• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Χαμάς: Ήμασταν προετοιμασμένοι για εκεχειρία, αλλά το Ισραήλ πρότεινε μονομερή παύση πυρός

lawandorder.gr 18-05-2021 21:21 Τελευταία ενημέρωση: 18-05-2021 21:21
Χαμάς: Ήμασταν προετοιμασμένοι για εκεχειρία, αλλά το Ισραήλ πρότεινε μονομερή παύση πυρός
Το αίτημα του Ισραήλ από τη Χαμάς «μέχρι να λάβει την απόφασή του», δεν επέτρεψε στη διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Χαμάς στους New York Times
Προετοιμασμένη να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός ήταν η Χαμάς, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στους New York Times ένας ανώτερος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, ωστόσο το Ισραήλ της ζήτησε να «κατεβάσει τα όπλα», χωρίς ανάλογη κίνηση από το μέρος του, με συνέπεια οι διαπραγματεύσεις να μην ολοκληρωθούν.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Αμπού Μάρζουκ, δήλωσε στο αμερικανικό έντυπο ότι το Ισραήλ ζήτησε από το ισλαμικό κίνημα «να σταματήσει μονομερώς τα πυρά για δύο έως τρεις ώρες», μέχρι η κυβέρνηση Νετανιάχου να λάβει την οριστική της απόφαση.

Ο Μάρζουκ προειδοποίησε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις από τη Χαμάς δεν θα διακοπούν, εάν το Ισραήλ συνεχίσει με εξωθήσεις παλαιστινιακών οικογενειών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και με άσκηση βίας του γύρω από το Τζαμί Αλ-Άκσα.

Μια ανώνυμη πηγή που είχε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είπε ότι η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ συνεργάζονται για να «αποκαταστήσουν την ηρεμία». Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν έπρεπε να σταματήσουν ακόμη τις επιχειρήσεις τους, επικαλούμενος ανησυχίες ότι η Χαμάς θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόωρη κατάπαυση του πυρός για να αναδιοργανωθεί και να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, διέψευσε το δημοσίευμα των New York Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo