19.3 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Τροπολογία Τσιάρα αλλάζει το καθεστώς προαγωγής των δικαστικών στον Άρειο Πάγο – Τι προβλέπεται για κακουργήματα υπουργών-υφυπουργών


    Μειώνονται κατά ένα τα χρόνια παραμονής στο βαθμό που κατέχουν οι δικαστές για να μπορούν να προαχθούν στον βαθμό του προέδρου, αντιπροέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η μείωση αυτή επέρχεται με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας στη Βουλή.
    Ακόμη με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι για την προαγωγή στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του αρεοπαγίτη από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα στα 2 έτη. Επιπρόσθετα, για να προαχθεί ένας αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση του προέδρου ο χρόνος παραμονής του στο βαθμό του αντιπροέδρου ή του αρεοπαγίτη μειώνεται στα 3 έτη από τα 4 χρόνια που είναι σήμερα.
    Παράλληλα προβλέπει πως για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μειώνεται από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα στα 2 η παραμονή του προαγόμενου στο βαθμό του αντεισαγγελέα, του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και του αρεοπαγίτη.
    Κακουργήματα υπουργών
    Με την ίδια τροπολογία στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος θα υπάγονται πλέον και τα κακουργήματα που τελούν υπουργοί ή υφυπουργοί και δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης – Ειδικό Δικαστήριο), καθώς και τα κακουργήματα που τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούνται από την ιδιότητά τους, βουλευτές, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ελλάδα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή εντεταλμένοι σύμβοπυλοι ΝΠΔΔ και αιρετά πρόσωπα των ΟΤΑ.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ