Τύπου, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση προβολής ενός βίντεο που ο ίδιος είχε ετοιμάσει και κατήγγειλε «λογοκρισία».

«Δεν χρωστάμε τίποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε μετά στο Twitter χαρακτηρίζοντας «χρυσοπληρωμένους γραφειοκράτες» ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια;»

«Όλα αυτά δεν προδιαθέτουν σε τίποτε καλό, καθώς η προεδρία του Συμβουλίου οφείλει κατά παράδοσιν να ενώνει και όχι να διαιρεί», δηλώνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Καταρίνα Μπάρλεϊ, (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) που συμμετέχει στην επιτροπή για την ελευθερία του Τύπου.

Ο Γιάνες Γιάνσα εξόργισε και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον νέο ευρωπαϊκό θεσμό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης, η οποία τον κατηγόρησε για «έλλειψη συνεργασίας».

Τον Μάρτιο, ένα εκρηκτικό έγγραφο κυκλοφόρησε στον Τύπο. Ο Γιάνες Γιάνσα έτρεφε την φιλοδοξία να οργανώσει διάσκεψη κορυφής για τα Βαλκάνια...και στο πλαίσιο αυτό έστειλε στις Βρυξέλλες σχέδιο για την....επαναχάραξη των συνόρων! Μία λαμπρή ιδέα, αν ο στόχος είναι η αναβίωση των πολέμων της δεκαετίας του '90.

Πάντως , ο ίδιος αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου, αλλά το επεισόδιο καταγράφηκε και προκάλεσε αναταραχή.

Για το σλοβενικό συντηρητικό περιοδικό Reporter, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, που κάποτε είχε τον σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων της Σλοβενίας, έχει μετατραπεί σε «ασχημόπαπο» που βρίσκεται «σε ανοικτό πόλεμο με τις Βρυξέλλες».

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, η Λιουμπλιάνα αποφάσισε να ματαιώσει την έκθεση τέχνης που κατά παράδοσιν οργανώνει η χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προβάλλοντας ως επιχείρημα την εθνική κυριαρχία, το σλοβενικό υπουργείο Πολιτισμού έκρινε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν έχει τον έλεγχο επί της επιλογής των έργων τέχνης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo