• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση του χρόνου πραγματικής φυλάκισης ζητούν οι εισαγγελείς

lawandorder.gr 18-05-2021 15:05 Τελευταία ενημέρωση: 18-05-2021 15:06
Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση του χρόνου πραγματικής φυλάκισης ζητούν οι εισαγγελείς
Την θέση τους για αύξηση των ποινών και του χρόνου έκτισης για συγκεκριμένα αδικήματα επαναλαμβάνουν οι εισαγγελείς της χώρας, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για αυστηροποίηση του πλαισίου, αλλά και με αφορμή το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά με θύμα την 20χρονη μητέρα

Υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου αντιμετώπισης των δραστών σοβαρών αδικημάτων, τόσο στις ποινές όσο και στον χρόνο πραγματικής έκτισης της ποινής εκφράζουν οι εισαγγελείς της χώρας.

Η Ένωση Εισαγγελέων είναι ξεκάθαρη στη διατύπωση για την ποινική μεταχείριση «δραστών ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, ειδικά εκείνων που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας», πεδίο πάνω στο οποίο κινείται η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.

Οι εισαγγελείς μιλούν ξεκάθαρα επίσης για «αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της». Αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα για τα ισόβια.

Η θέση τους

Όπως αναφέρει «η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξ αφορμής του δημοσίου διαλόγου που αφορά την ποινική μεταχείριση δραστών ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, ειδικά εκείνων που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας, υπενθυμίζει ότι, από ετών, τα μέλη της μέσα από την υπηρεσιακή τους ενασχόληση, είχαν εντοπίσει τους κινδύνους από τη μείωση των ποινών για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Με στόχο την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προτείνει προς τους αρμόδιους φορείς αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της, όμως οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν.

Τι είχαν προτείνει οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς ήδη απο τον Ιούνιο του 2019 με αφορμή την (επικείμενη τότε) ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα , ανεφεραν χαρακτηριστικά σε ανακοινωσή τους πως «…οδηγούμαστε σε καλλιέργεια ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων»:

«….Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων».

Λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου του 2019, η Ένωση με εκπεφρασμένη την βούληση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της ΝΔ να αλλάξει σημεία του ΠΚ, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Συγκεκριμένα και ενδεικτικά ανέφεραν:

-Άρθρο 106 παρ.1 ΠΚ. Να απαλειφθεί το «..Μόνη η επίκληση πειθαρχικού παραπτώματος κατά την έκτιση της ποινής δεν αρκεί για τη μη χορήγηση της απόλυσης…».

-Άρθρο 299 παρ.1 ΠΚ. Ανθρωποκτονία με δόλο. Προτείνεται να απαλειφθεί η πρόσκαιρη κάθειρξη και η πράξη να τιμωρείται μόνο με ισόβια για το ανέκαθεν σοβαρότερο αδίκημα στην κλίμακα του Π.Κ 

Η επιτροπή Μαργαρίτη

Η επιτροπή υπό τον καθηγητή Μαργαρίτη, θα προτείνει να αυξηθεί ο πραγματικός – ελάχιστος- χρόνος έκτισης ποινής σε περίπτωση επιβολής μιας ισόβιας κάθειρξης απο 16 σε 18 χρόνια. Εν ολίγοις σήμερα ο μια φορά ισοβίτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση για απόλυση υπό όρο, αν έχει μείνει πραγματικά στις φυλακές 16 έτη και σε κάθε περίπτωση άλλα 4 χρόνια πλασματικής φυλάκισης (μεροκάμαρα) , συνολικά δηλαδή 20.

Με την εισήγηση της Επιτροπής Μαργαρίτη, το όριο αυξάνεται στα 18 χρόνια (αυξάνεται δυο χρόνια ο πραγματικός χρόνος στις φυλακές).

Παράλληλα η αλλαγή αυτή δεν μπορεί, σύμφωνα με νομικές πηγές, να έχει αναδρομική ισχύ. 

Τέλος το προνόμιο

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή εισηγείται να «κοπεί» το προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης που ισχύει για όλους τους κατάδικους, στις περιπτώσεις που ο δράστης έχει διαπράξει τα αδικήματα της : ανθρωποκτονίας , ληστείας, εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατίας, σεξουαλικών εγκλημάτων.

Αύξηση φυλάκισης

Παράλληλα η εισήγηση της Επιτροπής Μαργαρίτη είναι «περισσότερη πραγματική φυλάκιση» για τους δράστες αυτών των εγκλημάτων, και όταν δεν τους επιβληθούν ισόβια: Δηλαδή να εκτίεται ο χρόνος της πραγματικής έκτισης της ποινής απο τα 2/5 στα 3/5 (και συνολικά 4/5) , γεγονός που ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής.

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo